Ιερώνυμος προς Μητσοτάκη: Να ανοίξουν οι ναοί για ατομική προσευχή

Ιερώνυμος προς Μητσοτάκη: Να ανοίξουν οι ναοί για ατομική προσευχή

Επιστολή με την οποία ζητά να ανοίξουν οι ναοί, με την τήρηση των προληπτικών μέτρων που θα υποδείξει το ιατρικό επιτελείο, έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Αρχιεπίσκοπος απέστειλε την επιστολή κατόπιν απόφασης η οποία ελήφθη την Πέμπτη με τους Συνοδικούς Μητροπολίτες. Η επιστολή επιβεβαιώθηκε το πρωί της Δευτέρας από τον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτη Ναυπάκτου  Ιερόθεος.

Σύμφωνα με αυτήν, οι ιεράρχες ζητούν να ανοίξουν οι εκκλησίες για τους πιστούς για ατομική προσευχή, τηρώντας τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών.

Παράλληλα, βάσει ανακοίνωσης της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, την οποία επικαλείται η ΕΡΤ, τα μέλη της Συνόδου απέστειλαν συνοδικό γράμμα στον πρωθυπουργό – και κοινοποίησαν τη σχετική απόφαση και στο υπουργείο Παιδείας – την περασμένη Παρασκευή, ζητώντας την επαναλειτουργία των Ιερών Ναών.

Εμφανίζεται δηλαδή μία σύμπνοια των 96 μητροπολιτών όλης της χώρας υπέρ του αιτήματος.

Σήμερα μάλιστα πολλοί ναοί άνοιξαν άτυπα, ενώ μητροπολίτες εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους γιατί οι ναοί δεν συμπεριλαμβάνονται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την άρση των μέτρων και στις εκκλησίες.

Η εκδήλωση με τον γύρο της μπάντας με επικεφαλής την Άλκηστη Πρωτοψάλτη στους δρόμους της Αθήνας επιβάρυνε το κλίμα.

Όπως έγινε γνωστό στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος εξιστορεί όσα μέτρα έλαβε η Εκκλησία κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, τηρώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, αναφέρει τις επιθέσεις που δέχθηκε η Εκκλησία ακόμη και από «σκληροπυρηνικούς» πιστούς που ήθελαν να αντιδράσει στα κυβερνητικά μέτρα περί Θείων Λειτουργιών χωρίς πιστούς και ζητά να συμπεριληφθούν και οι ναοί στις προβλέψεις για σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων. Συγκεκριμένα, ο κ. Ιερώνυμος ζητά την λειτουργία των ναών με την τήρηση της απόστασης των δύο μέτρω, του ενός τόμου ανά 15 τ.μ., την χρήση αντισηπτικών και μασκών και την απαγόρευση προσέλευσης των πιστών που ανήκουν σε ευπαθείς υγειονομικά ομάδες.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η επιστολή θεωρείται ότι έχει ιδιαίτερη βαρύτητα διότι υπογράφεται από τον Αρχιεπίσκοπο ως πρόεδρο της ΔΙΣ και με την σύμφωνη γνώμη της ΔΙΣ.

Το επόμενο βήμα είναι να τοποθετεί η Ιεραρχία επί του θέματος, δηλαδή οι 82 ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος (συνολικά 96 μαζί με την Εκκλησία της Κρήτης).

Ναυπάκτου: Η επιστολή δεν διέρρευσε από την Αρχιεπισκοπή

Για την επιστολή που απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μίλησε το πρωί στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του Αντ1 ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος.

«Ο Μακαριώτατος απέστειλε την επιστολή την περασμένη Τετάρτη, δηλαδή στις 22 Απριλίου και δεν είχε σχέση με τα γεγονότα τα οποία ανέκυψαν εντωμεταξύ. Εστάλη αυτή η επιστολή στον Πρωθυπουργό και κοινοποιήθηκε σε έξι παραλήπτες. Την επιστολή αυτή την έστειλε με συνοδική εντολή και εξουσιοδότηση. Περιμένει την απάντηση από τον Πρωθυπουργό και το λέω αυτό γιατί διέρρευσε ότι εστάλη η επιστολή στην Υπουργό Παιδείας. Ναι, ήταν παραλήπτης και η Υπουργός Παιδείας, αλλά η επιστολή ήταν στον Πρωθυπουργό» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Περιμένει λοιπόν την απάντηση του Πρωθυπουργού προκειμένου να συγκαλέσει την ΔΙΣ και ήδη την συγκάλεσε. Η σύγκληση της ΔΙΣ θα γίνει την Πέμπτη. Το άλλο που μου είπε ο Μακαριώτατος να σας πω είναι ότι δεν διέρρευσε αυτή η επιστολή και το περιεχόμενό της από την Αρχιεπισκοπή, αλλά πιθανόν από μερικούς οι οποίοι ήταν παραλήπτες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερόθεος.

Πρόσθεσε όσον αφορά το περιεχόμενο της επιστολής τόνισε ότι δεν είναι σκληρή η επιστολή, αλλά ρεαλιστική στην οποία ο Μακαριώτατος συγχαίρει τον Πρωθυπουργό για το έργο το οποίο έχει επιτελέσει μέχρι τώρα και στην συνέχεια αναφέρεται στις προσπάθειες που έκανε η Εκκλησία για να συμβάλει στην τιτάνια αυτή προσπάθεια της Πολιτείας για το θέμα του κορωνοϊού, παρά το ότι η Εκκλησία αντιμετώπισε εσωτερικές και εξωτερικές δυσκολίες, ακόμα και πιέσεις. Και στο τέλος καταλήγει ότι πρέπει να ανοίξουν οι Ναοί ενόψει της βαθμιαίας επιστροφής στην κανονικότητα.

Πληροφορίες: ert.grromfea.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter