Ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί: Εγκληματική η πώληση διαγνωστικών τεστ στρεπτόκοκκου στα φαρμακεία

Ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί: Εγκληματική η πώληση διαγνωστικών τεστ στρεπτόκοκκου στα φαρμακεία

Τη δυσαρέσκειά τους για την πώληση Strep – Test από τα φαρμακεία διατυπώνουν οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί, σημειώνοντας ότι πρόκειται «για πρακτική που εγκυμονεί κινδύνους».

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ) χαρακτηρίζει μάλιστα ως «εγκληματική, την ευθύνη της πώλησης των εν λόγω τεστ από τα φαρμακεία, σαν να είναι καραμέλες για το λαιμό, τη στιγμή που μικρά παιδιά φτάνουν μέχρι και να χάσουν τη ζωή τους από τον στρεπτόκοκκο».

«Με αγανάκτηση και οργή διαπιστώνουμε, ότι σε πολλά φαρμακεία πωλούνται τεστ ταχείας δοκιμασίας διαγνωστικού ελέγχου για β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδος Α (S.pyogenes). Tα τεστ διενεργούνται από γονείς , αδέλφια ,οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον και γενικότερα άτομα που δεν είναι γνώστες της διαδικασίας λήψης του φαρυγγικού επιχρίσματος. Είναι εγκληματική η ευθύνη της πώλησης των εν λόγω τεστ από τα φαρμακεία ,σαν να είναι καραμέλες για το λαιμό, τη στιγμή που μικρά παιδιά φτάνουν μέχρι και να χάσουν τη ζωή τους από τον στρεπτόκοκκο», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, επισημαίνοντας ότι εν λόγω τέστ αποτελούν πολύτιμα εργαλεία διάγνωσης στα χέρια έμπειρων μικροβιολόγων και εξειδικευμένου προσωπικού σε εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα.

Ωστόσο, «γίνεται επικίνδυνο στα χέρια μη εξειδικευμένων ανθρώπων. Τίθεται μείζον θέμα διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας, στο όνομα του εύκολου κέρδους», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Σ.ΙΔ.Ε..ΙΔ.ΕΛ.

Οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί Δυτικής Ελλάδας καλούν σε παρέμβαση τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
«Είμαστε εδώ για την προάσπιση της επιστήμης μας και την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και της υγείας των παιδιών μας . Είναι εξοργιστικό να διακυβεύεται η υγεία των μικρών παιδιών στο βωμό των μπίζνες των φαρμακείων. Είναι πλέον μηδενική η ανοχή μας στις πρακτικές αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος!», συμπληρώνουν οι εργαστηριακοί γιατροί σε ανακοίνωσή τους και καλούν όλους τους πολίτες να απευθύνονται στους μικροβιολόγους και στα διαγνωστικά εργαστήρια για τη διενέργεια των strep-test.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter