Ηχηρό μήνυμα από τους υγειονομικούς: «Όχι» στα νοσοκομεία επιχειρήσεις φωνάζει η ΠΟΕΔΗΝ

Ηχηρό μήνυμα από τους υγειονομικούς: «Όχι» στα νοσοκομεία επιχειρήσεις φωνάζει η ΠΟΕΔΗΝ

Πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση πραγματοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ διαμαρτυρόμενη για την υποβάθμιση του ΕΣΥ τονίζοντας πως «τα προβλήματα του ΕΣΥ δεν μπορούν να περιμένουν».

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει στάση εργασίας 8 το πρωί με 3 το μεσημέρι και 24ωρη απεργία για τις δομές Υγείας της Περιφέρειας. Παράλληλα προγραμματίζει συγκέντρωση στις 08:30 στο υπουργείο Υγείας ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) συμμετέχει στην κινητοποίηση με στάση εργασίας από τις 8:00 έως τις 11:00, ενώ από τις 8:30 το πρωί της Τετάρτης, πραγματοποιείται συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Υποβαθμίζουν την Υγεία

«Ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Δημόσιες Δαπάνες Υγείας είναι 7,5% του ΑΕΠ. Με τέτοιο ύψος δαπανών υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η πρόσβαση καθίσταται δύσκολη και άνιση και εκτινάσσονται οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Στη χώρα μας οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας βρίσκονται στο 40% των συνολικών δαπανών για την υγεία από τις τρεις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στα Νοσοκομεία υπερβαίνουν το 1,2 δισ. ευρώ. Στα Νοσοκομεία οι κενές οργανικές θέσεις είναι 45.000 με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και το προσωπικό να βρίσκεται στα όρια της εργασιακής εξάντλησης. Είκοσι χιλιάδες συμβασιούχοι διαφόρων ειδικοτήτων (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ κ.α.) εργάζονται στα Νοσοκομεία επί πολλά έτη (πολλοί πάνω της πενταετίας). Παρότι υπήρχε δέσμευση για την μονιμοποίησή τους παραμένουν σε διαρκή ομηρία με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία.

Συμβάσεις αορίστου χρόνου χρειάζονται οι εργαζόμενοι

Η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί πως «η μοναδική προκήρυξη της τελευταίας τετραετίας, μόνιμου προσωπικού, 4.000 θέσεων καθυστερεί ευρισκόμενη στο στάδιο της επεξεργασίας των αιτήσεων υποψηφίων στο ΑΣΕΠ. Όμως ακόμη και με την ολοκλήρωση της προκήρυξης δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντική ενίσχυση του συστήματος σε προσωπικό αφού θα υπάρξει ανακύκλωση του ήδη υπηρετούντος προσωπικού. Συμβασιούχοι εργαζόμενοι που ήδη εργάζονται στα Νοσοκομεία θα είναι κατά κύριο λόγο επιτυχόντες του διαγωνισμού αφού συμμετέχουν με αυξημένη μοριοδότηση. Το ίδιο θα συμβεί και με επόμενους διαγωνισμούς εάν δεν αναληφθούν σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες να μετατραπούν οι συμβάσεις των εργαζόμενων σε αορίστου χρόνου».

Αναγκαία η πρόσληψη μόνιμων διασωστών

Η ΠΟΕΔΗΝ θέτει, επίσης, το κρίσιμο, όπως αποδεικνύεται πλέον καθημερινά, ζήτημα της στελέχωσης του ΕΚΑΒ. Χρειάζεται «πρόσληψη μόνιμων διασωστών, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μισθολογικά και υπηρεσιακά κίνητρα για την προσέλκυση διασωστών και των άλλων επαγγελματιών υγείας, αύξηση μισθών, ειλικρίνεια από την Πολιτεία». Είναι αναγκαία η άμεση προμήθεια ασθενοφόρων για αντικατάσταση των παλαιών που έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα και βρίσκονται συνεχώς στα συνεργεία. Τέλος τονίζει ότι «δεν είναι λύση η κάλυψη των κενών από ένστολους», καθώς δεν διαθέτουν σχετική εκπαίδευση, όπως τονίζουν οι υγειονομικοί στην ανακοίνωσή τους.

Διαβάστε επίσης: Πανελλαδική κινητοποίηση ΠΟΕΔΗΝ: Στάση εργασίας στα νοσοκομεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας

«Στενάζουν» από έλλειψη προσωπικού

Για τις προνοιακές μονάδες, η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι στενάζουν από την έλλειψη προσωπικού, με τη λίστα αναμονής για φιλοξενία περιθαλπόμενων εγκαταλελειμμένων παιδιών ή αναπήρων να υπερβαίνει το ένα έτος.

 

 

 

 

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter