Ιαπωνία: Παραδοχή αστυνομίας για προβλήματα στην ασφάλεια του Άμπε

Ιαπωνία: Παραδοχή αστυνομίας για προβλήματα στην ασφάλεια του Άμπε

Μια οχηματοπομπή που μετέφερε τη σορό του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, ο οποίος δολοφονήθηκε χθες, έφθασε σήμερα στην οικία του στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο, από το δυτικό τμήμα της χώρας όπου βρισκόταν όταν έπεσε θύμα επίθεσης. Η χήρα του Άμπε, Άκιε, συνόδευε τη σορό του.

Οι αρχές εξετάζουν τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί στον χώρο, στην πόλη της δυτικής Ιαπωνίας Νάρα, όπου πραγματοποιούσε προεκλογική ομιλία ο Άμπε όταν δέχτηκε την επίθεση και όπως είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης δεν μπορεί να διαψεύσει ότι υπήρχαν προβλήματα με την ασφάλεια του Άμπε.

Πλήθος πολιτών είχε συγκεντρωθεί έξω από την οικία του Άμπε καθώς και στο σημείο της επίθεσης, όπου ένας ένοπλος πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά τον πρώην πρωθυπουργό.

Ο θάνατος του 67χρονου Άμπε, που δέχθηκε δύο σφαίρες στον λαιμό, ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε μια ομάδα είκοσι γιατρών.

Κάποια μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές της αστυνομίας, μετέδωσαν ότι ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης, που συνελήφθη επί τόπου, πίστευε ότι ο πρώην πρωθυπουργός συνδεόταν με μια θρησκευτική οργάνωση, την οποία κατηγορεί ότι ευθύνεται για την οικονομική καταστροφή της μητέρας του και για την διάλυση της οικογένειάς του. Η αστυνομία δεν έχει κατονομάσει την οργάνωση.

Ο 41χρονος άνεργος άνδρας, πρώην μέλος του Πολεμικού Ναυτικού της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, χρησιμοποίησε, όπως ανέφερε η αστυνομία «ένα αυτοσχέδιο όπλο».

Ο ύποπτος, που ονομάζεται Τετσούα Γιαμαγκάμι, είπε στους ανακριτές ότι είχε επισκεφθεί και άλλα μέρη όπου είχε πραγματοποιήσει προεκλογικές εμφανίσεις ο Άμπε, ανάμεσά τους και την πόλη Οκαγιάμα, η οποία απέχει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από την Νάρα.

Την ώρα της επίθεσης ο Άμπε πραγματοποιούσε προεκλογική εκστρατεία στη Νάρα για τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της άνω βουλής που θα πραγματοποιηθούν αύριο Κυριακή. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι οι προετοιμασίες για τις εκλογές, «τη βάση της δημοκρατίας» συνεχίζονται κανονικά.

Τη Δευτέρα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ολονυκτία, ενώ η κηδεία του Άμπε θα τελεστεί την Τρίτη παρουσία συγγενών και φίλων, μετέδωσαν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν θα πραγματοποιηθεί δημόσια τελετή στη μνήμη του, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter