Ηχηρό το «παρών» του ΚΚΕ σε αγροτικά μπλόκα, εργατικά συλλαλητήρια αλλά και συναυλίες

Ηχηρό το «παρών» του ΚΚΕ σε αγροτικά μπλόκα, εργατικά συλλαλητήρια αλλά και συναυλίες

Από τα μπλόκα των αγροτών ως τα συλλαλητήρια των εργατικών σωματείων, η παρουσία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα είναι συνεχής, στέλνοντας μήνυμα της απόφασης του Περισσού οι δυνάμεις του να συμμετέχουν σε όλο το εύρος τους στις διαδικασίες του κινήματος. Ολα αυτά συνδυάζονται με την πολιτική και ιδεολογική παρέμβαση του ΚΚΕ για σημαντικά ζητήματα, ακόμα και επετειακού χαρακτήρα, όπως προ ημερών με την ανακοίνωση για τα 30 χρόνια από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (τη συνθήκη της ΕΕ που καταψήφισε στη βουλή μόνο το ΚΚΕ το 1992), και το ερχόμενο Σάββατο με τη διακήρυξη του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την ίδρυση (το 1942) του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού-ΕΛΑΣ.

Αυτές τις μέρες, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έχει ξεκινήσει μεγάλη περιοδεία στα μπλόκα των αγροτών σε Βοιωτία, Θεσσαλία, Αιτωλοακαρνανία, εκφράζοντας τη στήριξη του Περισσού στα αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών. Το ΚΚΕ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων για συνάντηση με τα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς. Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Δημήτρη Κουτσούμπα ήταν το μπλόκο των αγροτών στον κόμβο του Αϊ Γιάννη στη Λιβαδειά, και επόμενος στη Νίκαια της Λάρισας. Επίσης στον προγραμματισμό του είναι να επισκεφτεί το Σάββατο (19.2.2022) το Αγρίνιο, όπου θα έχει συνάντηση με τα ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, με τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, και με μαζικούς φορείς της Αιτωλοακαρνανίας ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα πραγματοποιήσει ομιλία σε συγκέντρωση στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στην Αερογέφυρα Αγρινίου.

Παράλληλα, έχει υπάρξει πλήρης κινητοποίηση για την μαζική συμμετοχή σωματείων και κοινωνικών φορέων στη μεγάλη κινητοποίηση των συνδικάτων κατά της επίθεσης στο εισόδημα, για δουλειά με αξιοπρέπεια, για συλλογικές συμβάσεις , για την προστασία της υγείας, στις 26 Φεβρουαρίου 2022 (στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα στην Αθήνα και την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη). Μαζί με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, θα συμμετέχουν χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι από διάφορους τομείς δραστηριότητας, που αντιδρούν στις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές και στις αντεργατικές εργοδοτικές τακτικές .

Κατά την επίσκεψή του στη Λειβαδιά, το μεσημέρι της Τετάρτης (16.2.2022), ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είχε μακρύ διάλογο με αγρότες της περιοχής. Στη συνομιλία μαζί τους, επεσήμανε ότι το ΚΚΕ κρίνει, όπως και οι αγροτικοί σύλλογοι, ότι είναι επιτακτική την ανάγκη να περιοριστεί άμεσα το κόστος παραγωγής. Όπως σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας , ο αγρότης δεν μπορεί να καλλιεργήσει, όταν το κόστος έχει εκτιναχθεί. Εθεσε έτσι κατά προτεραιότητα το ζήτημα του αφορολόγητου πετρελαίου, επισημαίνοντας την υποκρισία των κυβερνήσεων που από τη μια δίνουν αφορολόγητο το πετρέλαιο για τους εφοπλιστές, και από την άλλη λένε ότι δεν μπορούν να δώσουν αφορολόγητο τον Έλληνα αγρότη, που παράγει ό,τι τρώει όλη η Ελλάδα. Μεταξύ άλλων έμφαση έδωσε στα ζητήματα που αφορούν τις τιμές των προϊόντων, οι οποίες , όπως είπε, πρέπει να είναι εγγυημένες. «Το κύριο είναι να τρώει φθηνά ο καταναλωτής, όχι να λυμαίνονται, όλο αυτό τον κόπο της αγροτιάς, ο έμπορος, το super market, ο μεγαλέμπορος ο καπιταλιστής και πάει λέγοντας… και οι διάφοροι μεσάζοντες. Όλα αυτά, είναι ένα ολόκληρο πακέτο, που σημαίνει ότι χρειάζεται την πολιτική βούληση, τη θέληση και το οικονομικό πρόγραμμα για να το κάνεις», σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έριξε βέλη κατά της κυβέρνησης της ΝΔ ενώ αναφέρθηκε στη στάση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που λεκτικά υπερακοντίζουν τους πάντες σε “στήριξη” προς τους αγρότες αλλά στην πράξη δεν ανταποκρίνονται θετικά. Είναι ενδεικτικό ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε σε τρεις τροπολογίες που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη Βουλή για την ανακούφιση των αγροτών και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν τις στήριξαν. Σε αυτές προβλεπόταν επιδότηση, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα, επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, μηδενικό ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, εργαλεία και μηχανήματα.

Παράλληλα, έδωσε στους αγρότες ένα διευρυμένο μήνυμα αγωνιστικής στάσης. «Μέσα από τον αγώνα βγαίνουν τα συμπεράσματα. Αν κάθεσαι στον καναπέ ή αν περιμένεις μόνο από τους βουλευτές κι απ’ τη βουλή, δεν θα γίνει τίποτα. Στον αγώνα μέσα μπορούν να γίνουν και οι συζητήσεις, να ειπωθούν και οι διαφορετικές απόψεις, γιατί ο καθένας έχει την άποψή του, τη συζητάμε, καταλήγουμε όμως σε κάποια αιτήματα, στο περιεχόμενο του αγώνα μας, με τις μορφές που επιλέγουμε και προχωράμε. Ενωμένοι όλοι οι αγρότες, αλλά ενωμένοι και με τα άλλα κοινωνικά στρώματα, γιατί εσείς παράγετε αυτόν τον πλούτο, εσείς παράγετε αυτό που αγοράζει ο εργάτης και θρέφει την οικογένεια του», σημείωσε. Για να συμπληρώσει: « Άρα, λοιπόν, ο εργάτης έχει συμφέρον να υποστηρίξει τον αγρότη και ο αγρότης έχει συμφέρον να υποστηρίξει τον εργάτη, τον επαγγελματία κι όλοι μαζί ενωμένοι σε συμμαχία για να πάμε μπροστά. Αλλά κάτω, στο δρόμο, μέσα στο σύλλογο, στο χωριό, στην πόλη, εκεί όπου είναι ο καθένας».

Πάντως, την ίδια ώρα, είναι αξιοσημείωτο, και δείγμα των πολύμορφων παρεμβάσεών του με πιο «ανοιχτή» προσέγγιση, το ΚΚΕ δεν σταματά να οργανώνει πολιτιστικά δρώμενα αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις μεγάλης εμβέλειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε η συναυλία προς τιμήν του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου, στον απόηχο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, που οργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με το έργο «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου, ο οποίος έδωσε το «παρών»-συμμετείχε η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι προσκεκλημένοι στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και η Γιάννα Αγγελοπούλου ως πρώην πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter