Ιδού το έγγραφο που εκθέτει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ψευδές πόθεν έσχες

Ιδού το έγγραφο που εκθέτει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ψευδές πόθεν έσχες

Ιδού το έγγραφο που καίει τον Κυριακό Μητσοτάκη! Ο πρωθυπουργός κατά την προσφιλή του τακτική, επέλεξε να απειλήσει και να στοχοποιήσει το Documento και τους δημοσιογράφους του. Αιτία ήταν οι αποκαλύψεις του Documento σχετικά με μια… κρυφή γαλλική εταιρεία. Μια εταιρεία που το πρωθυπουργικό ζεύγος δήλωσε στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του 2017 (φορολογικό έτος 2016) ότι έχει μεταβιβαστεί δωρεάν. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Αυτό που ισχύει, είναι ότι ο πρωθυπουργός, εδώ και τέσσερα χρόνια υποβάλει ψευδές πόθεν έσχες. Κι αντί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δώσει –ως οφείλει- απαντήσεις στο ρεπορτάζ του Documento, τον οποίο τον καθιστά εκτός από έκθετο και παράνομο, επιλέγει για ακόμη μια φορά να ακολουθήσει τον ολισθηρό δρόμο της συκοφάντησης και της στοχοποίησης του Documento. Ας δούμε όμως τα έγγραφα που «καίνε» τον πρωθυπουργό και για τα οποία δεν… δέησε να δώσει κάποια απάντηση.

Στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του 2017 (φορολογικό έτος 2016) το πρωθυπουργικό ζεύγος δήλωσε ότι το 95% των μετοχών που κατείχε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι στη γαλλική εταιρεία SCI Personal Ventures μεταβιβάστηκαν δωρεάν. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους είχε ψηφιστεί τροπολογία που είχε ενσωματωθεί στο νόμο 3213/2003, βάσει της οποίας απαγορεύεται η εταιρική συμμετοχή των πολιτικών προσώπων και των συγγενών τους σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή.

Στο γαλλικό Εμπορικό Μητρώο είναι δημοσιευμένο το νέο καταστατικό της επίμαχης γαλλικής εταιρείας SCI Personal Ventures. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο, το πρωθυπουργικό ζεύγος προέβη σε πρωτοφανή ψευδή δήλωση στο πόθεν έσχες του 2017 (φορολογικό έτος 2016). Κι αυτό γιατί οι μετοχές της συζύγου του πρωθυπουργού δεν μεταβιβάστηκαν δωρεάν το 2016, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός. Αντιθέτως, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι εξακολουθούσε να κατέχει το 95% των μετοχών της SCI Personal Ventures έως και τις 20 Δεκεμβρίου του 2020, ενώ το υπόλοιπο 5% των μετοχών εξακολουθούσε να ανήκει έως τότε στον αδελφό της, Γιώργο Παπαζήση.

Βάσει του επίμαχου καταστατικού, τη συγκεκριμένη ημέρα, στις 20 Δεκεμβρίου του 2020, οι 999 μετοχές από τις συνολικά χίλιες της εταιρείας μεταβιβάζονται στην ελληνική εταιρεία MGPG Investment Consulting Ι.Κ.Ε. Πρόκειται για μια εταιρεία που ιδρύθηκε δύο ημέρες πριν από την επίμαχη μεταβίβαση, δηλαδή στις 18 Δεκεμβρίου του 2020. Οι μοναδικοί μέτοχοι της MGPG Investment Consulting Ι.Κ.Ε, είναι και πάλι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι και ο Γιώργος Παπαζήσης. Με άλλα λόγια, η σύζυγος του πρωθυπουργού και ο αδελφός της, μεταβίβασαν τις μετοχές που κατείχαν ως φυσικά πρόσωπα στην SCI Personal Ventures σε μια νεοσύστατη ελληνική εταιρεία, που τους ανήκει. Πρόκειται δηλαδή για μια ελληνική εταιρεία “μπάμπουσκα”, η οποία προφανώς θα εμφανιστεί στις προσεχείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του πρωθυπουργικού ζεύγους, προκειμένου να αποδειχθεί ότι όλα είναι νόμιμα.

Δεν είναι όμως όλα νόμιμα: ο πρωθυπουργός απέκρυψε επί τέσσερα χρόνια ότι η σύζυγός του είχε εταιρεία με έδρα την αλλοδαπή, κάτι που απαγορεύεται βάσει νόμου. Γι’ αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε να θέτουμε τα ίδια ερωτήματα στον πρωθυπουργό και ας αποφεύγει να δώσει οποιαδήποτε απάντηση: «Τι είναι αυτό που ανάγκασε το πρωθυπουργικό ζεύγος να λάβει ένα τόσο μεγάλο ρίσκο, αποκρύπτοντας την κατοχή μετοχών σε μια εταιρεία με έδρα την αλλοδαπή, γεγονός που δεν επιτρέπεται βάσει νόμου από το 2016; Ποια περιουσιακά στοιχεία κρύβει η SCI Personal Ventures, η οποία παρά τις πρωθυπουργικές κραυγές, ουδέποτε έχει ελεγχθεί επί της ουσίας;».

Κύριε πρωθυπουργέ εξακολουθούμε να αναμένουμε την απάντησή σας. Είναι άλλωστε ζήτημα διαφάνειας και δημοκρατίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter