Η συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα και τα μεγάλα λόγια του Τραμπ
Στην πραγματικότητα αυτό που υπάρχει είναι μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός, όπου πολλά πράγματα μένει ακόμη να διευθετηθούν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έφυγε από το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, μετά τη λεγόμενη «σύνοδο ειρήνης» για τη Γάζα, στην οποία συμμετείχαν πολλοί ηγέτες από όλο τον κόσμο.
Μιλώντας στη σύνοδο, ο Τραμπ είπε αρκετές φορές ότι «ο πόλεμος τελείωσε» και είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της εκεχειρίας βρίσκονται σε εξέλιξη.
Στην πραγματικότητα αυτό που υπάρχει είναι μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός, όπου πολλά πράγματα μένει ακόμη να διευθετηθούν πριν υπάρξει ειρήνη στην πολύπαθη περιοχή.
«Τώρα ξεκινά η ανοικοδόμηση» της Γάζας δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζοντας «υπέροχη» τη σημερινή ημέρα για τη Μέση Ανατολή, στη Σύνοδο για τη Γάζα όπου οι διεθνείς διαμεσολαβητές υπέγραψαν μια διακήρυξη για το τέλος του πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακα.
Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι στο εξής στη Μέση Ανατολή θα βασιλεύει «η ειρήνη». «Καταφέραμε μαζί αυτό που όλος ο κόσμος νόμιζε αδύνατον. Επιτέλους, έχουμε ειρήνη στη Μέση Ανατολή», είπε. Βέβαια η «ειρήνη» στη Μέση Ανατολή είναι ζητούμενο εδώ και τουλάχιστον 80 χρόνια, αλλά ο Αμερικανός ηγέτης δεν φημίζεται για την μετριοφροσύνη του.
Λίγες ώρες νωρίτερα, στην Ιερουσαλήμ, όπου τον υποδέχτηκαν σαν ήρωα, ο Τραμπ κήρυξε στο ισραηλινό κοινοβούλιο «το τέλος του μακρού εφιάλτη» για το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, με την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, την απελευθέρωση των τελευταίων 20 εν ζωή ομήρων και την αποφυλάκιση περίπου 2.000 Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Στο Σαρμ ελ Σέιχ, ο Τραμπ και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ήταν οι συμπρόεδροι της Συνόδου για τη Γάζα, παρουσία 31 ηγετών χωρών και διεθνών οργανισμών.
Ούτε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ούτε εκπρόσωποι της Χαμάς ήταν παρόντες. Ωστόσο, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς πήγε στο Σαρμ ελ Σέιχ και αντάλλαξε χειραψία με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Μεγάλα λόγια
Καθώς υπέγραφε τη διακήρυξη ο Τράμπ είπε: «Αυτό πήρε 3.000 χρόνια, μπορείτε να το πιστέψετε; Και θα αντέξει». «Αυτή είναι μια απίστευτη μέρα για τον κόσμο», τόνισε και πρόσθεσε ότι η συμφωνία είναι τόσο μεγάλη που θα αποτρέψει έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο οποίος, όπως υποστήριξε, θα μπορούσε να είχε ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή.

Το σχέδιο υπογράφτηκε στη συνέχεια από τον Αιγύπτιο ηγέτη Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι. «Αυτή είναι μια απίστευτη μέρα για τον κόσμο», είπε ο Τραμπ. Ανέφερε ότι η συμφωνία είναι τόσο μεγάλη που θα αποτρέψει έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο — ο οποίος, όπως λέει, θα μπορούσε να είχε ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή.
Ο τελευταίος υποδέχτηκε τους ηγέτες στο κόκκινο χαλί, χαμογελώντας και ανταλλάσσοντας χειραψία με όλους. Μπροστά από τη μεγάλη επιγραφή «Ειρήνη 2025», ο Τραμπ ύψωσε πολλές φορές τον αντίχειρά του, μπροστά στις κάμερες, σε ένδειξη επιδοκιμασίας.
Οι μεσολαβήτριες χώρες –ΗΠΑ, Αίγυπτος, Κατάρ, Τουρκία– υπέγραψαν με την ευκαιρία αυτή μια διακήρυξη για τη Γάζα, ως εγγυήτριες της συμφωνίας που έχει ως στόχο τον τερματισμό του πολέμου. «Το έγγραφο θα περιγράφει τους κανόνες και τις διατάξεις και πολλά άλλα πράγματα» είπε ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας δύο φορές: «Αυτό θα κρατήσει». Δεν έδωσε όμως άλλες διευκρινίσεις.
Νωρίτερα, στην Πλατεία των Ομήρων, στο Τελ Αβίβ, εκτυλίχθηκαν σκηνές αγαλλίασης, όταν απελευθερώθηκαν οι 20 όμηροι που είχαν απαχθεί στις 7 Οκτωβρίου 2023 από τη Χαμάς. Στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έκρηξη χαράς συνόδευσε την άφιξη των λεωφορείων που μετέφεραν τους εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατουμένους που απελευθερώθηκαν από ισραηλινές φυλακές. Άλλα λεωφορεία κατευθύνθηκαν στο Χαν Γιουνές, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου τα περίμεναν χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας σημαίες της Παλαιστίνης και της Χαμάς.
Πάντως πολλοί αναλυτές κρατούν επιφυλάξεις για τη συμφωνία ειρήνης που προϋποθέτει πολλά ακόμη βήματα για να ολοκληρωθεί, από την παράδοση των σορών ισραηλινών ομήρων που σκοτώθηκαν στη Γάζα, τη μεταπολεμική διακυβέρνηση, τον αφοπλισμό της Χαμάς και άλλα…




















