Ιδιωτικοποιήσεις, Ελληνικό, ΔΕΗ, επικουρικές τράπεζες πρώτες στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου Μητσοτάκη

Ιδιωτικοποιήσεις, Ελληνικό, ΔΕΗ, επικουρικές τράπεζες πρώτες στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου Μητσοτάκη

Την άμεση προώθηση της υπόθεσης του Ελληνικού, της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά –ασφαλιστικά, αλλά και την επίδοση διαπιστευτηρίων συνεργασίας στις Βρυξέλλες στη δημοσιονομική πολιτική θέτει ως προτεραιότητες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι κατευθυνσεις αυτές πιστοποιούνται από την τοποθέτηση των Γεωργιάδη-Χατζηδάκη-Σταϊκούρα-Βρούτση στην κορυφή του νέου κυβερνητικού σχήματος στον οικονομικό τομέα.

Με βασικό αντικείμενο την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου που πρέπει να αποσταλεί στις Βρυξέλλες την 1η Οκτωβρίου και στη συνέχεια την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2020, ένα μήνα είναι επιφορτισμένο το οικονομικό επιτελείο. Με άκρως νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά, εκφραστής των οποίων είναι ο κ. Θ. Σκυλακάκης που τοποθετείται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αναλαμβάνοντας τη θέση του υφυπουργού Οικονομικών και μάλιστα ως αρμόδιος για την δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης δίνει το στίγμα του.

Ευθύνη για την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ. θα έχει ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταίκούρας, ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος με την ευθύνη να πηγαίνει σε όλα τα eurogroups. Ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομικών της Ν.Δ., όσο ήταν στην αντιπολίτευση, κ. Απ. Βεσυρόπουλος, αναλαμβάνει υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική. Ο ίδιος προέρχεται από το υπουργείο Οικονομικών ως υπάλληλος πριν ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική και εκλεγεί βουλευτής Ημαθίας το 2012.

Έκπληξη αποτελεί η τοποθπέτηση του κ. Γ. Ζαββού, προερχόμενου από τις Βρυξέλλες, ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν με άμεση εμπλοκή στην διαμόρφωση των οδηγιών για το ενιαίο ευρωπαϊκ΄πο τραπεζικό σύστημα από τη δεκαετία του ’90. Ο κ. Ζαββός αναλαμβάνει υφυπουργός, αρμόδιος για τα θέματα των τραπεζών, καθώς καλείται να βρει λύση στη διαχείριση των κόκκινων δανείων ύψους 80 δισ. ευρώ που μαστίζουν το τραπεζικό σύστημα.

Μοιρασμένες μεταξύ κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών στελεχών είναι οι θέσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Υπουργός ο ένας από τους δύο αντιπροέδρους του κόμματος Άδωνης Γεωργιάδης. Υφυπουργός αρμόδιος για τις Επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ορίστηκε ο εξωκοινοβουλευτικός Γιάννης Τσακίρης, με μεγάλη εμπειρία σε θέματα επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital), ενώ από το 2006 είναι στέλεχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Ο βουλευτής Κορινθίας της Ν.Δ. Χρίστος Δήμας, γιος του Σταύρου Δήμα, αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδιος για τον κρίσιμο τομέα της Έρευνας και της Τεχνολογίας.

Ο Νίκος Παπαθανάσης που αναλαμβάνει υφυπουργός Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τον τομέα της βιομηχανίας και του εμπορίου, είναι από το 2016 γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. Στα τριάντα πέντε χρόνια εργασιακής εμπειρίας του, πολλά από τα οποία σε ανώτερες και ανώτατες διοικητικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα, έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αναδιοργάνωση και τον εξορθολογισμό λειτουργίας εταιρειών καθώς και στη σημαντική βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.

Ειδική βαρύτητα στο κυβερνητικό σχήμα κατέχει η εξαγωγική πολιτική, με τον Κώστα Φραγκογιάννη να αναλαμβάνει υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια. Ο Κ. Φραγκογιάννης έχει διατελέσει για πάνω από 30 χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος σε σημαντικές επιχειρήσεις και ομίλους ενώ μέχρι σήμερα ήταν Διευθυντής Ανάπτυξης του Ομίλου Chipita.

Ο Χάρης Θεοχάρης, στη θέση του υπουργού και ο Μάνος Κόνσολας στη θέση του υφυπουργού είναι το δίδυμο της νέας ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού.

Ο Χάρης Θεοχάρης, πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία τον Δεκέμβριο του 2018, με την οποία κατέβηκε ως υποψήφιος βουλευτής στον Νότιο Τομέα της Β’ Περιφέρειας της Αθήνας, λαμβάνοντας 29.741 ψήφους.

Ο Μάνος Κόνσολας, αναπληρωτής καθηγητής στη σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, είναι βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στη σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διαθέτει πλούσιο διδακτικό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης σε διάφορα Ινστιτούτα και κρατικά ιδρύματα καθώς και σε διοικητικά συμβούλια δομών εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter