Ινδία και Πακιστάν συμφώνησαν σε κατάπαυση πυρός και έναρξη συνομιλιών

Ινδία και Πακιστάν συμφώνησαν σε κατάπαυση πυρός και έναρξη συνομιλιών

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανακοίνωσε  ότι η Ινδία και το Πακιστάν «συμφώνησαν σε άμεση κατάπαυση του πυρός και στην έναρξη συνομιλιών για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σε ουδέτερο σημείο».

Σε μια ανάρτηση στο X, προσθέτει: «Επαινούμε τους Πρωθυπουργούς Μόντι και Σαρίφ για τη σοφία, τη σύνεση και την πολιτική τους ικανότητα στην επιλογή του δρόμου της ειρήνης».

Όπως επισήμανε, αυτός και ο Τζ. Ντ. Βανς πέρασαν τις τελευταίες 48 ώρες με ανώτερους Ινδούς και Πακιστανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων των Πρωθυπουργών Ναρέντρα Μόντι και Σεχμπάζ Σαρίφ.

Ο Ινδός υφυπουργός Εξωτερικών Βίκραμ Μίσρι δήλωσε από τη μεριά του ότι ο γενικός διευθυντής στρατιωτικών επιχειρήσεων για το Πακιστάν τηλεφώνησε στον  πακιστανό ομόλογό του σήμερα το απόγευμα και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι και οι δύο πλευρές θα σταματήσουν κάθε πυρά στο έδαφος, στον αέρα και στη θάλασσα στις 17:00 τοπική ώρα (12:30 BST).

Ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σ. Τζαϊσανκάρ δήλωσε λίγο αργότερα:  «Η Ινδία και το Πακιστάν κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για τη διακοπή των πυρών και της στρατιωτικής δράσης». «Η Ινδία διατηρεί σταθερά μια σταθερή και ασυμβίβαστη στάση κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και τις εκδηλώσεις της. Θα συνεχίσει να το κάνει», προσθέτει.

Οι δύο πλευρές θα μιλήσουν ξανά στις 12 Μαΐου.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι πάντως ότι σύμφωνα με την Αρχή Αεροδρομίων του Πακιστάν (APA), ο εναέριος χώρος του έχει αποκατασταθεί πλήρως για όλους τους τύπους πτήσεων. Η ανακοίνωση της APA αναφέρει ότι όλα τα αεροδρόμια της χώρας είναι διαθέσιμα για κανονικές πτήσεις.

Βομβαρδισμοί εκατέρωθεν και κίνδυνος κλιμάκωσης

Ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκληρωτική σύγκρουση βρέθηκαν νωρίτερα Ινδία και Πακιστάν καθώς κλιμάκωσαν τις εκατέρωθεν επιθέσεις τους με αεροπορικές επιδρομές και πυραυλικές επιθέσεις.

Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Ινδία εκτόξευσε έξι πυραύλους που στόχευαν τις πόλεις Νουρ Χαν, Μουρίντ και Σορκότ – τρεις από τις σημαντικότερες στρατιωτικές βάσεις του Πακιστάν – νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Ανέφερε ότι οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν από την πακιστανική αεράμυνα.

Τουλάχιστον 13 άμαχοι σκοτώθηκαν στο πακιστανικό Κασμίρ μέσα σε 12 ώρες μέχρι σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με την τοπική αρχή αντιμετώπισης καταστροφών, καθώς η Ινδία και το Πακιστάν αντάλλαξαν πυρά, μετά την ανάληψη στρατιωτικής δράσης του Πακιστάν κατά της Ινδίας, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Περισσότεροι από 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης, στην περιοχή, ανακοίνωσε η ίδια αρχή.

Αξιωματούχοι του πακιστανικού στρατού δήλωσαν ότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο Παθανκότ στο Παντζάμπ και η αεροπορική βάση Ουνταμπούρ στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ ήταν μεταξύ των στόχων, με δυνατές εκρήξεις να ακούγονται και από τις δύο.

Οι επιθέσεις της Ινδίας και η αντεπίθεση του Πακιστάν φέρνουν τις δύο χώρες στο πιο κοντινό σημείο πολέμου εδώ και δεκαετίες.

Ωστόσο, η Ινδία και το Πακιστάν δήλωσαν το Σάββατο ότι δεν θα κλιμακώσουν τις εχθροπραξίες εάν η άλλη πλευρά δεν ανταποδώσει.

 

 

Διαβάστε επίσης

Ινδία – Πακιστάν: Κλιμακώνεται η σύγκρουση με επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις – Το Καράτσι καλεί την ανώτατη πυρηνική του αρχή

Η ανεργία «τσιμπάει», η ΕΛΣΤΑΤ συνεχίζει τα μαγειρέματα

Μαύρη τρύπα και στημένος διαγωνισμός στην ΕΡΤ – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Καρυστιανού: «Πόση αναλγησία – Ούτε οι φωνές των νεκρών παιδιών μας δεν τους ακουμπούν»

Πυρά TAZ για Ομάδα Αλήθειας μετά τις αποκαλύψεις του Documento: Πολεμιστές της αλήθειας ή της Δεξιάς;

 

Documento Newsletter