Ιαπωνία: Νίκη του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά με απώλειες αναμένεται στις σημερινές εκλογές

Ιαπωνία: Νίκη του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά με απώλειες αναμένεται στις σημερινές εκλογές

Το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ, συντηρητικό-εθνικιστικό) και το Κομέιτο (κεντροδεξιά), ο ήσσων εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό, αναμένεται να διατηρηθούν στην εξουσία, αλλά το κόμμα του πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα εκτιμάται ότι θα καταγράψει βαριές απώλειες στις σημερινές εκλογές για την ανανέωση της σύνθεσης της Διαίτης, της κάτω Βουλής της ασιατικής χώρας, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Σύμφωνα με τα έξιτ πολς, δεν είναι ακόμη σαφές αν το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Κισίντα θα διατηρήσει την πλειοψηφία των εδρών στην κάτω βουλή και αναμένεται να καταλάβει από 212 έως 253 έδρες, ενώ το Κομέιτο από 27 ως 35 με 233 να απαιτούνται για να υπάρξει πλειοψηφία.

Οι περίπου 106 εκατ. Ιάπωνες που έχουν δικαίωμα ψήφου κλήθηκαν σήμερα να επιλέξουν ανάμεσα σε 1.051 υποψήφιους τα πρόσωπα που καταλάβουν τις 465 έδρες της κάτω Βουλής. Στη σύντομη προεκλογική εκστρατεία 17 ημερών, οι θεματικές που κυριάρχησαν ήταν αυτές της πανδημίας και της οικονομίας.

Στην απερχόμενη κάτω Βουλή, το ΦΔΚ, που κυριαρχεί στα ιαπωνικά πολιτικά πράγματα και κυβερνά σχεδόν αδιάλειπτα εδώ και 66 χρόνια, καταλάμβανε 276 έδρες και το Κομέιτο 29, δηλαδή η κυβερνητική συμμαχία διέθετε 305.

Ο Φουμίο Κισίντα αναδείχθηκε πρόεδρος του ΦΔΚ τον Σεπτέμβριο και ανέλαβε πρωθυπουργός έπειτα από ψηφοφορία στο κοινοβούλιο στις αρχές Οκτωβρίου. Όμως η δημοτικότητά του είναι εντυπωσιακά χαμηλή. Δεν ξεπέρναγε το 50% νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο για νέο ιάπωνα πρωθυπουργό εδώ και μια εικοσαετία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter