Ινδία: Αναβρασμός για το νόμο περί παροχής υπηκοότητας σε μη μουσουλμάνους πρόσφυγες

Ινδία: Αναβρασμός για το νόμο περί παροχής υπηκοότητας σε μη μουσουλμάνους πρόσφυγες

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι κάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο σήμερα προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας μετά τις βίαιες διαδηλώσεις που σημειώνονται στη χώρα κατά του νόμου περί παροχής υπηκοότητας σε μη μουσουλμάνους πρόσφυγες, ανακοίνωσαν κυβερνητικές πηγές.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών από την Τετάρτη, όταν το ινδικό κοινοβούλιο υιοθέτησε τον νόμο, ο οποίος, όπως καταγγέλλουν οι επικριτές του, κάνει διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων και υπονομεύει το κοσμικό Σύνταγμα της χώρας.

«Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε συνεδρίαση όλου του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση μετά τις βίαιες διαδηλώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας κατά της Νομοθεσίας περί Υπηκοότητας», επεσήμανε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης στο Reuters, ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι διαδηλώσεις εναντίον του νόμου συνεχίστηκαν και σήμερα παρά την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας και τη λήψη δρακόντειων μέτρων ασφαλείας σε πολλές περιοχές της Ινδίας.

Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πιο πολυπληθές κρατίδιο της Ινδίας, το Ούταρ Πραντές, δήλωσαν ότι η αστυνομία πραγματοποιεί εφόδους στα σπίτια τους και τα γραφεία του για να τους εμποδίσει να οργανώσουν νέες κινητοποιήσεις.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, πολλές από τις οποίες ξέσπασαν σε περιοχές του Ούταρ Πραντές όπου σημειώνονται συχνά επεισόδια μεταξύ των ινδουιστών, που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων της Ινδίας, και των μουσουλμάνων.

Πολλές κινητοποιήσεις είναι προγραμματισμένες σε διάφορες περιοχές της Ινδίας, περιλαμβανομένου του κρατιδίου Άσαμ στα βορειοανατολικά. Εκεί οι κάτοικοι είναι οργισμένοι με τον νέο νόμο καθώς καθιστά πιο εύκολο για τους μη μουσουλμάνους μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές που εγκαταστάθηκαν στην Ινδία πριν το 2015 να λάβουν την ινδική υπηκοότητα.

Η δυσαρέσκεια προς τους παράτυπους μετανάστες από το Μπανγκλαντές σοβεί εδώ και χρόνια στο Άσαμ, ένα από τα πιο φτωχά κρατίδια της Ινδίας, με τους κατοίκους να κατηγορούν τους αλλοδαπούς, ινδουιστές και μουσουλμάνους, ότι τους κλέβουν τις δουλειές και τη γη.

Σε άλλες περιοχές της Ινδίας η οργή των διαδηλωτών οφείλεται στο γεγονός ότι θεωρούν πως ο νόμος κάνει διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων και πως καθιστά τη θρησκεία κριτήριο για την απόκτηση υπηκοότητας, σε μια χώρα που περηφανεύεται για το κοσμικό της Σύνταγμα.

«Αυτός ο νόμος πλήττει την καρδιά του Συντάγματος, προσπαθώντας να μετατρέψει την Ινδία σε μια εντελώς άλλη χώρα», σχολίασε ο διακεκριμένος Ινδός ιστορικός Ραμαχάντρα Γκούχα στην ινδική εφημερίδα The Telegraph.

«Γι’ αυτό τον λόγο τόσοι πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι έχουν υψώσει τις φωνές τους εναντίον του», πρόσθεσε.

Ο Γκούχα αφέθηκε ελεύθερος χθες, αφού είχε συλληφθεί επειδή συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά του νόμου στην πόλη Μπανγκαλόρ της νότιας Ινδίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter