Ιμπραήμ Καλίν: Με την Ελλάδα είχαμε συμφωνήσει στο Βερολίνο (Video)

Ιμπραήμ Καλίν: Με την Ελλάδα είχαμε συμφωνήσει στο Βερολίνο (Video)

Την άποψη της Τουρκίας για το τι έγινε ή τι ετοιμαζόταν να γίνει στη μυστική συνάντηση του Βερολίνου αναφέρει ο επικεφαλής σύμβουλος και εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν, Ιμπραήμ Καλίν

Ο ίδιος – μιλώντας στο CNN Turk – ισχυρίζεται πως οι συναντήσεις αποσκοπούσαν στο να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Tουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υποστηρίζει πως επρόκειτο να γίνει η πρώτη συνάντηση στην Αθήνα , αλλά λόγω της απόφασης για την Αγία Σοφία και την ελληνική άρνηση να συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη, προκρίθηκε το Βερολίνο.

Σημειώνει πως κατέληξαν σε συμφωνία και αποφασίστηκε και κοινό ανακοινωθέν λέγοντας παράλληλα πως ήταν σύμφωνα και τα δύο υπουργεία Εξωτερικών.

Παράλληλα κατηγορεί την Ελλάδα πως προχώρησε στη συμφωνία με την Αίγυπτο μόλις μία ημέρα προ της δημοσιοποίησης της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σημειώνοντας πως την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε την εντολή να διακόψει τις συνομιλίες. 

Δείτε το βίντεο. Ακολουθεί και η μετάφραση όσων ακούγονται στο απόσπασμα που παρατίθεται: 

Όπως δηλώνει στο CNN Turk ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν:

«Διαπραγματευόμαστε. Πάνω σε μια πρόταση που έγινε προς τον πρόεδρό μας από την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, όπου η Γερμανική πλευρά μεσολαβούσε και εμπλέκετο. Είχα μια σειρά επαφών. Συναντηθήκαμε στο Βερολίνο (…). Για να επιλύσουμε τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην πραγματικότητα, η πρώτη συνάντηση επρόκειτο να γίνει στην Αθήνα. Αλλά τότε πάρθηκε η απόφαση για την Αγία Σοφία, και είπαν πως δεν μπορούν να την κάνουν τώρα στην Αθήνα. Τους είπα τότε να έρθουν στην Κωνσταντινούπολη, είπαν “δεν μπορούμε ποτέ να το κάνουμε αυτό”. Πήγαμε στο Βερολίνο ως ουδέτερο έδαφος. Συζητήσαμε το θέμα εκεί. Καταλήξαμε σε μια συμφωνία. Ακόμα και τα υπουργεία Εξωτερικών συμφώνησαν επί του κειμένου ώστε να κάνουν μια κοινή δήλωση επί του θέματος. Μια ημέρα πριν την ανακοίνωση, η Ελλάδα δημοσιοποίησε ότι έκανε μια συμφωνία με την Αίγυπτο. Ως άτομο που διαπραγματεύομαι εκ μέρους της Τουρκίας, τους είπα στις συναντήσεις μας: Για τα πρακτικά, η Τουρκία δεν θα δεχθεί καμία διμερή ή πολυμερή πρωτοβουλία που θα άφηνε την Τουρκία έξω από την Ανατολική Μεσόγειο. Θέλω το λόγο σας ότι δεν θα υπάρξει τέτοια πρωτοβουλία. Ο πρόεδρός μας έκανε μια μεγάλη χειρονομία, είπε να απομακρύνουμε το Oruc Reis για κάποιο διάστημα παρά το ότι είχαμε εκδώσει τη Navtex και να αφήσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Κατά τη διάρκεια των επαφών μας, ούτε μας είπαν ούτε μας πληροφόρησαν ότι βρίσκονταν προ μιας τέτοιας συμφωνίας με την Αίγυπτο. Η δήλωσή μας επρόκειτο να γίνει την Παρασκευή(…). Την Πέμπτη ανακοινώθηκε η Συμφωνία με την Αίγυπτο. Εκείνη τη στιγμή λάβαμε μια σαφή εντολή από τον πρόεδρό μας (είπε ο Ερντογάν). Διακόπτετε τις συνομιλίες. Ενημερώστε και τους δύο, Γερμανούς και Έλληνες. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτές τις διαβουλεύσεις. Η συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας είναι άκυρη και κενή περιεχομένου για μας.»  

Μυστικά & Documento

24/10/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter