Ιαπωνία: Οι πιλότοι δεν γνώριζαν για τη φωτιά στο αεροσκάφος (Video)

Ιαπωνία: Οι πιλότοι δεν γνώριζαν για τη φωτιά στο αεροσκάφος (Video)
NTV via AP

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για το τρομακτικό δυστύχημα που σημειώθηκε στις 2 Ιανουαρίου στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο, όταν ένα Airbus των ιαπωνικών αερογραμμών (JAL) με 379 επιβάτες συγκρούστηκε στον διάδρομο προσγείωσης με ένα μικρότερο αεροσκάφος της ακτοφυλακής, με αποτέλεσμα να τυλιχτούν στις φλόγες και να χάσουν τη ζωή τους πέντε άτομα.

Από αυτά προκύπτει ότι οι πιλότοι του Airbus, δεν γνώριζαν πως είχε ξεσπάσει φωτιά στην άτρακτο και σύμφωνα με το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας ΝΗΚ, ενημερώθηκαν από τα μέλη του πληρώματος ότι το αεροσκάφος φλεγόταν.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής αεροσυνοδός ήταν αυτή που ειδοποίησε το πιλοτήριο για τη φωτιά, καθώς το πλήρωμα καμπίνας χρειαζόταν άδεια για να ανοίξει τις εξόδους κινδύνου.

Ωστόσο, μέχρι τη στιγμή εκείνη, η καμπίνα είχε γεμίσει με καπνό και η ατμόσφαιρα γινόταν όλο και πιο αποπνικτική. Μικρά παιδιά έκλαιγαν, ενώ επιβάτες φώναζαν να ανοίξουν οι πόρτες.

Στην εν λόγω πτήση υπήρχαν 3 πιλότοι και 12 αεροσυνοδοί. Το σύστημα ανακοινώσεων του αεροσκάφους υπέστη ζημιά, με το πλήρωμα να χρησιμοποιεί μεγάφωνα για να φωνάζει τις οδηγίες. Τελικά, η εκκένωση πραγματοποιήθηκε μέσα σε 18 λεπτά.

Σε ένα από τα βίντεο μέσα στο φλεγόμενο αεροσκάφος, μια γυναίκα ακούγεται να εκλιπαρεί: «Σας παρακαλώ, αφήστε μας να βγούμε. Σας εκλιπαρώ. Ανοίξτε το αεροσκάφος, ανοίξτε, σας παρακαλώ. Ω θεέ μου».

Στο αεροσκάφος υπήρχαν οκτώ έξοδοι κινδύνου, αλλά η εκκένωση ξεκίνησε από δύο «τσουλήθρες» στο μπροστινό μέρος, λόγω της πυρκαγιάς.

Άλλη μία έξοδος στην πίσω αριστερή πλευρά ήταν ασφαλής από τη φωτιά, ωστόσο, καθώς το σύστημα ενδοεπικοινωνίας είχε καταρρεύσει, το πιλοτήριο δεν έδωσε την άδεια να λειτουργήσει, σύμφωνα με την Japan Airlines.

«Αμέσως μετά την προσγείωση του αεροπλάνου, ο πιλότος ένιωσε έναν ξαφνικό κρότο και έχασε τον έλεγχο, στην προσπάθειά του να το κρατήσει στον διάδρομο προσγείωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της JAL στο BBC.

«Το πρώτο πράγμα που έκανε το πλήρωμα, ήταν να βοηθήσει τους επιβάτες να παραμείνουν ήρεμοι και να μην σηκωθούν από τις θέσεις τους, κάτι που θα μπορούσε να κάνει την εκκένωση πολύ δύσκολη.

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν την εκκένωση ως «τα θαυματουργά 18  λεπτά». Οι επιβάτες άφησαν τις χειραποσκευές τους, έτρεξαν στις εξόδους κινδύνου και βγήκαν έξω από το αεροσκάφος, προτού τυλιχθεί στις φλόγες.

Οι πέντε νεκροί είναι μεταξύ των έξι επιβαινόντων στο αεροσκάφος Dash-8 της ακτοφυλακής, με τον πιλότο να καταφέρνει να διασωθεί, αν και βρίσκεται σοβαρά τραυματισμένος. Ακόμα, σύμφωνα με την JAL, ένας σκύλος και μία γάτα, που ταξίδευαν αμφότερα με τους ιδιοκτήτες τους, πέθαναν στις φλόγες, καθώς δεν κατέστη δυνατή η απομάκρυνσή τους.

Διαβάστε επίσης: Ιαπωνία: Τι αποκαλύπτουν οι συνομιλίες του ελεγκτή κυκλοφορίας με το Airbus – Είχε λάβει άδεια προσγείωσης

Ιαπωνία: Στους 78 οι νεκροί από τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ – Χιλιάδες σπίτια χωρίς φως και νερό

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter