Ιδού το σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη – Οργή από Αμπάς και Χαμάς

Ιδού το σχέδιο Τραμπ για την Παλαιστίνη – Οργή από Αμπάς και Χαμάς

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε το σχέδιό του για τη λύση του μεσανατολικού ζητήματος, έχοντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στο πλευρό του και τους Παλαιστίνιους… απέναντί του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, η πρόταση αυτή, η οποία παρουσιάστηκε την Τρίτη, αποτελεί την «τελευταία ευκαιρία των Παλαιστινίων» και συνάμα ένα σπουδαίο deal, που «θα ωφελήσει» και τις δύο πλευρές. Μία από τις μεγαλύτερες «τομές» του σχεδίου αφορά τη μεταφορά της πρωτεύουσας του Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και το Αμπου Ντις, ένα προάστιο της πόλης, να προτείνεται ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης. Για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, το εν λόγω σχέδιο «προσφέρει στην Παλαιστίνη μία… υπό όρους περιορισμένη κυριαρχία».

Τα βασικά σημεία του σχεδίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ προτείνει τη μεταφορά της πρωτεύουσας του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ και τη χρήση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα των Παλαιστινίων, με τις ΗΠΑ να ανοίγουν πρεσβεία εκεί. Παράλληλα, γίνεται λόγος για συνεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και για το γεγονός πως καμία πλευρά δεν θα χρειαστεί να ανταλλάξει πληθυσμούς. 

Συν τοις άλλοις, ο Τραμπ θέλει συνεργασία της Παλαιστίνης με τον βασιλιά της Ιορδανίας, ο οποίος θα μπει ως εγγυητής για την ασφάλεια του Όρους του Ναού. Στην Παλαιστίνη θα δοθούν 50 δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας.

Το χρονικό περιθώριο που δίνεται στην Παλαιστίνη ώστε να αποφασιστεί το ποια θα είναι η στάση τους στην πρόταση Τραμπ είναι μία τετραετία.

Οι αντιδράσεις

Μπορεί ο Μπενιαμίν Νετανιάχου να χαρακτήρισε την ημέρα ως «ιστορική», ωστόσο το σχέδιο Τραμπ δεν έτυχε, όπως αναμενόταν, θερμής υποδοχής από την Παλαιστινιακή πλευρά. Ο Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρος της παλαιστινιακής Αρχής απέρριψε το σχέδιο Τραμπ, τονίζοντας ότι 

«Η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται» και πως «η συνωμοσία δεν θα περάσει». Παράλληλα σημείωσε ότι «ο παλαιστινιακός λαός δεν μπορεί να δεχθεί ένα κράτος χωρίς την Ιερουσαλήμ». Παρόμοια ήταν και η αντίδραση της Χαμάς, της οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας: «Η Ιερουσαλήμ θα είναι πάντα μία γη για τους Παλαιστίνιους».

Στάση αναμονής από την Ε.Ε

Η ΕΕ «θα μελετήσει και θα αξιολογήσει τις προτάσεις που υποβλήθηκαν», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική. Αλλά θα το πράξει με βάση τα όσα έχει ήδη εκφράσει, τόνισε, ζητώντας «την επανέναρξη των προσπαθειών που είναι επείγουσα αναγκαίες» ενόψει αυτής της διαπραγματευμένης λύσης.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σχολιάζοντας το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο, δήλωσε πως μόνο μια λύση «αποδεκτή και από τα δύο μέρη» μπορεί να «οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

Η Μόσχα θέλει απευθείας διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Παλαιστινίων

«Πρέπει να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ενός αμοιβαίως αποδεκτού συμβιβασμού. Δεν γνωρίζουμε εάν η αμερικανική πρόταση είναι αμοιβαίως αποδεκτή ή όχι. Πρέπει να περιμένουμε την αντίδραση των μερών», είπε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ«Το σημαντικό είναι ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Άραβες να διατυπώνουν την άποψή τους» συνέχισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα «μελετήσει» το αμερικανικό σχέδιο.

Απορρίπτει το σχέδιο Τραμπ η Τουρκία

«Αυτό το σχέδιο είναι ένα σχέδιο προσάρτησης που στόχος του είναι να σκοτώσει την λύση των δύο κρατών και να κλέψει παλαιστινιακά εδάφη», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας «θνησιγενείς» τις προτάσεις του Τραμπ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter