Ιδέα Δοξιάδη η ανάληψη των προσφυγόπουλων από το Μαξίμου και ο διορισμός Αγαπηδάκη (Video)

Ιδέα Δοξιάδη η ανάληψη των προσφυγόπουλων από το Μαξίμου και ο διορισμός Αγαπηδάκη (Video)

Εδώ και μέρες το documentonews.gr επιμένει στο ερώτημα γιατί ο πρωθυπουργός ανέλαβε προσωπικά την ευαίσθητη υπόθεση για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα μετά την ΕΥΠ, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ – ΜΠΕ, γεγονός που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

Όπως έχουμε επισημάνει, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ύπαρξη κυκλώματος trafficking με θύματα προσφυγόπουλα. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν πληροφορίες πως ο «σκηνοθέτης – ηθοποιός» μέσω κοινωνικού λειτουργού ερχόταν σε επαφή με ασυνόδευτα παιδιά που διέμεναν σε τρεις δομές φιλοξενίας στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίες λειτουργούσαν υπό την εποπτεία ΜΚΟ. 

Κατά την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου «κανένα παιδί μόνο», ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Όσοι εγκληματίες τολμούν να βασανίζουν και να εμπορεύονται παιδιά να ξέρουν ότι το κράτος θα τους κυνηγήσει αμείλικτα και θα τους τιμωρήσει χωρίς οίκτο, σώζοντας τα αθώα πλάσματα από τα χέρια τους». Μήπως λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε και γι΄ αυτό συγκέντρωσε τις αρμοδιότητες για τα ασυνόδευτα;

Την εθνική συντονίστρια του σχεδίου για τα προσφυγόπουλα, Ειρήνη Αγαπηδάκη, συνδράμει ο «εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών», Απόστολος Δοξιάδης, ο οποίος καυχιόταν για τη φιλία του με τον Δημήτρη Λιγνάδη την ημέρα που διορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Η προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού για τα ασυνόδευτα παιδιά επιμένει να υπερασπίζεται τον κατηγορούμενο για βιασμό ανηλίκων, εξαπολύοντας επιθέσεις στην Λίνα Μενδώνη που αποκάλεσε τον Δ. Λιγνάδη «επικίνδυνο άνθρωπο».

Απ΄ ό,τι φαίνεται, όμως, το ζήτημα είναι πιο βαθύ. Ο Απ. Δοξιάδης φέρεται όχι μόνο να είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού αλλά και εμπνευστής του εθνικού σχεδίου «κανένα παιδί μόνο». Μετά την ανακοίνωση του σχεδίου και την παρουσίασή τους από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, οι Ειρ. Αγαπηδάκη και Απ. Δοξιάδης μίλησαν στην εκπομπή της Όλγα Τρέμη της ΕΡΤ, με τις ερωτήσεις της δημοσιογράφου και τις αμήχανες απαντήσεις του συγγραφέα να οδηγούν στο συμπέρασμα πως το σχέδιο ήταν δικής του έμπνευσης.

Αναλυτικά ο διάλογος:

Τρέμη: Ε τώρα, ποιανού είναι η ιδέα; Μεταξύ μας…

Δοξιάδης: Εγώ, εσύ και το BBC…

Τρέμη: Μόνο όσοι μας παρακολουθούν, δεν θα πάει παραέξω!

Δοξιάδης: Δεν θέλω να θίξω τη θεαματικότητα της ΕΡΤ. Θεωρώ ότι είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο κοινό. Για την ιδέα είχε μία ιδιαίτερη ευαισθησία ο πρωθυπουργός και διαμορφώθηκε σε κάποιες κουβέντες…

Τρέμη: Ποιος του την ψιθύρισε στο αυτί;

Δοξιάδης: Δεν ξέρω.

Τρέμη: Τον λένε Απόστολο;

Δοξιάδης: Όχι.

Τρέμη: Πώς τον λένε;

Δοξιάδης: Κυριάκο!

Τρέμη: Μόνος του το σκέφτηκε;

Δοξιάδης: Μα τι προκλητικές ερωτήσεις είναι αυτές;

Τρέμη: Σας σοκάρω ε;

Δοξιάδης: Εγώ, βρέθηκα στο γραφείο του πρωθυπουργού και προέκυψε μια ιδέα σε μια κουβέντα. {…} Οι περισσότερες καλές ιδέες προκύπτουν σε κάτι σαν ταβερνάκι που λέει κάποιος ότι κάτι πρέπει να κάνουμε. Ήταν σε μια τέτοια κουβέντα με τον πρωθυπουργό…

Τρέμη: Σε ταβερνάκι ήσασταν;

Δοξιάδης: Όχι.

Τρέμη: Α, ok. Για να ξέρουμε…

Επιλογή Δοξιάδη και η Αγαπηδάκη

Εκτός από εμπνευστής της ιδέας του εθνικού σχεδίου για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που «τρέχει» υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, ο «διανοούμενος» (που το 1992 διορίστηκε σύμβουλος κινηματογραφίας στο Υπουργείο Πολιτισμού επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και εξαπέλυσε ανυπόστατες -όπως απεφάνθη το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών- κατηγορίες εναντίον της σκηνοθέτιδας Φρίντα Λιάππα για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού κατά τη διάρκεια γυρισμάτων ταινίας) φέρεται να πρότεινε στον πρωθυπουργό τον διορισμό Αγαπηδάκη. «Ήταν δική μου πρόταση να αναλάβει εθνική συντονίστρια η κ. Αγαπηδάκη για την οποία είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος» δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο Απ. Δοξιάδης, προκαλώντας αρνητικά σχόλια στον φιλοκυβερνητικό Τύπο.

Έχουμε λοιπόν τα εξής: Η προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού για το σχέδιο διαχείρισης των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων όχι μόνο συνδράμει την κ. Αγαπηδάκη αλλά φέρεται να είναι αυτός που εμπνεύστηκε το σχέδιο, προτείνοντας μάλιστα τον διορισμό της ψυχολόγου στην θέση της εθνικής συντονίστριας. Ταυτόχρονα, ο «συγγραφέας – διανοούμενος» που επιλέχθηκε από τον Κυρ. Μητσοτάκη για τα ασυνόδευτα παιδιά παραμένει επιστήθιος φίλος του κατηγορούμενου για βιασμούς ανηλίκων Δ. Λιγνάδη, παραθέτοντας στο Facebook θεσμικές ανησυχίες περί του τεκμηρίου αθωότητας και ζητώντας εμμέσως την παραίτηση της Λ. Μενδώνη επειδή καταφέρθηκε κατά του «σκηνοθέτη – ηθοποιού».

Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο Δ. Λιγνάδης όσο και ο Απ. Δοξιάδης αποτελούν προσωπικές επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη. Γι΄ αυτό και το ερώτημα παραμένει: Γιατί ο πρωθυπουργός συγκέντρωσε πάνω του τη διαχείριση των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων;

Δείτε την εκπομπή:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter