Ινδία: «Ιστορικό χαμηλό» για τον πρωθυπουργό Μόντι λόγω της αντιμετώπισης της πανδημίας

Ινδία: «Ιστορικό χαμηλό» για τον πρωθυπουργό Μόντι λόγω της αντιμετώπισης της πανδημίας

Το ποσοστό της δημοτικότητας του ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό, όπως προκύπτει από δύο νέες δημοσκοπήσεις, καθώς η χώρα δίνει μάχη για να αντιμετωπίσει το καταστροφικό δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Μόντι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2014 και επανεξελέγη το 2019 με την μεγαλύτερη πλειοψηφία που έχει συγκεντρώσει ινδός πολιτικός τα τελευταία 30 χρόνια, έχει επί μακρόν καλλιεργήσει την εικόνα ενός ισχυρού λαϊκιστή ηγέτη.

Αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα ξεπέρασε αυτή την εβδομάδα τα 25 εκατομμύρια αποκαλύπτοντας έλλειψη ετοιμότητας και υπονομεύοντας τη βάση στήριξης του Μόντι, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία Morning Consult που έχει συλλέξει πληροφορίες για 12 παγκόσμιους ηγέτες.

Το ποσοστό αποδοχής του Μόντι αυτή την εβδομάδα βρισκόταν στο 63%, το χαμηλότερο από τότε που η αμερικανική αυτή εταιρεία ξεκίνησε να παρακολουθεί τη δημοτικότητά του, τον Αύγουστο του 2019.

Η μεγάλη πτώση σημειώθηκε τον Απρίλιο, όταν το ποσοστό αποδοχής του μειώθηκε κατά 22 ποσοστιαίες μονάδες.

Διαβάστε επίσης: «Καλπάζει» ο κορονοϊός στην Ινδία: Τραγικό ρεκόρ 4.529 θανάτων – Πάνω από 267.000 κρούσματα σε μία ημέρα

Μια άλλη δημοσκόπηση που διενήργησε η ινδική εταιρεία δημοσκοπήσεων CVOTER διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ερωτηθέντων που δήλωσαν “πάρα πολύ ικανοποιημένοι” από τις επιδόσεις του Μόντι έχει μειωθεί στο 37%, από περίπου 65% που ήταν πριν από ένα χρόνο.

Για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια οι ερωτηθέντες που εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τις επιδόσεις της κυβέρνησης Μόντι υπερβαίνουν αριθμητικά όσους είναι ικανοποιημένοι από αυτήν, προκύπτει από τα στοιχεία της CVOTER.

“Ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση της καριέρας του”, είπε στο Ρόιτερς ο ιδρυτής της CVOTER Γιασγουόντ Ντεσμούκ.

Η ραγδαία πτώση στο ποσοστό αποδοχής του σημειώνεται την ώρα που η πανδημία δείχνει να κατακλύζει μεγάλα αστικά κέντρα όπως το Νέο Δελχί όπου τα νοσοκομεία έχουν ελλείψεις σε κλίνες και σε σωτήριο για τη ζωή οξυγόνο.

Την ίδια ώρα, οι σοροί των νεκρών στοιβάζονται στα νεκροτομεία και τα αποτεφρωτήρια και η λαϊκή οργή γιγαντώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα δεινά των πολιτών και την καταγγελόμενη έλλειψη κρατικής στήριξης.

Η κατάσταση έχει βελτιωθεί στο Νέο Δελχί και στο Μουμπάι καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί αλλά η πανδημία έχει διεισδύσει στα βάθη της τεράστιας ινδικής ενδοχώρας, όπου οι υποδομές δημόσιας υγείας είναι σε χειρότερη κατάσταση.

“Ο λαός της Ινδίας ή τουλάχιστον η μεγάλη πλειονότητα, έχει καταλήξει ότι πρέπει να στηρίζεται μόνο στις δυνάμεις του, στην οικογένειά του και στους φίλους του για να προστατεύσει τη ζωή του”, λέει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Π.Τσινταμπαράμ.

Η κυβέρνηση του Μόντι έχει πει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να πατάξει την “καταιγίδα του κορονοϊού”, την οποία έχει χαρακτηρίσει “κρίση που εμφανίζεται μια φορά τα 100 χρόνια”.

Παρά την πτώση της δημοτικότητάς του, ο Μόντι παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας και η αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να επωφεληθεί από την κακή κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της CVOTER .

Ο Μόντι θα αντιμετωπίσει ξανά εθνικές εκλογές το 2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter