Η Χαμάς παρέδωσε καταλόγους για ανταλλαγή ομήρων – Ζητά την αποφυλάκιση του «Παλαιστίνιου Μαντέλα»
Ποιος είναι ο Μαρουάν Μπαργκούτι

Οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα εντάθηκαν, καθώς η Χαμάς παρέδωσε τους καταλόγους των ομήρων και των Παλαιστίνιων κρατουμένων που προτείνει να απελευθερωθούν σε συμφωνία ανταλλαγής, ενώ έφτασαν υψηλόβαθμοι εκπροσώποι από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και χώρες της περιοχής.
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, και ο γαμπρός του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρετ Κούσνερ, έφτασαν στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου για να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις σχετικά με το σχέδιο του Τραμπ για την απελευθέρωση των ομήρων και τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
Η Χαμάς ζητά στους καταλόγους την απελευθέρωσή του Μαρουάν Μπαργκούτι ως μέρος της πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Γάζα – μία κίνηση που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την πολιτική σκηνή της Παλαιστίνης. Δεδομένης της δημοτικότητάς του στους Παλαιστινίους, καθώς παραμένει για πολλούς ηγέτης με όραμα και ίσως ο μοναδικός που μπορεί να ενώσει τους Παλαιστινίους, είναι εξαιρετικά απίθανο το Ισραήλ να δεχτεί την απελευθέρωσή του.
Μάλιστα, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος προειδοποιεί στο Times of Israel ότι οι θετικές δηλώσεις που προέρχονται από τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο φαίνεται να έχουν ως στόχο να προωθήσουν τις συνομιλίες αντί να αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση των διαπραγματεύσεων, και ότι το Ισραήλ είναι πολύ πιο επιφυλακτικό στις εκτιμήσεις του.
Φόβος ο Μαρουάν Μπαργκούτι
Η άφιξη υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τις χώρες που μεσολαβούν δεν αποτελεί απαραίτητα ένδειξη επικείμενης συμφωνίας, λέει ο αξιωματούχος, αλλά έχει επίσης ως στόχο να αυξήσει τις πιθανότητες υπογραφής κάποιας συμφωνίας.
Το ζήτημα της απελευθέρωσης ανώτερων Παλαιστινίων ομήρων, συμπεριλαμβανομένου του Μαρουάν Μπαργκούτι, αποτελεί επί του παρόντος το κύριο θέμα των έμμεσων συνομιλιών, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Ο αξιωματούχος υποβαθμίζει επίσης τις αναφορές ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια πιθανή επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας.
Ποιος είναι ο Μαρουάν Μπαργκούτι
Ο Μαρουάν Μπαργκούτι,είναι ο πιο διάσημος Παλαιστίνιος κρατούμενος που εκτίει πέντε φορές ισόβια σε ισραηλινή φυλακή.Με το παρατσούκλι που του δίνουν υποστηρικτές του, «ο Παλαιστίνιος Μαντέλα», έχει γίνει με την πάροδο των ετών εμβληματική προσωπικότητα του παλαιστινιακού αγώνα, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για φόνους για τον ρόλο του σε διάφορες αντι-ισραηλινές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντα.
Γεννήθηκε το 1959 σε οικογένεια αγροτών της Δυτικής Όχθης. Σε ηλικία 16 ετών εντάχθηκε στη Φατάχ και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στις διεθνείς σχέσεις από το πανεπιστήμιο Bir Zeit. Είναι παντρεμένος και έχει τέσσερα παιδιά. Κατά τη διάρκεια της πρώτης Ιντιφάντα το 1987 απελάθηκε από το Ισραήλ. Υποστήριξε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, επέστρεψε στη Δυτική Όχθη το 1994 και διοργάνωσε προγράμματα για νέους Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. Έγινε γραμματέας του κινήματος Φατάχ και εκλέχθηκε μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη διαφθορά εντός της Αρχής.
Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2002, οι ισραηλινές δυνάμεις στη Ραμάλα τον συνέλαβαν. Ανακρίθηκε για αρκετούς μήνες, 18 ώρες κάθε φορά. Για τρεις μήνες του επιτρεπόταν να κοιμάται μόνο δύο ώρες κάθε φορά και μόνο σε μια καρέκλα με τα χέρια του δεμένα. Του αρνήθηκαν τροφή και νερό, τον έβαζαν τακτικά σε απομόνωση και του αρνήθηκαν την πρόσβαση στους δικηγόρους του. Κατηγορήθηκε για τη διεύθυνση της Ταξιαρχίας Μαρτύρων της Αλ Ακσά, η οποία συνδέεται με τη Φατάχ και είναι υπεύθυνη για πολλές από τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, κυρίως εναντίον αθώων Ισραηλινών πολιτών. Καταδικάστηκε ακόμη και πριν από τη δίκη του. Ο Γενικός Εισαγγελέας του Ισραήλ δήλωσε ότι ήταν «ο αρχιτέκτονας όλων των δολοφονιών και ένας κακοποιός».
Από τη φυλακή, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον παλαιστινιακό διάλογο και ενθάρρυνε τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ να κηρύξουν εκεχειρία τον Ιούνιο του 22 (η οποία αργότερα κατέρρευσε).
Είχε προταθεί να αντικαταστήσει τον Αραφάτ ως πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και το Ισραήλ φοβάται την ηγεσία του. Ο υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες σημείωσε ότι αν αυτό συμβεί, «δεν θα είναι μια θετική εξέλιξη για το Ισραήλ».
Στη δίκη του, αρνήθηκε να αναγνωρίσει το δικαστήριο στο Τελ Αβίβ και δήλωσε ότι η ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας θα έπρεπε να βρίσκεται στο εδώλιο. Κατηγόρησε το Ισραήλ για παραβίαση 30 διεθνών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης της Γενεύης, και για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά της ανθρωπότητας.
Τα φερόμενα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του ήταν ομολογίες από 21 Παλαιστίνιους, κανένας από τους οποίους δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Το Ισραήλ είναι γνωστό για την κακομεταχείριση των κρατουμένων και έχει καταδικαστεί για βασανιστήρια από πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατά τη διάρκεια προηγούμενων εμφανίσεών του στο δικαστήριο, οι προσπάθειές του να μιλήσει διακόπηκαν, αλλά τελικά κατάφερε να πει: «Είμαστε ένας λαός όπως όλοι οι άλλοι λαοί. Θέλουμε ελευθερία και ένα κράτος όπως οι Ισραηλινοί. Το Ισραήλ πρέπει να αποφασίσει: είτε θα επιτρέψει την ύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα του, είτε θα γίνει ένα κράτος για δύο λαούς».
Ένας από τους τρεις δικαστές τον διέκοψε και είπε: «Δεν είμαστε ιστορικοί ούτε εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Αν ήταν στο χέρι μας, θα εκδώναμε διαταγή για την ειρήνη!
Είπε: «Είμαι κατά της δολοφονίας αθώων. Αλλά είμαι περήφανος για την αντίσταση στην ισραηλινή κατοχή. Είναι καλύτερο να πεθάνεις παρά να ζεις υπό κατοχή».




















