Η απίθανη ιστορία ξεπουλήματος του Ναυαγίου Ζακύνθου

Η απίθανη ιστορία ξεπουλήματος του Ναυαγίου Ζακύνθου

Τον Μάιο του 2014 ένας ιδιώτης (Γεώργιος Χάρος) καταφέρνει να πουλήσει τη μισή Ζάκυνθο (14.500 στρέμματα) σε μια ανώνυμη εταιρεία Λιβανέζων, κατά δήλωσή τους εκπροσώπων του εμίρη του Κατάρ, με την επωνυμία PIMANA SA. Ο φοβερός αυτός τύπος, τον οποίο βάλανε κάποιοι να παριστάνει τον κόντε και φεουδάρχη της περιοχής, πούλησε ναούς, μοναστήρια, αιγιαλούς, παραλίες, ρέματα και δημόσιους δρόμους, βάζοντας χέρι πέραν όλων των άλλων και στην περιουσία διακοσίων οικογενειών, φτωχών χωρικών της ορεινής Ζακύνθου. Η κομπίνα αυτή, που σχεδιαζόταν αθόρυβα για μια ολόκληρη δεκαετία (2004-14), είχε για πρωταγωνιστές κρατικούς υπαλλήλους, ευεργέτες «φίλους των επενδύσεων» και πολύχρωμους αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής, που φρόντισαν για την έκδοση των «απαραίτητων» εγγράφων, αλλά και τη συλλογή μιας σειράς ένορκων βεβαιώσεων και πράξεων δήλωσης από προσεχώς ή άμεσα ευεργετηθέντες.

Ωστόσο η άμεση και σθεναρή αντίσταση της τοπικής εκκλησίας, των κατοίκων, του πρώην περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτου και κυρίως του αείμνηστου αγωνιστή Λευτέρη Νιοτόπουλου είχε αποτέλεσμα η ελληνική Δικαιοσύνη να δικαιώσει κατοίκους και εκκλησία, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης. Συγκεκριμένα, με το υπ’ αριθ. 1679/11-6-2020 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, όπως άλλωστε είχε νωρίτερα επισημανθεί με μια σειρά παρεμβάσεων και αποφάσεων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της γενικής κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης, αποδείχτηκε ότι ο πωλητής των 14.500 στρεμμάτων στη βορειοδυτική Ζάκυνθο δεν είχε ούτε ένα στρέμμα γης στην κατοχή του, ενώ παράλληλα διατάσσεται περαιτέρω κύρια ανάκριση για τους εμπλεκόμενους στη σκανδαλώδη αγοροπωλησία.

Η έκδοση του βουλεύματος δημιούργησε, όμως, προβλήματα σε έναν ευρύτερο κύκλο ανθρώπων, πέρα από τους άμεσα εμπλεκόμενους. Πώς και πού να σταθούν πλέον όσοι παρίσταναν τους μεσίτες των αγοραστών στην Ελλάδα; Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης στη Βουλή (5/3/2020, προ της έκδοσης του βουλεύματος) πως «όλα ανήκουν νόμιμα στην εταιρεία του εμίρη… Η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε…», ενώ ακόμη πιο χαρακτηριστικές είναι οι κατάρες του υπουργού στις 24/6/2020 (μετά την έκδοση του βουλεύματος) με το αλησμόνητο «αφού δεν θέλουν οι Ζακυνθινοί την επένδυση… ας πεινάσουν… ας τρώνε βελανίδια… ας ζούνε πάνω στα δέντρα… Δεν ξανασχολούμαι άλλο». Δηλώσεις που φανερώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη φιλοσοφία της κυβέρνησης: επενδύσεις με κάθε κόστος, ενάντια στην τοπική κοινωνία, ακόμη και ενάντια στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Από κοντά και η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και εξ αγχιστείας συγγενής του πωλητή Χάρου, η οποία στις 13/1/2020 δηλώνει σε τοπικά ΜΜΕ: «Αυτή η επένδυση αποτελεί θεία τύχη για τη Ζάκυνθο». Θεία τύχη που παραβλέπει 200 οικογένειες συμπατριωτών της και δύο ιστορικά μοναστήρια που χάνουν την περιουσία τους!

Μετά την έκδοση του βουλεύματος η αγοράστρια εταιρεία PIMANA SA δραπετεύει στις Παρθένες Νήσους, οι αγοραστές εξαφανίζονται αλληλοκατηγορούμενοι για το ποιος έφαγε τα περισσότερα, ο πωλητής και άλλοι έξι διώκονται για απάτη και η πρεσβεία του Κατάρ στην Αθήνα πίνει το αμίλητο νερό.

Σε αυτό ακριβώς το χρονικό σημείο αναλαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου να ξεπλύνει γρήγορα γρήγορα την μπουγάδα ρίχνοντας τα άπλυτα στο ποτάμι. Και εξηγούμαι:

Λίγες μέρες μετά τη μετακόμιση της αγοράστριας PIMANA SA στις Παρθένες Νήσους κάτι ξεκινά να ψελλίζει στο υπουργικό συμβούλιο ο Χ. Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού (Δεκέμβρης 2020), περί ενός νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας «δημοσίου συμφέροντος» εντός της πωληθείσας περιοχής του Ναυαγίου, που αποτελεί χερσαία αναδασωτέα ζώνη Natura και αρχαιολογικό χώρο. Με την αλλαγή του χρόνου η PIMANA SA με έδρα τις Παρθένες Νήσους ορίζει νέο ΔΣ, συμπεριλαμβάνοντας στους κόλπους της και τον Ευθ. Μπουλούτα. Ταυτόχρονα με το νέο ΔΣ κυκλοφορεί ανεπίσημα, στις 10/2/2021, το προαναγγελθέν νομοσχέδιο του υπουργού Τουρισμού, που ανακοινώνει τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία Ναυάγιο Ζακύνθου ΑΕ. Εντελώς τυχαία, την επομένη (11/2/2021) ο Ευθ. Μπουλούτας, μέλος του ΔΣ της PIMANA, ανακοινώνεται σε κεντρικά ΜΜΕ ως ο νέος πρόεδρος των εταιρειών Ηλέκτωρ και Ακτωρ Παραχωρήσεις, αμφοτέρων θυγατρικών του ομίλου Ελλάκτωρ, βασικών παικτών στη διαχείριση απορριμμάτων της περιφέρειας και στο μοίρασμα εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, και μέσα από έναν δαίδαλο αλλεπάλληλων «συμπτώσεων», λίγες μόνο μέρες αργότερα (3/3/2021), με την υπ’ αριθ. 24910/3-3-2021 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων εγκρίνεται η σύναψη προγραμματικής σύμβα

Να γνωρίζουν η κυβέρνηση ΝΔ και το Μαξίμου ότι οποιαδήποτε απόπειρα αρπαγής της γης των κατοίκων και της εκκλησίας θα μας βρει σθεναρά απέναντι

σης με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά για την εκτέλεση του έργου διάνοιξης νέου δρόμου εντός της πωληθείσας έκτασης, η οποία ως διά μαγείας και για τις ανάγκες ανεύρεσης όμορης προς την περιοχή αξιοποίησης της Ναυάγιο Ζακύνθου ΑΕ, ιδιοκτησίας του δημοσίου, χαρακτηρίζεται πλέον «δημόσια». Δηλαδή, «αφού δεν θέλατε την PIMANA, θα τα πάρουμε όλα εμείς και θα τα δώσουμε μετά στην εταιρεία».

Συμπέρασμα; Ο κλέψας του κλέψαντος!

Επειδή δεν πιστεύω στις συμπτώσεις δηλώνω κατηγορηματικά ότι στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κι εγώ προσωπικά ως τομεάρχης διαφάνειας διοικητικής δράσης θα παρακολουθούμε το θέμα καθημερινά. Να γνωρίζουν η κυβέρνηση ΝΔ και το Μαξίμου ότι οποιαδήποτε απόπειρα αρπαγής της γης των κατοίκων και της εκκλησίας θα μας βρει σθεναρά απέναντι. Απαιτούμε:

Οριστική και καθολική δικαίωση όλων των κατόχων γης, φυσικών ή νομικών προσώπων, χωρίς την απαίτηση μεμονωμένων προσφυγών.

Πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου από τη Δικαιοσύνη σε πραγματικό χρόνο και ανάδειξη τυχών πολιτικών ευθυνών. Τέτοιας έκτασης κομπίνα δεν στήνεται μόνο από τοπικούς παράγοντες.

ΥΓ.: Χ. Θεοχάρη, μην τολμήσεις να φέρεις νομοσχέδιο που να περιλαμβάνει την εταιρεία Ναυάγιο Ζακύνθου ΑΕ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter