«Ικανοποιημένος» από τον εαυτό του γυρίζει ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες

«Ικανοποιημένος» από τον εαυτό του γυρίζει ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες

Την ικανοποίησή του για όλα (από τον εμβολιασμό ως την οικονομία) και την μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησής του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Ο μονόλογος του πρωθυπουργού περιείχε αντιφάσεις, αλλά ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως τα συμπεράσματα της Συνόδου τον καλύπτουν ως προς την Τουρκία, θεώρησε πως η Ελλάδα μπορεί να συνεργαστεί με την γείτονα στο μεταναστευτικό, επειδή -κατά την άποψή του- υπάρχουν κοινά συμφέροντα και «συνολικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση».

Ο ίδιος προχώρησε σε έναν γενικευμένο εξωραϊσμό, σημειώνοντας πως ενημέρωσε για τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο – για την συνάντηση για την οποία αρνήθηκε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς – και συμπλήρωσε εκφράζοντας τον προβληματισμό του για οποιαδήποτε ένταση με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Σημείωσε μάλιστα πως οποιαδήποτε ένταση στις σχέσεις Τουρκίας με Ελλάδα και Κύπρο θα έχει επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις, θέση ωστόσο που δεν φαίνεται πως αποτελεί την πολιτική του με δεδομένη την κρυφή διπλωματία, ίσως και διττή, έναντι της Τουρκίας.

Όσον αφορά την Οικονομία υποστήριξε πως είναι «θετική η γενικότερη εκτίμηση για την ευρωπαϊκή οικονομία» συμπληρώνοντας ότι το ίδιο πιστεύει και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας βλέποντας μάλιστα νέες θέσεις εργασίας εν μέσω απολύσεων, ελλειμμάτων, λουκέτων και σοβαρών αμφιβολιών για τον τουρισμό.

Αλλά ο κύριος Μητσοτάκης εκεί που εμφανίστηκε να φάσκει και να αντιφάσκει είναι όταν (κυρίως για εσωτερική κατανάλωση) εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

Και αυτό όταν η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω θέρους με πλήρως εμβολιασμένους που θεωρούνται μη ικανοποιητικός αριθμός σύμφωνα με τους κυβερνητικούς στόχους για 2 εκατομμύρια κάθε μήνα και ανοσία της αγέλης πριν το καλοκαίρι.

«Υπήρξε αναγνώριση πως ως Ευρώπη καλύψαμε το χαμένο έδαφος και μπορέσαμε να προμηθευθούμε επαρκείς δόσεις ώστε όλοι οι ενήλικοι πολίτες να μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα σκευάσματα», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Η ίδια η συνέχεια ωστόσο δεν επιβεβαιώνει την ικανοποίηση αυτή τη στιγμή που όλη η Ευρώπη συνολικά φοβάται για νέα lockdown από Σεπτέμβρη ή και εντός του καλοκαιριού, όχι μόνον λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά ακριβώς γιατί δεν έχει δημιουργηθεί τείχος ανοσίας, έγκαιρα πριν το καλοκαίρι.

Είτε αυτό συνέβη λόγω της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, είτε λόγω των καθυστερήσεων των παραδόσεων, το αποτέλεσμα δυστυχώς είναι το ίδιο.

«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στην δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς» συνέχισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν».

Αυτές ακριβώς οι δηλώσεις επιβεβαιώνουν ότι παρά το μεγάλο αριθμό των εμβολιασμών, τόσο η Ελλάδα όσο και οι Ευρωπαϊκές χώρες δεν κατάφεραν έγκαιρα το ζητούμενο: Ένα τείχος ανοσίας πριν το καλοκαίρι. Με απλά λόγια πρόκειται για κεντρική αποτυχία αλλά και αποτυχία των επί μέρους κρατών.

Τέλος εκτός για τις εκκλήσεις για εμβολιασμό -χωρίς να σημαίνει πως η χώρα έχει εξασφαλίσει άμεσα τα απαραίτητα εμβόλια- ο Κυριάκοκς Μητοστάκης άφησε να διαφανεί ότι θα ακολουθηθεί μια πιο έξυπνη προσέγγιση προς τους πολίτες:

«Λίγη υπομονή έως την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να σκεφτούμε πως θα προσεγγίσουμε πιο έξυπνα όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν» είπε και συμπλήρωσε: «Τα σχετικά ποσοστά πάντως αυξάνονται», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός χωρίς μάλλον να προσθέτει κάτι νέο, ούτε να πείθει.

Διαβάστε επίσης: Φον ντερ Λάιεν: Παρά τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία καμία πρόοδος στο Κυπριακό

Διαβάστε επίσης: Τι κρύβουν οι παρατηρήσεις Μέρκελ-Μακρόν προς Μητσοτάκη για τους εμβολιασμένους Ρώσους τουρίστες;

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter