Μετά τις πυραυλικές επιθέσεις στο Κασμίρ, μερικές ώρες μετά τους ινδικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο πακιστανικό έδαφος, η ανησυχία είναι πάνδημη για τις επόμενες κινήσεις Ινδίας και Πακιστάν, δύο πυρηνικών δυνάμεων, στον απόηχο της ένοπλης επίθεσης που κόστισε τη ζωή σε 26 άτομα πριν από μερικές ημέρες.
Ο εκπρόσωπος του στρατού του Πακιστάν, Αντιστράτηγος Άχμεντ Σαρίφ Τσάουντρι, δήλωσε ότι τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 46 τραυματίστηκαν. Εν τω μεταξύ, η Ινδία ανέφερε ότι τουλάχιστον επτά άμαχοι σκοτώθηκαν από πακιστανικά πυρά στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ.
Διαβάστε επίσης: Ινδία – Πακιστάν: Πυραυλικές επιθέσεις στο Κασμίρ και 30 νεκροί – Εκατέρωθεν χτυπήματα από τις δύο πυρηνικές δυνάμεις
Η απώλεια δεκάδων αμάχων, συνιστά πράξη πολέμου, σύμφωνα με το Πακιστάν, την ώρα που η Ινδία ανακοινώνει ότι οι επιδρομές στόχευσαν τουλάχιστον εννέα τοποθεσίες «όπου έχουν σχεδιαστεί τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της χώρας» και δίνει στη δημοσιότητα το σχετικό οπτικό υλικό.
Επιχείρηση «Sindoor»
Το όνομα που επέλεξε η Ινδία για τη στρατιωτική της επιχείρηση κατά του Πακιστάν φέρει θρησκευτικούς συμβολισμούς.
Η λέξη «Sindoor» για τους ινδουϊστές σημαίνει την κόκκινη σκόνη που φορούν οι παντρεμένες στο μέτωπο και τα μαλλιά τους. Η Επιχείρηση «Sindoor» χαρακτηρίζεται ως πράξη αντιποίνων για την επίθεση της 22ης Απριλίου, όταν σύζυγοι είδαν τους απαπημένους τους να δολοφονούνται.
Την ευθύνη για την επίθεση σε τουρίστες ανέλαβε ομάδα που αυτοαποκαλείται Αντίσταση του Κασμίρ, η οποία, σύμφωνα με την Ινδία, συνδέεται με τη Λασκάρ-ε-Τάιμπα.
Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Ινδίας ανάρτησαν στο X την εικόνα του ονόματος της επιχείρησης, η οποία απεικονίζει τη κόκκινη σκόνη.
The world must show zero tolerance for terrorism. #OperationSindoor pic.twitter.com/dmcCLfbMjN
— Dr. S. Jaishankar (@DrSJaishankar) May 7, 2025
«Ο κόσμος πρέπει να δείξει μηδενική ανοχή για την τρομοκρατία», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Σ. Τζάισανκάρ, στο X.
Διαβάστε περισσότερα: Ινδία και Πακιστάν στα πρόθυρα πολέμου: Στους 11 οι νεκροί άμαχοι – Ανταλλαγές πυρών στο Κασμίρ
Δεν είναι η πρώτη φορά
Οι δύο πυρηνικά οπλισμένες χώρες έχουν και κατά το παρελθόν εμπλακεί σε πόλεμο, όμως η διεθνής συγκυρία κατά την οποία συμβαίνουν αυτά αλλά και κάποιες κινήσεις από την πλευρά της Ινδίας (αποχώρηση από την IWT) καταδεικνύουν ότι η κατάσταση μπορεί πολύ εύκολα να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο συγκριτικά με προηγούμενες συγκρούσεις.
Με την Κίνα πολύ κοντά στην περιοχή της έντασης και σε ανταγωνισμό με την Ινδία για τις ίδιες αγορές αλλά και σε επίπεδο πληθυσμού (άρα αγοράς και δυνατότητας παραγωγής), η στροφή του εθνικιστή Μόντι εναντίον του Πακιστάν διά… ασήμαντον ουσιαστικά αφορμή γίνεται με όρους διεύρυνσης της έντασης σε περιφερειακό επίπεδο. Βασικό στοιχείο που καταδεικνύει τη στρατηγική της ινδικής κυβέρνησης είναι η απόφασή της για απόσυρση από την IWT. Η συμφωνία υπογράφηκε το 1960 και εξασφαλίζει νερό για το 80% των πακιστανικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Η έλλειψη νερού θα πλήξει επιπλέον την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ενδεχομένως θα παραλύσει την οικονομία του Πακιστάν. Η Συνθήκη για τα Υδατα του Ινδού είχε δώσει τη χρήση των τριών ανατολικών παραποτάμων, του Ραβί, του Σουτλέτζ και του Μπεάς, στην Ινδία και των τριών δυτικών παραποτάμων, συμπεριλαμβανομένων του ίδιου του Ινδού, του Τσενάμπ και του Τζελούμ στο Πακιστάν.
Διαβάστε επίσης: Πόλεμος για το νερό από Ινδία και Πακιστάν
Εκτροπή ποταμών
Από το 1960 μέχρι σήμερα βέβαια πολλές από τις προβλέψεις της συνθήκης θεωρούνται πλέον παρωχημένες, ιδιαίτερα αν συνυπολογιστούν η πληθυσμιακή έκρηξη που έχει σημειωθεί έκτοτε σε Ινδία και Πακιστάν, οι αλλαγές στις γεωργικές και καλλιεργητικές μεθόδους και –κυρίως– η ζήτηση για ενέργεια. Η απόσυρση από τη συνθήκη σημαίνει ότι η Ινδία θα μπορούσε εντός μηνών να αρχίσει να εκτρέπει το νερό για τις δικές της γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ενώ σχεδιάζει υδροηλεκτρικά φράγματα που θα χρειαστούν τέσσερα έως επτά χρόνια για να ολοκληρωθούν.
Διαβάστε επίσης:
Ινδία και Πακιστάν στα πρόθυρα πολέμου: Στους 11 οι νεκροί άμαχοι – Ανταλλαγές πυρών στο Κασμίρ
Η Ινδία βομβάρδισε στόχους στο Πακιστάν – Δύο πυρηνικές δυνάμεις σε σύγκρουση (Videos)
Ινδία: Ξεκινά εργασίες σε υδροηλεκτρικά έργα μετά την αναστολή της συνθήκης ύδατος με το Πακιστάν