Ιδού το αποκαλυπτικό έγγραφο που εκθέτει τον Αγοραστό για την διακοπή των αντιπλημμυρικών έργων

Ιδού το αποκαλυπτικό έγγραφο που εκθέτει τον Αγοραστό για την διακοπή των αντιπλημμυρικών έργων

Έγγραφο «φωτιά» το οποίο εκθέτει τον απερχόμενο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό σχετικά με τη διακοπή των αντιπλημμυρικών έργων στη Θεσσαλία αμέσως μετά την ήττα του στις αυτοδιοικητικές εκλογές δημοσιεύει το documentonews.gr. Πρόκειται για έγγραφο το οποίο παρουσίασε ο νυν Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας σήμερα το πρωί, το οποίο αποδεικνύει τα ψεύδη του κ. Αγοραστού, αμέσως μόλις το θέμα ήρθε στην επιφάνεια.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έγγραφο του Κώστα Αγοραστού το οποίο απεστάλη στα υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών στις 18 Οκτωβρίου, αμέσως μετά την ήττα του στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ως παραλήπτες του έγγραφου εμφανίζονται ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Νίκος Ταχιάος και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο. Παράλληλα το έγγραφο κοινοποιείται στις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων σε Λάρισα, Καρδίτσα, Μαγνησία, Σποράδες και Τρίκαλα.

Το έγγραφο φέρει τίτλο «Εκτέλεσε έργων για την αποκατάσταση βλαβών μετά την κακοκαιρία Daniel και Elias». Όπως επισημαίνει σε αυτό ο κ. Αγοραστός, με πράξη του υπουργικού Συμβουλίου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α΄166/14/10/2023, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών «αναλαμβάνει διά των υπηρεσιών του και των εποπτευόμενων φορέων του, το σχεδιασμό, την ανάθεση και την εκτέλεση των κατεπειγόντων έργων αποκατάστασης βλαβών και υποδομών που αφορούν το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας». Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνεται, το υπουργείο «αναλαμβάνει» τις «αποκαταστάσεις οδοστρωσίας, ασφαλτικών, επιχωμάτων, ορυγμάτων, τεχνικών έργων, γεφυρών, καθώς και συνοδών τεχνικών και υδραυλικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας».

Στο έγγραφο, ο κ. Αγοραστός υπογραμμίζει ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ήδη επέμβει σε συγκεκριμένα σημεία για την άμεση αποκατάσταση της βατότητας». Ωστόσο, «οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούν προσωρινές λύσεις που χρίζουν περαιτέρω επεμβάσεων».

Όπως παραδέχεται ο κ. Αγοραστός, οι «σημειακές παρεμβάσεις» που έχουν πραγματοποιηθεί, δηλαδή οι προσωρινές αποκαταστάσεις των αναχωμάτων», δεν παρέχουν πλήρη προστασία έναντι μεγάλης βροχόπτωσης, γεγονός για το οποίο θα πρέπει να γίνουν οι αποκαταστάσεις στο σύνολό του μήκους των αναχωμάτων των ποταμών».

Ο απερχόμενος Περιφερειάρχης στέκεται επίσης και στο ζήτημα της χρηματοδότησης των έργων. Όπως αναφέρει «η μοναδική πηγή χρηματοδότησης για τις προαναφερόμενες αποκαταστάσεις είναι μέσω της πρόσκλησης στο ΤΠΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ , άξονας προτεραιότητας Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων με τίτλος ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑ Α ΚΑΙ Β ΒΑΘΜΟΥ». Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο Αγοραστού «η εν λόγω πρόσκληση δεν επαρκεί για να καλύψει τις υλοποιημένες μέχρι σήμερα επεμβάσεις, ενώ για να καταστεί δυνατή η διαδικασία πληρωμής τους πρέπει οι αποφάσεις ένταξης να έχουν αναδρομική ισχύ από την έναρξη του φαινομένου Daniel».

Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Αγοραστός ενημερώνει το υπουργείο Υποδομών ότι «μέχρι να διευκρινιστούν τα παραπάνω οι υπηρεσίες μας δεν δύνανται να συνεχίσουν τις αποκαταστάσεις των αναχωμάτων και τους καθαρισμούς των κοιτών των ποταμών».

Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη ο Αγοραστός είχε υποστηρίξει ότι ο Κουρέτας ψεύδεται και ότι τα έργα σταμάτησαν για… μια μέρα, για λόγους συντήρησης. Σε αυτό το πνεύμα είχε κινηθεί και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, που μάλλον θα πρέπει να κάνει τον κόπο να διαβάσει το έγγραφο.

Διαβάστε αναλυτικά:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter