Ιδού το σκάνδαλο Παπαθανάση

Ιδού το σκάνδαλο Παπαθανάση

Ολες οι ενέργειες της Eurobank όπως προκύπτουν από δημόσια έγγραφα που αναδεικνύουν την ευνοϊκή μεταχείριση του αναπληρωτή υπουργού

Μπορείς να πατήσεις σε δύο βάρκες χωρίς να κινδυνεύεις να εκτεθείς ανεπανόρθωτα; Το έπραξε η διοίκηση της τράπεζας Eurobank που προσπάθησε να ξεπλύνει τον Νικόλαο Παπαθανάση και ταυτόχρονα να επιβεβαιώσει την πραγματικότητα που δημοσίευσε το Documento, η οποία αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας με δημόσια έγγραφα. Αν μη τι άλλο, οι αποκαλύψεις της εφημερίδας την περασμένη εβδομάδα για τα πεπραγμένα του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης που πούλαγε ανάπτυξη και αποδείχτηκε μπαταχτσής και δόλιος προκάλεσε καταιγίδα. Το ίδιο και η αποκάλυψη της περασμένης Κυριακής του documentonews.gr για το κούρεμα 97,3% στην εγγυοδοσία Παπαθανάση που είχε δοθεί υπέρ της εταιρείας του αδερφού του Δομόπολις SP. Στο ενδιάμεσο είχαμε έναν ορυμαγδό ψευδολογιών και συκοφαντικών αναφορών του εξωκοινοβουλευτικού υπουργού του Κυριάκου Μητσοτάκη και πρώην γενικού διευθυντή της ΝΔ, ο οποίος προσπάθησε να ξεπλυθεί από τις εκπομπές της Φαίης Μαυραγάνη στον Ant1 και του Γιώργου Αυτιά στον Σκάι.

Η ευνοιοκρατία της Eurobank

Ομως το ζήτημα είναι πολιτικό και αφορά την τράπεζα Eurobank, που έφτιαξε το ιδανικό περιβάλλον αναξιοκρατίας και ευνοιοκρατίας μόλις ο Ν. Παπαθανάσης, μετά το 2016, ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή της ΝΔ με την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος από τον Κυρ. Μητσοτάκη. Από την άλλη, οι «κόκκινοι» δανειολήπτες, που αισθάνονται τον βρόχο της πίεσης να τους πνίγει με δηλώσεις από τραπεζικά στελέχη του στιλ «ή πληρώνεις ή σου παίρνουμε το σπίτι», δεν μπορούν παρά να νιώθουν οργισμένοι για όσα πράττει η Eurobank προκειμένου να προστατεύσει τον νυν αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και την εταιρεία του αδερφού του.
Για να καταφέρει να ισορροπήσει στις δύο βάρκες η Eurobank δημοσίευσε την περασμένη Δευτέρα μια εκτενέστατη ανακοίνωση. Ηταν έτσι γραμμένη για να καταφέρουν οι κυβερνητικοί παράγοντες, οι «παπαγάλοι» αλλά και τα τρολ των social media να χύσουν χολή κατά του δημοσιεύματος. Αφησαν τον Ν. Παπαθανάση να παίζει με τις λέξεις. Καταρχάς παραδέχονται ότι ο Ν. Παπαθανάσης αποξενώθηκε από την ακίνητη περιουσία του για να μην μπορούν να ικανοποιηθούν οι δανειστές του και εκδόθηκε το 2020 η με αριθ. 1683 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (διάρρηξη των μεταβιβάσεων ακινήτων στα παιδιά λόγω εικονικότητας που στηρίζεται στην καταδολίευση δανειστών).

Το «κούρεμα» 97,3%  και η doValue

Κατά δεύτερον, στην ουσία παραδέχονται ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ Παπαθανάση και doValue: «Το 2020, εκδόθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έκανε δεκτή την αγωγή. Ασκήθηκε έφεση από τον Εγγυητή και λίγο αργότερα καταρτίστηκε συμφωνία μεταξύ του Εγγυητή και της doValue Greece, ως διαχειρίστριας του ειδικού διαδόχου της Τράπεζας, για την καταβολή από τον Εγγυητή ποσού σε μετρητά» αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση της τράπεζας.

 

Είναι προφανές ότι η συμφωνία έγινε αποκλειστικά με τον εγγυητή και δεν αφορά την εταιρεία του αδερφού του, Δομόπολις SP. Τι περιλαμβάνει αυτή, αν όχι το «κούρεμα» που αποκάλυψε το Documento; Πόσα είναι τα μετρητά που κατέβαλε; Τούτο προκύπτει από τα συμφραζόμενα της Eurobank: «Το σχετικό ποσό υπερβαίνει αυτό που θα μπορούσε να διεκδικηθεί μέσω αναγκαστικής εκποίησης, λαμβανομένης υπόψη και της ύπαρξης προσημείωσης υπέρ άλλου πιστωτή που προηγείται στη σειρά κατάταξης» αναγράφει σχετικά. Αν λοιπόν λάβουμε υπόψη τα δεδομένα, τότε προκύπτει η επιβεβαίωση για καταβολή 50.000 ευρώ από τον εγγυητή Ν. Παπαθανάση και η απαλλαγή του από τα 2,065 εκατ. ευρώ (με τους τόκους) που χρωστούσε. Αρκεί να αναφέρουμε ότι πρόκειται για διαμέρισμα τέταρτου ορόφου 102 τ.μ. στη Νέα Σμύρνη, ηλικίας 21 ετών, το οποίο κατά 50% ανήκει στην κυριότητα της συζύγου του Ν. Παπαθανάση Λουκίας.
Πράγματι στο διαμέρισμα αυτό έχει εγγραφεί προσημείωση υποθήκης υπέρ της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες η εμπορική του αξία ανέρχεται σε 180.000 ευρώ. Συνεπώς σε ενδεχόμενο πλειστηριασμό η τιμή για το 50% θα ήταν περί τις 90.000 ευρώ. Τα περισσότερα χρήματα θα κατευθύνονταν για την αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου υπέρ της Εθνικής Τράπεζας (είχε υπέρ της προσημείωση υποθήκης και το 2020 το προς εξόφληση ποσό σύμφωνα με τη δήλωση πόθεν έσχες ήταν 61.000 ευρώ).

Ζητούν μόνο το κεφάλαιο, χαρίζουν τους τόκους

Η Eurobank μας πληροφόρησε ότι έχει ανακτηθεί το 75% του αρχικού κεφαλαίου της πίστωσης. Επίσης μας ενημέρωσε ότι το 2018 εκπλειστηρίασε τέσσερα ακίνητα της Δομόπολις SP, της εταιρείας δηλαδή για την οποία εγγυήθηκε ο Ν. Παπαθανάσης, η οποία έχει διευθύνοντα σύμβουλο τον αδερφό του, ο οποίος μένει στην ίδια πολυκατοικία με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, αλλά εκείνος δηλώνει ότι έχει προβλήματα στην επικοινωνία μαζί της γιατί έχει αποβιώσει ένας εκ των μετόχων.

Η ευνοιοκρατία της Eurobank και της doValue (ανέλαβε το δάνειο μετά, όταν τέθηκε σε ισχύ ο «Ηρακλής» στο τέλος του 2019) σε όλο της το μεγαλείο. Πώς είναι δυνατόν το 2015 η τράπεζα να αιτείται να λάβει το κεφάλαιο συν τους τόκους μέχρι εξόφλησης (το ποσό έτσι ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ) και μετά να ζητά να αναλάβει μόνο το 1,054 εκατ. ευρώ που αφορά το αρχικό κεφάλαιο; Τι άλλαξε τα… μυαλά στη Eurobank;
«Οι ανακτήσεις από το σύνολο των ανωτέρω ενεργειών ανέρχονται στο ποσό των €550.000 περίπου, σε μετρητά, που αντιστοιχεί στο 52% του λογιστικού υπολοίπου της απαίτησης, ενώ το ύψος των ανακτήσεων αθροιστικά από την έναρξη της σύμβασης, εάν συμπεριληφθούν και οι αποπληρωμές κεφαλαίου κατά την περίοδο εξυπηρέτησής του, φθάνει περίπου το 75% του αρχικού κεφαλαίου της πίστωσης» είναι η ακριβής τοποθέτηση της Eurobank. Αρα εύκολα προκύπτει ότι η τράπεζα, και στη συνέχεια η doValue έχουν αποφασίσει να εισπράξουν μόνο το αρχικό κεφάλαιο.

Για να θολώσουν το τοπίο ανέφεραν ότι δήθεν έχουν ανακτήσει το 75% της οφειλής του ανοικτού αλληλόχρεου λογαριασμού, που τον προσδιόρισαν στο 1,054 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η τράπεζα που κατέθεσε την αγωγή διάρρηξης των εικονικών μεταβιβάσεων λόγω καταδολίευσης δανειστών αιτήθηκε και τελικά πέτυχε την έκδοση διαταγής πληρωμής για το ποσό του 1,45 εκατ. ευρώ καθώς υπολόγισε και τους τόκους μέχρι την ημέρα κλεισίματος του ανοικτού αλληλόχρεου λογαριασμού (28.08.2015). Μάλιστα αιτήθηκε και πέτυχε να υπάρξει τοκοφορία μέχρι ολοσχερούς εξόφλησης, κάτι που ακόμη και σήμερα δεν έχει επιτευχθεί.

Παρακάμπτουν τον Αστικό Κώδικα

Γιατί η Eurobank το 2018 και ενώ ο Ν. Παπαθανάσης είχε αναλάβει τη θέση του γενικού διευθυντή της ΝΔ εγγράφει τα χρήματα από τους πλειστηριασμούς προς εξόφληση του αρχικού κεφαλαίου; Πήρε τα χρήματα από τα ακίνητα της Δομόπολις SP που βγήκαν στον πλειστηριασμό και τα έβαλε προς εξόφληση κεφαλαίου. Το να μη γνώριζε η νομική υπηρεσία της Eurobank που ενέκρινε μια τέτοια κίνηση το άρθρο 423 του Αστικού Κώδικα είναι απίθανο. Εμείς απλώς το παραθέτουμε: «Αν το χρέος αποτελείται από κεφάλαιο, τόκους και έξοδα η παροχή καταλογίζεται πρώτα στα έξοδα, έπειτα στους τόκους και τελευταία στο κεφάλαιο. Ο δανειστής μπορεί να αρνηθεί την αποδοχή της παροχής, αν ο οφειλέτης όρισε αλλιώς τον καταλογισμό». Τους τόκους που είχε αιτηθεί το 2015 και πέτυχε με την έκδοση της με αριθμό 11580/21.10.2015, όταν ο Ν. Παπαθανάσης δεν είχε αναλάβει τη γενική διεύθυνση της ΝΔ, τους έγραψε στο χιόνι. Γιατί τέτοια συμπεριφορά απέναντι στους Παπαθανάσηδες από τη Eurobank; Ετσι έχουν πράξει η Eurobank και εν συνεχεία η doValue απέναντι στους «κόκκινους» δανειολήπτες;

Αποφεύγουν να απαντήσουν

Ολα τα εύλογα ερωτήματα ενσωματώθηκαν σε μία επιστολή που στείλαμε στη Eurobank την περασμένη Τετάρτη 29 Μαρτίου και μέχρι το κλείσιμο της ύλης της εφημερίδας αργά την Παρασκευή δεν είχαμε έγγραφη απάντηση. Προφορικά μας διατυπώθηκε η θέση της Eurobank ότι ισχύει το δελτίο Τύπου. Στην ερώτησή μας ότι τα εύλογα ερωτήματα που θέσαμε προκύπτουν από το δελτίο Τύπου η απάντηση της Eurobank ήταν: «Δεν μπορούμε να απαντήσουμε περαιτέρω». Αν αυτό δεν αποτελεί απόδειξη της ευνοιοκρατίας υπέρ Παπαθανάση, τότε τι;

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter