Ινδία: Κάνουν χρυσές δουλειές πουλώντας… καθαρό αέρα!

Ινδία: Κάνουν χρυσές δουλειές πουλώντας… καθαρό αέρα!

Στην πιο μολυσμένη πόλη του κόσμου ένα μπαρ θησαυρίζει σερβίροντας εισπνοές οξυγόνου

Tο Oxy Pure στο Νέο Δελχί είναι ένα μπαρ σαν όλα τα άλλα, μόνο που στην μπάρα του δεν έχει σφηνάκια αλλά μάσκες οξυγόνου! Οι πελάτες του κάθονται σε δερμάτινες καρέκλες τοποθετημένες δίπλα σε πολυτελείς μπάρες. Καλοντυμένοι υπάλληλοι παίρνουν παραγγελία και στη συνέχεια εφαρμόζουν στα ρουθούνια των πελατών σωληνάκια μέσα από τα οποία έχουν τη δυνατότητα να εισπνεύσουν καθαρό οξυγόνο.

Οι πελάτες πληρώνουν από 4 έως 6 δολάρια για δεκαπέντε λεπτά και μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε επτά αρώματα, όπως μέντα, λεμόνι, δυόσμος, ευκάλυπτος, κανέλα κ.λπ. Στις πέντε επισκέψεις η μία είναι δώρο!

Μέσα σε λιγότερο από έναν

χρόνο από τη στιγμή που άνοιξε το πρώτο κατάστημα στο Select Citywalk, ένα από τα πιο πολυτελή εμπορικά κέντρα της πρωτεύουσας, ο ιδιοκτήτης του έχει θησαυρίσει και σκέφτεται να ανοίξει υποκαταστήματα σε άλλες πόλεις αλλά και στο αεροδρόμιο. Σε όσους τον κατηγορούν λέγοντας πως είναι απαράδεκτο να πουλά αέρα απαντά πως πριν από είκοσι χρόνια κανείς δεν ήταν υποχρεωμένος να αγοράζει πόσιμο νερό αλλά πλέον είναι.

Τι είναι όμως εκείνο που γεμίζει τις τσέπες του ιδιοκτήτη του Oxy Pure; Κατά πολλούς, το επόμενο μεγάλο πολιτικό, κοινωνικό, σχεδόν υπαρξιακό διακύβευμα: η μόλυνση του πλανήτη. Η γη «αναστενάζει», η κλιματική αλλαγή φωνάζει «παρούσα» και η Ινδία είναι η πιο μολυσμένη χώρα στον κόσμο.

Εκατομμύρια Ινδοί ζουν σε συνθήκες που μοιάζουν βγαλμένες από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Για να προστατευτούν από τον μολυσμένο αέρα κλείνονται στο σπίτι τους, φράζουν τις χαραμάδες, φοράνε μάσκες, πηγαίνουν σε μπαρ για να εισπνεύσουν οξυγόνο. Οι 22 από τις 30 πιο μολυσμένες πόλεις παγκοσμίως βρίσκονται στην Ινδία.

Το Νέο Δελχί έχει χαρακτηριστεί η πιο μολυσμένη πόλη παγκοσμίως (σύμφωνα με έρευνες της Greenpeace και της AirVisual). Στην πόλη ζουν περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι και τουλάχιστον 8,8 εκατομμύρια είναι κάτοχοι οχήματος (σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης της Ινδίας).

Καυσαέρια, βιομηχανικοί ρύποι και καύση νεκρών!

Τον προηγούμενο μήνα η αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Ινδίας κατέγραψε συγκέντρωση 524 μικρογραμμαρίων σωματιδίων PM 2,5 (μικροσκοπικά σωματίδια με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μικρομέτρων) ανά κυβικό μέτρο αέρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά η συγκέντρωση αυτών των μικροσωματιδίων να μην ξεπερνά τα 25 μικρογραμμάρια κατά μέσο όρο. Και να φανταστεί κανείς πως το Νέο Δελχί είναι μία μόνο από τις πόλεις της Ινδίας που βρίσκονται στη λίστα με τις πιο μολυσμένες πόλεις του πλανήτη.

Αναζητώντας κανείς τις αιτίες που η Ινδία κατέχει αυτή την αρνητική πρωτιά θα βρει πρώτες στη λίστα τις αναθυμιάσεις από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης σε συνδυασμό με τις βιομηχανικές εκπομπές και τη σκόνη των κατασκευών.

Το πραγματικά απίστευτο είναι πως ένας από τους επιβαρυντικούς παράγοντες είναι και η καύση των νεκρών! Μάλιστα ανάμεσα στις πόλεις με τα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης είναι η ιερή πόλη Βαρανάσι, όπου η καύση των νεκρών γίνεται στις όχθες του ποταμού Γάγγη.

Τους χειμερινούς μήνες η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο καθώς ο υδράργυρος πέφτει και οι αγρότες ανάβουν φωτιές για να καθαρίσουν τις εκτάσεις τους.

Βάσει των στοιχείων μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο «Lancet», το 2017 η μόλυνση του αέρα σκότωσε 1,24 εκατομμύριο Ινδούς. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του δόκτορα Κούμαρ, χειρουργού στο Sir Ganga Ram Hospital στο Νέο Δελχί, πριν από 30 χρόνια το 80-90% των ασθενών που έπασχαν από καρκίνο του πνεύμονα ήταν καπνιστές, ηλικίας 50-60 ετών και κυρίως γένους αρσενικού.

Aυξημένος κίνδυνος εμφραγμάτων

Σήμερα το 50% των ασθενών του είναι μη καπνιστές. Εξ αυτών το 40% είναι γυναίκες και νεαρότερης ηλικίας. Το 8% των ασθενών είναι μεταξύ 30 και 40 ετών. Τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια που περιέχει αυτός ο τοξικός αέρας μπορούν να διεισδύσουν στο αίμα μέσω των πνευμόνων. Η μακροπρόθεσμη έκθεση στα PM 2,5 αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου των πνευμόνων.

Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις οι κάτοικοι συνήθως αψηφούν τους κινδύνους για την υγεία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η συμμετοχή 1.000 παιδιών σε αγώνα δρόμου την ημέρα που οι αρχές είχαν δώσει εντολή να κλείσουν τα σχολεία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter