«Ιερό deal» Κυβέρνησης - Εκκλησίας για να γεμίσουν τα παγκάρια

«Εξαργυρώνει» με λιβάνι και πολιτική συμπάθεια τα προεκλογικά τάματα στους ιεράρχες η κυβέρνηση της ΝΔ.

Το Μαξίμου έχει δεσμευθεί απέναντι στην Εκκλησία της Ελλάδας για παρεμβάσεις, ώστε να ξαναγεμίσει σιγά σιγά το ιερό παγκάρι και να ενισχυθούν με προσωπικό η εκκλησία και ιδρύματα υπό την εποπτεία της, όπου υπάρχει ανάγκη από κληρικούς και υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων. Σ΄αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η προωθούμενη ρύθμιση με την οποία οι δήμοι χάνουν πλέον τις αρμοδιότητές τους αναφορικά με τους ναούς εντός νεκροταφείων. Η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει το πράσινο φως ώστε η διοίκηση και η διαχείριση των ορθόδοξων ιερών ναών εντός των κοιμητηρίων, ασχέτως της νομικής τους μορφής, να ασκείται πλέον είτε από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας, είτε από Συμβούλιο που ορίζει ο επιχώριος Μητροπολίτης.

Αυτό συνδυάζεται και με άλλες κυβερνητικές επιλογές υπέρ της Εκκλησίας της Ελλάδας που ετοιμάζονται π.χ. προσλήψεις κληρικών κ.ά. Το δούναι και λαβείν έχει και τα σημάδια της καταλλαγής μεταξύ κοσμικής εξουσίας και ιεραρχών που βλέπουν τη δεξιά διακυβέρνηση όχι μόνο να μην τους ζορίζει (ούτε καν για τα υγειονομικά μέτρα στους ναούς) αλλά και να στρώνει το χαλί για να γεμίσουν τα παγκάρια που εδώ και δέκα χρόνια, λόγω των μνημονίων, είχε χαμηλή απόδοση από τις προσφορές του ποιμνίου. Μάλιστα, δεν έχει περάσει απαρατήρητο (συμβολικά) ότι στον αγιασμό που πραγματοποιήθηκε στη βουλή, την Τρίτη (6.10.2020) για την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, όλοι οι ιερείς φορούσαν μάσκες. Στην τελετή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός. Η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική από τον περασμένο Αύγουστο, όταν, μετά τον ανασχηματισμό, στην ορκωμοσία των νέων υπουργών στο προεδρικό Μέγαρο, οι ιερείς δεν φορούσαν μάσκα.

Οι ζυμώσεις έχουν ξεκινήσει από καιρό. Αρχές Ιουνίου του 2020, είχε συναντηθεί ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμο στο Συνοδικό Μέγαρο. Εκεί κλείστηκε συμφωνία για να τελεσφορήσουν απαιτήσεις που εδώ και καιρό θέτει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και να προχωρήσουν θεσμικές αλλαγές. Σε αυτή τη συνάντηση είχε συζητηθεί και το θέμα της πρόσληψης άνω των χιλίων ανέργων σε Μητροπόλεις, που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας ενώ τέθηκε και το ζήτημα των κοιμητηριών. Μάλιστα, δημοσίως τότε, από την πλευρά του αρχιεπισκόπου είχε γίνει αναφορά σε δημάρχους που «θέλουν να κατασχέσουν ακόμη και το παγκάρι των κοιμητηριακών ναών, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο και ασεβές». Το λιβάνι περίσσεψε για τις καλές σχέσεις της εκκλησίας με το κράτος και κυρίως με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εν τω μεταξύ, σε μια περίοδο που το πρωθυπουργικό πόιντ σύστεμ έχει …πάρει φωτιά από τα σβήσε –γράφε των βαθμολογιών για υπουργούς, ο Τάκης Θεοδωρικάκος εμφανίζεται να προσφέρει υψηλές υπηρεσίες προς τους ιεράρχες. Άλλωστε, χρειάζεται την ευχή των εκκλησιαστικών ποιμένων, μια και έχει απέναντί του την αγαπημένη των ιεραρχών και του κλήρου υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός Παιδείας χειρίστηκε χαλαρά την εκκλησιαστική δυσκινησία στην υπόθεση της πανδημίας και των μέτρων στους ναούς, και, αντιθέτως, ταχύτατα, την προώθηση πλαισίου για την επίλυση αιτημάτων για την εκκλησιαστική εκπαίδευση και το ζήτημα των οργανικών θέσεων των κληρικών.

Τον περασμένο Ιούλιο η Νίκη Κεραμέως πρωτοστάτησε στη συνεδρίαση της επιτροπής για τη Μελέτη και Επίλυση θεμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο Υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης, μαζί με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομος, τον Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος, τον Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος & Υμηττού, Δανιήλ κ.ά. Εκεί η Νίκη Κεραμέως είχε διαβεβαιώσει τους ιεράρχες ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται γοργά -πέρα από τα ζητήματα εκκλησιαστικής εκπαίδευσης -για τη «διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών που μισθοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο».

Βεβαίως, ο Τάκης Θεοδωρικάκος θέλει να βρίσκεται συνεχώς στη μάχιμη αιχμή του μητσοτάκειου δόρατος, και ξέρει να χτίζει πολιτικό προφίλ, αξιοποιώντας και τη ρασοφόρα δύναμη. Μένει να φανεί πώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα διεκπεραιώσει ζητήματα ζωτικού χώρου για την εκκλησία, όπως είναι πάντα η εκκλησιαστική περιουσία, διεκδικούμενα στρέμματα γης αλλά και οι απαλλαγές οικονομικής επιβάρυνσης σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που συνδέονται με Μητροπόλεις, ναούς και λοιπά ιδρύματα...

Τώρα έρχεται η ρύθμιση για τη διοίκηση και η διαχείριση των ορθόδοξων ιερών ναών εντός των κοιμητηρίων, που περιλαμβάνει και το φλέγον ζήτημα των εσόδων τους. Αυτά, ορίζεται ότι, διατίθενται πρωτίστως για τη συντήρηση και τις εν γένει ανάγκες καλής λειτουργίας τους και επικουρικώς για φιλανθρωπικούς σκοπούς της τοπικής Μητρόπολης. Και κάτι ακόμα: το προσωπικό των ναών καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό της Μητρόπολης- οι θέσεις τους στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των δήμων καταργούνται. Η κάθε Μητρόπολη είναι καθολική διάδοχος όλων των συμβάσεων που έχουν συναφθεί από τους Ο.Τ.Α. και τα νομικά τους πρόσωπα. Παράλληλα, απαγορεύεται η είσπραξη τελών ή δικαιωμάτων από τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα για τις ιεροτελεστίες που τελούνται από θρησκευτικούς λειτουργούς εντός των νεκροταφείων.

Παράλληλα, προβλέφθηκαν ακόμα και ζητήματα που σχετίζονται με τα οχήματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής που διατίθενται για την κίνηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Αυτά τα οχήματα δεν θα υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του νομοθετικού διατάγματος 2396/1953 (ΦΕΚ Α' -117/8.5.1953 περί κανονισμού χρήσεως και κινήσεως αυτοκινήτων οχημάτων του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και των εν γένει Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι δήμαρχοι που πρόσκεινται στη ΝΔ δεν ανεβαίνουν στα κεραμίδια για την απόσπαση αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης στα κοιμητήρια. Όμως, ζητούν ανταλλάγματα για να μην έρθουν σε σύγκρουση ούτε με την κυβέρνηση ούτε με μητροπολίτες που δίνουν πολιτική …γραμμή στους πιστούς για ψήφους. Δεν είναι κάθετη στη διαφωνία της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) αλλά θέτει το ζήτημα της αφαίρεσης πόρων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον «γαλάζιο» πρόεδρό της και δήμαρχο Τρικάλων Δημήτρη Παπαστεργίου ξεκαθαρίστηκε η θέση των δημάρχων. Τίθεται μια προϋπόθεση για να αποδεχτούν την πρόβλεψη για μεταφορά της αρμοδιότητας της διαχείρισης των Ιερών Ναών εντός των κοιμητηρίων στις Μητροπόλεις. Ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα αναπλήρωση των πόρων που αφαιρούνται από την αυτοδιοίκηση. «Σε κάθε άλλη περίπτωση, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με μείωση των πόρων των Δήμων, ειδικά σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία», τόνισαν οι δήμαρχοι.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.