Ιδιαίτερα πορτρέτα Ελλήνων και ξένων ηθοποιών σε μια έκθεση στην Γκαλερί Κουρντ

Ιδιαίτερα πορτρέτα Ελλήνων και ξένων ηθοποιών σε μια έκθεση στην Γκαλερί Κουρντ

H Γκαλερί Κουρντ παρουσιάζει 24 φωτογραφικά πορτρέτα ηθοποιών, Ελλήνων και ξένων, μέσα από τα οποία τρεις φωτογράφοι εκφράζουν τρεις πολύ διαφορετικές στάσεις απέναντι στον ή την ηθοποιό. Τόσο ως ανθρώπους, πρόσωπα όσο και ως καλλιτεχνικές οντότητες όπως αυτές προκύπτουν μετά την ερμηνευτική κατάθεση καθενός ή καθεμιάς κατά τη διάρκεια της τελεστικής διαδικασίας.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης, έγχρωμες και ασπρόμαυρες, συνυπάρχουν στον χώρο κάτω από τον τίτλο «Μετά τον ρόλο: Πορτρέτα ηθοποιών». Πρόκειται για πορτρέτα τα οποία υπογράφουν η Γερμανίδα φωτογράφος και ηθοποιός Μαργαρίτα Μπρόιχ από το Βερολίνο, ο φωτογράφος Βαγγέλης Κύρης και η φωτογράφος και ζωγράφος Κανέλλα Τραγουστή.

Την έκθεση επιμελείται η Ελένη Βαροπούλου, η οποία είχε ως αφετηρία την έννοια της πάλης των ηθοποιών με τον ρόλο αλλά και με άλλους ρόλους τους οποίους η φωτογραφική ματιά «προβάλλει» επάνω στα πρόσωπα. Η ιδιαίτερη σχέση των ηθοποιών με τον ρόλο διαφαίνεται και συλλαμβάνεται από τον φακό όταν η θεατρική παράσταση έχει πλέον τελειώσει ή το κινηματογραφικό γύρισμα έχει περατωθεί.

Ειδικότερα, επιμελήτρια γράφει:

«Τα πορτρέτα της έκθεσης, άλλοτε αναδεικνύουν τα πρόσωπα των ηθοποιών, ‟σκηνοθετημένα” σε μικρές σκηνές, στημένες ειδικά για τη φωτογράφιση ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ, αφού έχει πέσει η αυλαία. Τότε τα πρόσωπα, απομονωμένα σε χώρους του θεάτρου, στη σκηνή ή τα παρασκήνια, εμφανίζονται μαζί με ένα απομεινάρι του ρόλου, με κάποια στοιχεία από την παράσταση, με νωπά τα ίχνη από την κοπιαστική κι επώδυνη εμπειρία της ερμηνείας που προηγήθηκε (Μαργαρίτα Μπρόιχ).

Άλλοτε πάλι, τα πορτρέτα επικεντρώνονται σε αυτό καθαυτό το πρόσωπο τη στιγμή κατά την οποία η ανθρώπινη μορφή επικαλείται την αίγλη με την οποία περιβάλλεται ο μύθος του ηθοποιού. Εδώ, σε πρόσωπα στυλιζαρισμένα, ιερατικά και απόμακρα, ο φωτογράφος  αποθεώνει την ιδέα της προσωπικότητας πέρα από τον ρόλο. Επιβάλλει επίσης την ιδέα της εξιδανικευτικής πόζας ως έναν νέο ρόλο, ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ (Βαγγέλης Κύρης).

Tέλος, οι ηθοποιοί είναι πρόσωπα που εντάσσονται σε μιαν εφήμερη κι απομυθοποιητική καθημερινότητα. Είναι τυχαίοι διαβάτες ενώ διέρχονται μπροστά από τον φακό που σπεύδει να συλλάβει την ανεπαίσθητη χειρονομία τους, ένα πέρασμα μέσα στο αστικό τοπίο, κάποιο φευγαλέο βλέμμα τους, μιαν ανεπιτήδευτη στιγμή ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ (Κανέλλα Τραγουστή)».

Οι περισσότεροι από τους ηθοποιούς που απεικονίζονται είναι εξαιρετικά γνωστοί. Περιλαμβάνονται στις καθημερινές μυθολογίες πολλών ανθρώπων, αυτών που αγαπούν το θέατρο, τον χορό, τον κινηματογράφο σε πολλές χώρες του κόσμου.

Οι επισκέπτες της έκθεσης στην Γκαλερί Κουρντ θα δουν αγαπημένες φυσιογνωμίες και εκφράσεις, κοστούμια, αξεσουάρ, στάσεις, κίνηση και κυρίως τα βλέμματα των ηθοποιών Τζον Μάλκοβιτς, Κέιτ Γουίνσλετ, Κλάους Μαρία Μπραντάουερ, Άγγελα Βίνκλερ, Γκερντ Φος, Σόφι Ρόις, Μάρτιν Βούτκε, Μισέλ Πικολί, Μπρούνο Γκαντς, Γουίλεμ Νταφόε, Ιρέν Ζακόμπ, Καριοφυλλιάς Καραμπέτη, Κριστίνα Χόγιος, Θέμιδας Μπαζάκα, Κατερίνας Διδασκάλου, Άρη Σερβετάλη, Λένας Παπαληγούρα, Θανάση Γιαννακόπουλου, Σεργκέι Πολούνιν, Γιάννη Στάνκογλου και Αντίνοου Αλμπάνη.

Όνομα αρχείου: Margarita_Broich_portrait_John_Malkovich Φωτογράφος: Μαργαρίτα Μπρόιχ Τίτλος: Τζον Μάλκοβιτς, μετά την παράσταση «Τhe Giacomo Variations»
Φωτογράφος: Βαγγέλης Κύρης Τίτλος: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Φωτογράφος: Μαργαρίτα Μπρόιχ Τίτλος: Κλάους ΜαρίαΜπραντάουερ, μετά την παράσταση «Βαλενστάιν», που σκηνοθέτησε ο Πέτερ Στάιν με το Μπερλίνερ Ανσάμπλ
Φωτογράφος: Κανέλλα Τραγουστή Τίτλος: Γουίλεμ Νταφόε, Αεροδρόμιο Τέμπελχοφ, Βερολίνο, 2008, κατά το γύρισμα της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η σκόνη του χρόνου»
Φωτογράφος: Κανέλλα Τραγουστή Τίτλος: Μισέλ Πικολί, σε σταθμό του μετρό στο Βερολίνο, 2008, μετά από γύρισμα της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η σκόνη του χρόνου»
Φωτογράφος: Βαγγέλης Κύρης
Τίτλος: Άρης Σερβετάλης

Ιnfo:

Kourd Gallery, Κασσιανής 2 και Φαναριωτών

Έως 28.01.2023

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 12 – 8 μμ. και Σάββατο 11 – 3 μμ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter