Ινδία: Οι ειδικοί προειδοποιούν «Η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα τρίτο κύμα μέχρι τον Οκτώβριο»

Ινδία: Οι ειδικοί προειδοποιούν «Η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα τρίτο κύμα μέχρι τον Οκτώβριο»

‘Ενα τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού πιθανόν να πλήξει την Ινδία μέχρι τον Οκτώβριο και παρότι θα ελεγχθεί καλύτερα σε σχέση με το τελευταίο, η πανδημία θα παραμείνει μια απειλή για την δημόσια υγεία για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση ειδικών του χώρου υγείας που διενήργησε το Reuters.

H δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε κατά το διάστημα 3-17 Ιουνίου σε δείγμα 40 ειδικών του χώρου υγείας, γιατρών, επιστημόνων, ιολόγων, επιδημιολόγων και καθηγητών απ΄όλο τον κόσμο, έδειξε ότι μια σημαντική επιτάχυνση των εμβολιασμών πιθανόν να παράσχει κάποια κάλυψη απέναντι σε ένα νέο κύμα της πανδημίας.

Από όσους επιχείρησαν να προβλέψουν, πάνω από το 85% ή 21 από τους 24, απάντησαν ότι το επόμενο κύμα θα εμφανιστεί μέχρι τον Οκτώβριο, περιλαμβανομένων τριών που προβλέπουν ότι το νέο κύμα πιθανόν να εμφανιστεί τον Αύγουστο και 12 που προβλέπουν τον Σεπτέμβριο.

Οι υπόλοιποι τρεις προέβλεψαν ότι θα εμφανιστεί κάπου μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Αλλά πάνω από το 70% των ειδικών ή 24 από τους 34, απάντησαν ότι τυχόν νέο κύμα θα ελεγχόταν καλύτερα σε σχέση με το σημερινό– που έχει αποδειχτεί πολύ πιο καταστροφικό, με ελλείψεις εμβολίων, φαρμάκων, οξυγόνου και νοσοκομειακών κλινών–συγκριτικά με την πρώτη αύξηση των μολύνσεων τον περασμένο χρόνο.

“Θα είναι περισσότερο ελεγχόμενο καθώς θα είναι πολύ μικρότερος ο αριθμός των κρουσμάτων επειδή θα έχουν γίνει πολύ περισσότεροι εμβολιασμοί και θα υπάρχει ένας βαθμός φυσικής ανοσίας από το δεύτερο κύμα”, δήλωσε ο δρ Ραντίπ Γκουλέρια, διευθυντής του ινστιτούτου All India Institute Of Medical Sciences.

Μέχρι στιγμής η Ινδία έχει εμβολιάσει πλήρως μόνο το 5% περίπου από τα περίπου 950 εκατομμύρια κατοίκους που μπορούν εμβολιαστούν, αφήνοντας πολλά εκατομμύρια ευάλωτους στη μόλυνση και στον θάνατο.

Ενώ μια πλειονότητα ειδικών της υγείας προέβλεψε ότι θα επιταχυνθεί σημαντικά ο εμβολιαστικός ρυθμός αυτό τον χρόνο, οι ίδιοι προειδοποίησαν κατά της πρώιμης άρσης των περιορισμών, όπως έχουν κάνει μερικά κρατίδια.

Ερωτηθέντες αν τα παιδιά και οι έφηβοι κάτω των 18 ετών θα κινδύνευαν περισσότερο σε ένα πιθανό τρίτο κύμα, σχεδόν τα δύο τρία των ειδικών ή 26 από τους 40 απάντησαν θετικά.

“Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για έναν απολύτως παρθένο πληθυσμό αναφορικά με τον εμβολιασμό γιατί επί του παρόντος δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για αυτούς”, είπε ο δρ. Πραντίπ Μπαναντούρ, ο επικεφαλής του τμήματος επιδημιολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας και Νευροεπιστημών.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει σοβαρή.

“Αν ένας μεγάλος αριθμός παιδιών μολυνθεί και είμαστε απροετοίμαστοι δεν μπορεί να γίνει τίποτα την τελευταία στιγμή”, δήλωσε ο δρ. Ντέιβι Σέτι, ένας καρδιολόγος στο Narayana Health και σύμβουλος για τον σχεδιασμό της διαχείρισης της πανδημίας της κυβέρνησης του κρατιδίου Καρνατάκα.

“Θα είναι ένα τελείως διαφορετικό πρόβλημα καθώς η χώρα διαθέτει πολύ λίγες κλίνες στις ΜΕΘ των παιδιατρικών κλινικών και θα είναι μια καταστροφή”.

Αλλά 14 ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν κινδυνεύουν τα παιδιά.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας είπε ότι τα παιδιά είναι ευάλωτα και επιρρεπή σε μολύνσεις, αλλά επισήμανε ότι οι αναλύσεις έχουν δείξει πως είναι μικρότερος ο αντίκτυπος στην υγεία τους.

Ενώ 25 από τους 38 ερωτηθέντες απάντησαν ότι τα μελλοντικά παραλλαγμένα στελέχη του ιού δεν θα καταστήσουν τα υπάρχοντα εμβόλια αναποτελεσματικά, 30 από τους 41 ειδικούς απάντησαν ότι ο κορονοϊός θα παραμείνει μια απειλή για την δημόσια υγεία στην Ινδία για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter