Ινδία: Αρχαίος σκελετός βρισκόταν εκτεθειμένος λόγω γραφειοκρατικής διαμάχης

Ινδία: Αρχαίος σκελετός βρισκόταν εκτεθειμένος λόγω γραφειοκρατικής διαμάχης
(Φωτογραφία αρχείου)

Με καθυστέρηση έξι χρόνων λόγω γραφειοκρατικής διαμάχης, ένας ανθρώπινος σκελετός ηλικίας 1.000 ετών, ο οποίος είχε ταφεί σταυροπόδι στην Ινδία, μεταφέρθηκε τελικά σε μουσείο.

Καθώς οι αξιωματούχοι διαφωνούσαν για το ποιος θα έπρεπε να αναλάβει τον σκελετό, αυτός παρέμενε από το 2019 σε μια αυτοσχέδια σκηνή κοντά στο χώρο της ανασκαφής στη δυτική πολιτεία Γκουτζαράτ, απροστάτευτος και εκτεθειμένος στα φυσικά στοιχεία. Την Πέμπτη 15/5, ο σκελετός μεταφέρθηκε σε ένα τοπικό μουσείο, λίγα μόλις μίλια μακριά από το σημείο που αποκαλύφθηκε. Οι Αρχές αναφέρουν ότι θα εκτεθεί στο κοινό μετά την ολοκλήρωση των διοικητικών διαδικασιών.

Ο Μαχέντρα Σουρέλα, επιμελητής του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Βαντναγκάρ, όπου έχει πλέον μεταφερθεί ο σκελετός, δήλωσε στο BBC ότι ο σκελετός μεταφέρθηκε με «μεγάλη προσοχή» και υπό την επίβλεψη αρκετών ειδικών. Πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Ινδίας (ASI) -της υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της αρχαιολογικής έρευνας- θα εξετάσουν τον σκελετό πριν λάβουν απόφαση για το πού και πώς θα πρέπει να εκτεθεί στο μουσείο.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται δίπλα στη ρεσεψιόν και είναι περιφραγμένος με προστατευτικό φράγμα, σύμφωνα με τον ίδιο. «Είναι πιθανό να μεταφερθεί στον δεύτερο όροφο, όπου έχει ήδη τοποθετηθεί μια φωτογραφία του σκελετού», πρόσθεσε Σουρελά.

Ο αρχαιολόγος Αμπίτζιτ Αμπέκαρ, ο επιστήμονας που εντόπισε τον σκελετό, δήλωσε ότι ήταν χαρούμενος που το σημαντικό αυτό εύρημα έλαβε την προσοχή που του άξιζε. Ο Αμπέκαρ είχε δηλώσει νωρίτερα στο BBC ότι ο σκελετός ήταν μια σπάνια ανακάλυψη, καθώς παρόμοια λείψανα είχαν βρεθεί μόνο σε τρεις άλλες τοποθεσίες στην Ινδία.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο σκελετός πιθανότατα ανήκει στην περίοδο Solanki. Η δυναστεία Solanki, γνωστή και ως δυναστεία Chaulukya, κυβέρνησε τμήματα του σύγχρονου Γκουτζαράτ μεταξύ 940 και 1300 μ.Χ.

Ο σκελετός είχε καταφέρει να επιβιώσει στο πέρασμα του χρόνου επειδή το έδαφος γύρω του είχε παραμείνει ανέπαφο και εμφάνιζε χαρακτηριστικά που συνέβαλαν στη διατήρησή του. Ο Αμπεκάρ δήλωσε ότι τα λείψανα θα μπορούσαν να ρίξουν φως στο φαινόμενο των «ταφών σαμάντι» – μιας αρχαίας ταφικής πρακτικής μεταξύ των Ινδουιστών κατά την οποία θάβονταν σεβαστές μορφές αντί να καίγονται.

Διαβάστε επίσης:

Χωρίς παιδίατρο 350 παιδιά στην Ίο – Παραιτήθηκε καταγγέλλοντας εγκατάλειψη

Λάρισα: Προφυλακίστηκε ο 21χρονος που σκότωσε τη μητέρα του – Ελεύθερος με όρους ο ξάδελφος του

e-ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 23 Μαΐου

Βυθισμένη στην αφρικανική σκόνη η Αθήνα – Πότε υποχωρεί

Ετικέτες

Documento Newsletter