«Ιδεολογικά υπερήφανη» η Κεραμέως για τη μείωση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ λόγω αξιολόγησης

Ο Νίκος Φίλης και η Νίκη Κεραμέως

«Μεγάλη τομή» που προκαλεί στην υπουργό Παιδείας «ιδεολογική υπερηφάνεια» είναι η ρύθμιση που προβλέπει ότι το 20% της μέχρι πρότινος τακτικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ θα παρέχεται μετά από αξιολόγηση.

Το υπό συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και την αντικατάστασή της από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Το 80% της τακτικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ θα παρέχεται επί τη βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων, όπως ίσχυε και κατά το παρελθόν, ενώ το υπόλοιπο 20% θα εγκρίνεται μετά από αξιολόγηση από την ΕΘΑΑΕ. Στην περίπτωση που κάποιο ΑΕΙ δεν «περάσει» την αξιολόγηση, τότε το ποσό θα διαμοιράζεται σε άλλα Πανεπιστήμια που πέτυχαν τους στόχους.

«Η μεγαλύτερη τομή για την οποία είμαστε ιδεολογικά υπερήφανοι είναι ότι για πρώτη φορά προβλέπεται ποσοστό χρηματοδότησης να εξαρτάται από την αξιολόγηση» καυχήθηκε στη Βουλή η Νίκη Κεραμέως εξηγώντας πως ανάμεσα στα κριτήρια της αξιολόγησης θα είναι η εξωστρέφεια και η ερευνητική δραστηριότητα των ΑΕΙ.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αν. τομεάρχης Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, έκανε λόγο για περικοπές στην χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κατάργηση του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων.

Επίσης, κριτική ασκείται στην υπουργό για το γεγονός ότι η πρακτική αυτή θα επιτείνει αντί να λύσει τα προβλήματα στα ΑΕΙ που θα κριθούν «μετεξεταστέα», δημιουργώντας επί της ουσίας Πανεπιστήμια δύο ταχυτήτων με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις Σχολές που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.