Ιατρική ποδιά ή ρόμπα;

Ιατρική ποδιά ή ρόμπα;

Ο Σωτήρης Τσιόδρας (και άλλοι) ως πολιτικός ιεροψάλτης των επιλογών Μητσοτάκη.

Θα θέσω χωρίς περιστροφές τις ερωτήσεις στον Σωτήρη Τσιόδρα: πότε θα τελειώσει το µετρό Θεσσαλονίκης; Τι θα γίνει µε την εθνική οδό Πατρών – Πύργου; ∆ιάφορες άλλες ερωτήσεις που αφορούν την πληρότητα των ΜΕΘ και τα µέτρα προστασίας που προτείνονται για τον κορονοϊό θα τις κάνω στον γείτονά µου τον Γιώργο τoν υδραυλικό.

Η επάνοδος του Σωτήρη Τσιόδρα στο πλατό της ενηµέρωσης για την Covid-19 κατάφερε δύο πράγµατα: απέδειξε ότι ο κύριος καθηγητής έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία της «επικοινωνίας» (για να το πω όσο πιο προστατευτικά για τον ίδιο γίνεται) και επιβεβαίωσε όσα ψιθυρίζονται και γίνονται εµπειρικά αντιληπτά, ότι η κυβέρνηση εφαρµόζει µέτρα που απορρέουν όχι από επιστηµονικά δεδοµένα αλλά από τη νόθευσή τους µε την πολιτική σκοπιµότητα.

Στις 22 Μαρτίου 2020, όταν ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε εγγράψει ώρες µπροστά στις κάµερες σε βαθµό παρεξήγησης (δεν τις σαγήνευε µόνο ως µέλος της επιστηµονικής επιτροπής αλλά και ως ιεροψάλτης), είχα γράψει στο Twitter: «Από όσο γνωρίζω, ο κ. Τσιόδρας είναι ένας πολύ καλός επιστήµονας. Προφανώς είναι και ασυνήθιστος στην έκθεση. Θέλει προσοχή και κότσια για να αντισταθεί στη γοητεία της ξαφνικής ανάδειξης και κυρίως στην παγίδα να µπερδέψει τον επιστηµονικό ρόλο µε τον πολιτικό ή του τηλεαστέρα». 

Η ανάρτηση δηµιούργησε θόρυβο, αφού η Ν∆ είδε σε αυτήν επίθεση στον κορυφαίο επιστήµονα. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ωστόσο έπεσε και στην παγίδα της έκθεσης αλλά και στην ακόµη χειρότερη να αντιληφθεί τον εαυτό του ως δεξιό ψάλτη του Μητσοτάκη. Είχε φτάσει στο σηµείο µάλιστα να µελλοντολογήσει αντιεπιστηµονικά απαριθµώντας υποτιθέµενους νεκρούς που αποφύγαµε µε την πολιτική Μητσοτάκη.

Την προηγούµενη εβδοµάδα το Documento αποκάλυψε ότι η επιστηµονική επιτροπή για την πανδηµία δεν λειτουργεί και τόσο επιστηµονικά. Στις συνεδριάσεις δεν κρατούνται αναλυτικά πρακτικά µε όσα λέγονται, ενώ είναι κοινό µυστικό ότι αυτά που συµφωνούνται προέρχονται από πολιτικές παρεµβάσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν κρατούνται τα πρακτικά όπως ορίζει ο νόµος.

Με την επάνοδό του (και στο τηλεοπτικό προσκήνιο) ο Σωτήρης Τσιόδρας απέδειξε αυτήν τη γονυκλισία της επιστήµης απέναντι στις πολιτικές επιλογές Μητσοτάκη. Ο κύριος καθηγητής αντί να απαντήσει ως επιστήµονας στο τι πρέπει να γίνει µε τα µέσα µαζικής µεταφοράς για την αποφυγή της διασποράς, απάντησε σαν εκπρόσωπος του Μητσοτάκη ότι δεν γίνεται να µπουν σε κυκλοφορία άλλα µέσα. Πριν από αυτό είχε απαντήσει ως µη όφειλε, αφού δεν παίρνει πολιτικές αποφάσεις αλλά γνωστοποιεί τις αναγκαίες επιστηµονικές, ότι ούτε lockdown πρέπει να κάνουµε γιατί θα καταστραφεί η οικονοµία. Την 28η Οκτωβρίου ο Σωτήρης Τσιόδρας συσχέτισε τις θυσίες των Ελλήνων µε αυτές που πρέπει να γίνουν για τον κορονοϊό, σε µια έξαρση… κοελικού πατριωτισµού.

∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι ο συµπαθής καθηγητής είναι εργαλειοποιηµένος άλλοτε για να στηρίξει τον µεσσιανισµό του Κυριάκου και άλλοτε για να δώσει επιστηµονική επίφαση στις πολιτικές του επιλογές.

Η ευθύνη του Σωτήρη Τσιόδρα που απορρέει από τη θέση του είναι να πει αν χρειάζονται και άλλα δροµολόγια λεωφορείων και όχι να κάνει ευκολοχώνευτο το ότι δεν υπάρχουν αρκετά. Να µας δείξει ποια είναι η διασπορά µε τον κόσµο συνωστισµένο στα τρένα και όχι να κάνει τον συνήγορο του Χάρου για χάρη του Μητσοτάκη.

Είτε το θέλει είτε όχι, από αφέλεια ή φιλοδοξία, αλλά σίγουρα χωρίς σεβασµό στην επιστηµονική του ιδιότητα, ο Τσιόδρας και οι συνάδελφοί του στην επιτροπή παίζουν τον ρόλο της ιατρικής ποδιάς στις διαφηµίσεις µε τις οδοντόκρεµες, όπου ο ηθοποιός ντυµένος γιατρός προσπαθεί να πείσει το κοινό ότι έχει την επιστηµονική λύση «για να φτάνει και στα πίσω δόντια». Στην πραγµατικότητα είναι ένα τρικ εξαπάτησης και η ποδιά ένα αξεσουάρ για να πετύχει.

Το µεσηµέρι της 28ης Οκτωβρίου ο τραγουδιστής και πρωταγωνιστής παλιού reality Γρηγόρης Πετράκος ανήρτησε ένα βίντεο στο οποίο αµφισβητούσε όσα λέγονται για την επικινδυνότητα του κορονοϊού. Το βίντεο σε µερικές ώρες συγκέντρωσε πάνω από 25.000 likes και χιλιάδες σχόλια, στην πλειονότητά τους επιδοκιµαστικά.

Το γεγονός ότι το βίντεο του Πετράκου, κάποιου µη επιστήµονα δηλαδή που µιλάει µε αµφισβήτηση για τον κορονοϊό, έχει τεράστια απήχηση δεν δηλώνει παράκρουση του κόσµου. ∆είχνει πως αυτοί που διαχειρίζονται την κρίση επιστηµονικά έχουν δηµιουργήσει σύγχυση, εκπέµπουν µπερδεµένα µηνύµατα και λειτουργούν µε τρόπο που δεν πείθει.

Οι θεωρίες συνωµοσίας και η άρνηση του κόσµου να πειθαρχήσει σε µέτρα είναι η απόδειξη ότι η κυβέρνηση και οι επιστήµονες που έχουν επωµιστεί την ευθύνη αδυνατούν να δώσουν ένα σαφές µήνυµα που να έχει λογική και επιστηµονική τεκµηρίωση.

Οταν 25 παιδιά σε µια τάξη είναι αποδεκτός αριθµός για µάθηµα αλλά τα µισά παιδιά στο πάρκο είναι έγκληµα, κάτι δεν πάει καλά. Σίγουρα όχι µε τα παιδιά. ∆εν είναι δυνατόν ο δάσκαλος να χρειάζεται µάσκα στο σχολείο, αλλά ο παπάς να µη χρειάζεται στην εκκλησία. Οταν ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς φιλάει το χέρι του παπά, η καθηγήτρια (λοιµωξιολόγος) Ελένη Γιαµαρέλλου δηλώνει πως θα κοινωνήσει και ο οµόλογός της Σωτήρης Τσιόδρας ψέλνει στην εκκλησία σε εποχή αποµόνωσης, τα µηνύµατα είναι συγκεχυµένα και τα κίνητρα πονηρά.

Μόλις ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επέστρεψε από την Αθήνα στη Ρωσία µπήκε σε καραντίνα γιατί, όπως ανακοινώθηκε διακριτικά, είχε συναντήσει άτοµο που πιθανόν να είχε νοσήσει. Στην Αθήνα ο Λαβρόφ είχε συναντήσει τον πρωθυπουργό, ο οποίος µε τη σειρά του είχε έρθει σε επαφή µε τον βουλευτή Σταύρο Κελέτση στη Σαµοθράκη, ο οποίος είχε νοσήσει. Ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε η σύζυγός του, που ήρθαν σε επαφή µε τον βουλευτή χωρίς µέτρα προστασίας όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, µπήκαν σε καραντίνα. ∆εν έκαναν αυτό που ζητούν να κάνει ο πολίτης.

Η αίσθηση που έχουν οι πολίτες είναι ότι κάποιος τους κοροϊδεύει. Αυτός που τους στοιβάζει επικίνδυνα στα λεωφορεία την ίδια ώρα µπορεί να τους βάλει πρόστιµο αν κυκλοφορούν χωρίς µάσκα στο πάρκο. Ως επιστέγασµα της κοροϊδίας, ο αρχιεπιστήµονας που έχει αναλάβει την ευθύνη να ενηµερώσει για το τι χρειάζεται λειτουργεί ως πολιτικός.

Και δεν είναι µόνο αυτό. Το «Πρώτο Θέµα» και το σάιτ Liberal δηµοσίευσαν από απροσεξία ένα υπαγορευµένο ρεπορτάζ από το Μαξίµου µαζί µε τις οδηγίες για το πώς έπρεπε να ενοχοποιηθεί ο Αλέξης Τσίπρας ως αυτός που «χτυπάει» τον Σωτήρη Τσιόδρα. Η επιστήµη της προπαγάνδας και η προπαγάνδα των επιστηµόνων έχουν συναντηθεί σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόµι. Ο επιστήµονας έχει προσφέρει την ιδιότητά του για να κάνει πολιτική ο Μητσοτάκης. Κάτι δηλαδή σαν την ιατρική ποδιά στη διαφήµιση της οδοντόκρεµας. Ή µήπως λέγεται ρόµπα και όχι ποδιά;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter