Ινδία: Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την αφαίρεση του ειδικού καθεστώτος του Κασμίρ – Νίκη του Μόντι

Ινδία: Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την αφαίρεση του ειδικού καθεστώτος του Κασμίρ – Νίκη του Μόντι

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας έκρινε ότι η κυβέρνηση ενήργησε νόμιμα όταν ανακάλεσε την αυτονομία της πολιτείας Τζαμού και Κασμίρ και την έθεσε απευθείας υπό τον έλεγχο του κέντρου.

Ανάκληση χωρίς διαβούλευση

Το άρθρο 370, το οποίο για σχεδόν 70 χρόνια είχε κατοχυρώσει ειδικά δικαιώματα για το Τζαμού και το Κασμίρ εκτός του ινδικού συντάγματος, ανακλήθηκε από την κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι τον Αύγουστο του 2019 με προεδρικό διάταγμα, χωρίς διαβούλευση με τον λαό του Κασμίρ. Μιλώντας τη Δευτέρα, ο ανώτατος δικαστής της Ινδίας επικύρωσε την απόφαση της κυβέρνησης και είπε ότι δεν είχε υπερβεί τις εξουσίες της.

Η κατάργηση του άρθρου 370 επιβλήθηκε με μια μακρά καταστολή του κράτους, όπου ο στρατός κινητοποιήθηκε σε τεράστιους αριθμούς, οι πολιτικοί ηγέτες φυλακίστηκαν, επιβλήθηκε αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας και το διαδίκτυο έκλεισε για 18 μήνες. Απογυμνώθηκε από την κρατικότητά της και η πολιτική της εκπροσώπηση διαλύθηκε και έκτοτε δεν έχει αποκατασταθεί. Πριν από την απόφαση, τη Δευτέρα, οι πολιτικοί ηγέτες του Κασμίρ ισχυρίστηκαν ότι είχαν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό de facto καθώς οι πύλες των σπιτιών τους ήταν δεμένες με αλυσίδες και η μετακίνηση περιορίστηκε στην πολιτεία.

«Ασύμμετρος φεντεραλισμός»

Στην ετυμηγορία του, το Δικαστήριο είπε ότι το άρθρο 370 προοριζόταν να είναι «προσωρινό» μόνο μετά την ένταξη της περιοχής στην Ινδία μετά την ανεξαρτησία και ως εκ τούτου δεν ήταν πλέον έγκυρο υπό τις παρούσες συνθήκες. Οι δικαστές περιέγραψαν το άρθρο 370 ως «ασύμμετρο φεντεραλισμό» και είπαν ότι το ινδικό σύνταγμα πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως στο Τζαμού και Κασμίρ.

«Το Τζαμού και το Κασμίρ δεν διατήρησαν καμία κυριαρχία μετά την ένταξη στην Ινδία», ανέφερε το Δικαστήριο.

Νίκη του Μόντι

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Δευτέρας είναι μια νίκη για την κυβέρνηση του ινδουιστικού εθνικιστικού κόμματος Bharatiya Janata (BJP) του Ναρέντρα Μόντι, το οποίο υποσχόταν να ανακαλέσει το άρθρο 370 εδώ και χρόνια. Το κόμμα είχε δικαιολογήσει τη δράση με βάση το να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση ασφαλείας στο ανεξάρτητο κρατίδιο, αν και οι επιθέσεις μαχητών συνεχίστηκαν έκτοτε.

Υπήρξε οργή για την ετυμηγορία μεταξύ των πολιτικών ηγετών του Κασμίρ, οι οποίοι αντιμετώπισαν κατ’ οίκον περιορισμό και παρενόχληση από τον Αύγουστο του 2019. Ο Μεμπούμπα Μούφτι, ο πρώην πρωθυπουργός που καθαιρέθηκε από την εξουσία, είπε ότι η ανάκληση του άρθρου 370 ήταν «άδικη, παράνομη και αντισυνταγματική» και ότι η αιτιολόγηση από το ανώτατο δικαστήριο δεν ήταν κάτι λιγότερο από είδηση ​​για θανατική ποινή όχι μόνο για το Τζαμού και το Κασμίρ αλλά και για την ιδέα της Ινδίας.

Μια μακρά διαμάχη

Η διαμάχη σχετικά με την περιοχή του Κασμίρ με μουσουλμανική πλειοψηφία χρονολογείται πριν από την ανεξαρτησία της Ινδίας το 1947, όταν έγινε το μήλον της έριδος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κατά τη διάρκεια της διχοτόμησης.

Αφού το Τζαμού και το Κασμίρ έγιναν μέρος της ινδικής ομοσπονδίας, το άρθρο 370 ψηφίστηκε αρχικά ως προσωρινό μέτρο για να κατοχυρώσει ορισμένα ανεξάρτητα δικαιώματα και προστασία για τους κατοίκους του Κασμίρ, συμπεριλαμβανομένου του συντάγματος και της σημαίας τους. Αργότερα επιβεβαιώθηκε ως πιο μόνιμο μέτρο στο κράτος με διάφορες δικαστικές αποφάσεις.

Το Κασμίρ παραμένει για πολύ καιρό το πιο ευαίσθητο σημείο πίεσης στην σκληρή σχέση Ινδίας και Πακιστάν. Στη δεκαετία του 1990, μια φιλοπακιστανική μαχητική εξέγερση εμφανίστηκε στο Κασμίρ που διοικείται από την Ινδία και έκτοτε οι εντάσεις είναι συχνές.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter