Ινδία – Κίνα: Άμεση αποκλιμάκωση συμφώνησαν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών

Ινδία – Κίνα: Άμεση αποκλιμάκωση συμφώνησαν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών

Την άμεση αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες στα αμφιλεγόμενα σύνορα της περιοχής Λαντάκ, στην κοιλάδα Galwan αποφάσισαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών στη χθεσινή συνάντησή τους στη Μόσχα.

Οι ήδη προβληματικές σχέσεις Ινδίας – Κίνας χειροτέρεψαν τις τελευταίες μέρες αφότου την Τρίτη η Κίνα κατηγόρησε την Ινδία ότι στρατιώτες της πέρασαν παρανόμως τα σύνορα και έριξαν προειδοποιητικές βολές σε κινέζικη περίπολο ενέργεια που την χαρακτήρισαν το λιγότερο «προκλητική».

Η Ινδία απέρριψε τους ισχυρισμούς κατηγορώντας την Κινέζικη συνοριοφυλακή ότι ήταν αυτή η οποία «παραβίασε ξεκάθαρα τα συμπεφωνημένα».

Ο στρατός της Ινδίας, μόλις μια ημέρα πριν, είχε ενημερώσει τις Κινέζικες Αρχές για αναφορές που σχετίζονταν με απαγωγή πέντε Ινδών πολιτών από τον Κινέζικο στρατό σε μέρος κοντά στην αμφιλεγόμενη περιοχή.

Η Κίνα, λίγο αργότερα, επιβεβαίωσε την πληροφορία σε Ινδό Υπουργό ενημερώνοντας ότι είχαν βρεθεί τα πέντε άτομα και ότι γίνονταν οι απαραίτητες ρυθμίσεις προκειμένου να επιστραφούν στις Ινδικές Αρχές.

Η τελευταία αιματηρή σύγκρουση στην περιοχή σημειώθηκε τον Ιούνιο, όπου 20 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, με τα τοπικά Μέσα να περιγράφουν ότι οι στρατιώτες «χτυπήθηκαν μέχρι θανάτου» από τις Κινέζικες δυνάμεις.

«Ανακοίνωση έκπληξη» χαρακτήρισε την κοινή δήλωση ο δημοσιογράφος Vikas Pandey, ανταποκριτής του BBC στην Ινδία, αποδίδοντας την αποτελεσματικότητα της διπλωματίας στην κρισιμότητα της περιόδου και για τις δύο χώρες. Η Ινδία μάχεται τον αόρατο εχθρό του COVID19 με ημερήσια κρούσματα που ξεπερνάνε τα 90.000 ενώ η Κίνα ανακουφίζεται από ένα εκ των ανοιχτών μετώπων της στη διεθνή αρένα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter