Ινδία – Πακιστάν: Κλιμακώνεται η σύγκρουση με επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις – Το Ισλαμαμπάντ καλεί την ανώτατη πυρηνική του αρχή

Ινδία – Πακιστάν: Κλιμακώνεται η σύγκρουση με επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις – Το Ισλαμαμπάντ καλεί την ανώτατη πυρηνική του αρχή

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Ινδίας και Πακιστάν, με εκατέρωθεν πλήγματα σε στρατιωτικές βάσεις των δύο χωρών τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο.

Ο πακιστανός πρωθυπουργός Σαμπάζ Σαρίφ συγκάλεσε την Εθνική Αρχή Διοίκησης – το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων για θέματα εθνικής ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων όσων σχετίζονται με το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας.

 

Το Πακιστάν ανακοίνωσε τα ξημερώματα την έναρξη επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Bunyan-un-Marsoos» εναντίον της Ινδίας, με μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Τα ανταποδοτικά πλήγματα του Πακιστάν ξεκίνησαν λίγες ώρες αφότου ινδικά μαχητικά εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον των αεροπορικών βάσεων Μουρίντ, Σορκότ και Νουρ Χαν (σ.σ. η τελευταία βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ).

Ο πακιστανικός στρατός ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 στην περιοχή Ανταμπούρ του κρατιδίου Παντζάμπ στη βορειοδυτική Ινδία, χώρο αποθήκευσης βαλλιστικών πυραύλων BrahMos στην περιοχή Μπεάς, ενώ έπληξε επίσης το αεροδρόμιο Πατάνκοτ στο Παντζάμπ και την αεροπορική βάση Ουνταμπούρ στο ινδικό Κασμίρ.

Ο ινδικός στρατός από τη μεριά του ανακοίνωσε μετά τις επιθέσεις ότι το Πακιστάν συνεχίζει την «κατάφωρη κλιμάκωσή» του με επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και χρησιμοποιώντας άλλα πυρομαχικά κατά μήκος των δυτικών συνόρων της Ινδίας, και ότι τα «εχθρικά του σχέδια» θα ματαιωθούν.

Πέντε πολίτες σκοτώθηκαν στις επιθέσεις στην περιοχή Τζαμού του Ινδικού Κασμίρ, δήλωσε η περιφερειακή αστυνομία.

Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση

Οι διπλωματικές εκκλήσεις για αποκλιμάκωση, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, εντάθηκαν καθώς οι πυρηνικά οπλισμένοι γείτονες ενέτειναν τις χειρότερες μάχες τους εδώ και τρεις δεκαετίες.

Το Πακιστάν δήλωσε ότι, πριν από την επίθεσή του, η Ινδία είχε εκτοξεύσει πυραύλους σε τρεις αεροπορικές βάσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας κοντά στην πρωτεύουσα, Ισλαμαμπάντ, αλλά η πακιστανική αεράμυνα αναχαίτισε τις περισσότερες από αυτές.

Ο στρατός του Πακιστάν δήλωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός συγκάλεσε συνεδρίαση της Εθνικής Αρχής Διοίκησης, ενός ανώτατου οργάνου πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων που επιβλέπει τις αποφάσεις σχετικά με το πυρηνικό του οπλοστάσιο.

Αναλυτές και διπλωμάτες φοβούνται εδώ και καιρό ότι η σύγκρουση μεταξύ των βασικών αντιπάλων θα μπορούσε να κλιμακωθεί στη χρήση πυρηνικών όπλων, σε μια από τις πιο επικίνδυνες και πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές πυρηνικής ανάφλεξης στον κόσμο.

Ο υπουργός Σχεδιασμού του Πακιστάν, Αχσάν Ικμπάλ, δήλωσε ότι η κλιμάκωση ήταν μια δοκιμασία για τη διεθνή κοινότητα.

«Δεν θα θέλαμε να δούμε να παραβιάζεται αυτό το (πυρηνικό) όριο», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, τηλεφώνησε στον αρχηγό του στρατού του Πακιστάν, Ασίμ Μουνίρ, το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Συνέχισε να παροτρύνει και τα δύο μέρη να βρουν τρόπους αποκλιμάκωσης και προσέφερε τη βοήθεια των ΗΠΑ για την έναρξη εποικοδομητικών συνομιλιών προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές συγκρούσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Τάμι Μπρους.

Έκκληση σε Ινδία και Πακιστάν να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση, απηύθυναν οι χώρες-μέλη της G7, καλώντας τα δύο κράτη να καταβάλουν προσπάθειες με στόχο την άμεση αποκλιμάκωση της κρίσης, καθώς η χειρότερη αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες μεταξύ των γειτονικών πυρηνικών δυνάμεων έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 50 αμάχους εκατέρωθεν. «Η συνεχιζόμενη στρατιωτική κλιμάκωση αποτελεί σοβαρή απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, προτρέποντας τις δύο χώρες «να εμπλακούν σε απευθείας διάλογο με στόχο μια ειρηνική έκβαση».

Εγκλωβισμένες σε μια μακροχρόνια διαμάχη για το Κασμίρ, οι δύο χώρες εμπλέκονται σε καθημερινές συγκρούσεις από την Τετάρτη, όταν η Ινδία εξαπέλυσε επιθέσεις εντός του Πακιστάν σε αυτό που αποκάλεσε «τρομοκρατική υποδομή». Το Πακιστάν ορκίστηκε να αντιδράσει.

Ετικέτες

Documento Newsletter