I love Karditsa

I love Karditsa

Αποτελεί σχεδόν φυσικό νόμο ότι η αλήθεια –ακόμη και η πιο αυτονόητη– τις περισσότερες φορές προσλαμβάνεται από τις κοινωνίες με σκληρό και οδυνηρό τρόπο.

Είναι τότε που μεγάλες καταστροφές, ρημαγμένες ζωές και άδικοι θάνατοι αποκαλύπτουν αυτό που οι άνθρωποι αρνούνται να δουν ενώ εξελίσσεται μπρος στα μάτια τους.

Είναι τότε που παίρνει σάρκα και οστά ο λόγος του ποιητή «…αλλ’ η αλήθεια μόνον έναντι θανάτου δίδεται» (Οδυσσέας Ελύτης «Τα ελεγεία της οξώπετρας»).

Οι πλημμύρες μετά το πέρασμα του «Ιανού» δεν κατέστρεψαν μόνο την Καρδίτσα αλλά με ευκολία σώριασαν και το παράπηγμα του «επιτελικού κράτους» καθώς οι λάσπες της κακοκαιρίας κατέκλυσαν το Μέγαρο Μαξίμου και συμπαρέσυραν τα «αδρανή υλικά» της κυβέρνησης.

Ναι, η έντονη κακοκαιρία που προκάλεσε ο «Ιανός» ήταν σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτη, όπως όμως δεν ήταν απρόβλεπτη η αντίδραση (για τους μη αφελείς) του πρωθυπουργού, της πολιτικής προστασίας, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, των λοιπών συναρμόδιων υπουργείων και της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Μπροστά στα μάτια των εμβρόντητων επαγγελματιών και κατοίκων, που είδαν τις ζωές και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται μέσα σε ένα βράδυ, ξετυλίχτηκε ένα απίστευτο γαϊτανάκι αδιαφορίας, ανευθυνότητας, ανικανότητας και εγκατάλειψης.

Ολα αυτά στην εκλογική περιφέρεια η οποία στις εκλογές έδωσε στη ΝΔ 44,91% (σχεδόν 15 μονάδες πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ), στην οποία το κυβερνών κόμμα εξέλεξε τρεις βουλευτές (ο ένας έγινε υπουργός Δικαιοσύνης) έναντι ενός του ΣΥΡΙΖΑ και της οποίας όλοι οι δήμαρχοι της περιοχής και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ανήκουν στη «γαλάζια» παράταξη.

Οι κάτοικοι του νομού Καρδίτσας είδαν τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη τους –μέρες μετά τη συμφορά– να αλληλοκατηγορούνται για το πεδίο των αρμοδιοτήτων τους και ποιος πραγματικά έχει την ευθύνη να απεγκλωβίσει κατοίκους που κινδύνευαν, να παράσχει άμεση βοήθεια (στέγη, ρούχα, φαγητό και νερό), να καταγράψει τις ζημιές, να φροντίσει για την εκταμίευση άμεσης βοήθειας.

Είδαν τον –πολύ– Κ. Αγοραστό, που την 1η Αυγούστου καταδύθηκε στον βυθό της Αλοννήσου να κόψει την κορδέλα (μαζί με τον Σάκη Ρουβά!) εγκαινιάζοντας το υποβρύχιο αρχαιολογικό μουσείο (που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση), να αρνείται ακόμη και να διαβαστεί ο χαιρετισμός του Αλέξη Τσίπρα και τώρα να στέλνει από μακριά τα χαιρετίσματά του (και τις από καρδιάς ευχές του) στους πλημμυροπαθείς της περιφέρειάς του.

Είδαν τον πρωθυπουργό να επισκέπτεται την Καρδίτσα τέσσερις μέρες μετά τη συμφορά (όταν εξαναγκάστηκε από την επίσκεψη του Τσίπρα που είχε προηγηθεί κατά δύο μέρες) με 20 άτομα προσωπική φρουρά, με σκυμμένο το κεφάλι, με τους αγανακτισμένους κατοίκους να απωθούνται από τον κλοιό προστασίας που είχε δημιουργηθεί γύρω του, με τις πετσοταϊσμένες κάμερες να μην καταγράφουν το παραμικρό από τις φωνές διαμαρτυρίας των έξαλλων «γαλάζιων» οπαδών του και φυσικά –με τον φόβο στο πρόσωπο– να μη συνομιλεί καν με τους πλημμυροπαθείς.

Η καταστροφή της Καρδίτσας ανέδειξε τη γύμνια του ανθρώπου που ήθελε να γίνει βασιλιάς. Ολοι κατάλαβαν ότι τελικά πρόκειται για επικοινωνιακή πομφόλυγα, για ακρωτηριασμένο σώμα, για κεφάλι που διαθέτει φωνή για να μεταθέτει τις ευθύνες, για να απειλεί τους πολίτες και για να βγάζει διαγγέλματα.

Σε μια μόνο στιγμή είδαν τον «στιβαρό ηγέτη» της Σαντορίνης με το ανασηκωμένο πηγούνι, με την κεφαλή ελαφρώς στραμμένη δεξιά, με το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα πίσω του, που απευθυνόταν με στόμφο από το υπερυψωμένο πόντιουμ στην τουριστική ελίτ και εξηγούσε αυτάρεσκα πως θα σώσει την οικονομία αφού προηγουμένως είχε σώσει την υγεία, να μετατρέπεται στο «μεγάλο ανθρωπάκι» που φοβισμένο περπάτησε –για λίγο– στους δρόμους πέριξ της κεντρικής πλατείας και κοιτώντας τις μύτες των παπουτσιών του μήπως και λασπωθούν.

Η καταστροφή της Καρδίτσας απέδειξε ότι δεν ευθύνονται οι πολίτες επειδή… δεν φόραγαν μάσκα, δεν απέφευγαν τις συναθροίσεις, δεν αποδέχονταν τη δύναμη της θείας μετάληψης στην αποφυγή του κακού.

Αποδείχτηκε περίτρανα ότι δεν ήταν θέμα προσωπικής ευθύνης αλλά παντελούς απουσίας κυβερνητικής κοινωνικής ευθύνης, γιατί κατά τον Φρανκ Χέρμπερτ: «Οποιος μπορεί να καταστρέψει κάτι, το έχει υπό τον έλεγχό του».

Ο Θύμιος Γεωργόπουλος είναι οικονομολόγος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter