Ινδία: Ξεκινά εργασίες σε υδροηλεκτρικά έργα μετά την αναστολή της συνθήκης ύδατος με το Πακιστάν

Ινδία: Ξεκινά εργασίες σε υδροηλεκτρικά έργα μετά την αναστολή της συνθήκης ύδατος με το Πακιστάν
Η Ινδία μπορεί με φράγματα να κόψει τη ροή του Ινδού ποταμού προς το Πακιστάν AP Photo/Channi Anand)

Εργασίες για την ενίσχυση της χωρητικότητας των δεξαμενών σε δύο υδροηλεκτρικά έργα στην περιοχή των Ιμαλαΐων του Κασμίρ ξεκίνησε η Ινδία, μετά τις νέες εντάσεις με το Πακιστάν που την οδήγησαν στην αναστολή της συμφωνίας κατανομής νερού, δήλωσαν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Το εν λόγω έργο αντιπροσωπεύει το πρώτο απτό βήμα της Ινδίας για την εφαρμογή συμφωνιών εκτός των πλαισίων της Συνθήκης για τα Ύδατα του Ινδού ποταμού, την οποία αμφότερες οι δύο χώρες έχουν τηρήσει από το 1960, παρά τους τρεις πολέμους και τις συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει μεταξύ τους.

Τον περασμένο μήνα, το Νέο Δελχί ανέστειλε τη συμφωνία που διασφαλίζει την παροχή στο 80% των πακιστανικών αγροκτημάτων μετά από τη σφαγή στο Παχαλγκάμ του Κασμίρ, που άφησε πίσω 26 νεκρούς, κατηγορώντας το Ισλαμαμπάντ για διασυνοριακή υποστήριξη των μαχητών.

Το Ισλαμαμπάντ απείλησε με διεθνή νομική δράση για την αναστολή και αρνήθηκε οποιονδήποτε ρόλο στην επίθεση, προειδοποιώντας πως «οποιαδήποτε προσπάθεια διακοπής ή εκτροπής της ροής του νερού που ανήκει στο Πακιστάν… θα θεωρηθεί πράξη πολέμου».

Η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν τις τελευταίες ημέρες έχει φέρει στο προσκήνιο έναν από τους μεγαλύτερους εφιάλτες της περιοχής: τη χρήση του νερού ως όπλο και τον κίνδυνο μιας νέας γενικευμένης σύγκρουσης.

Τα υδροηλεκτρικά έργα

Μια διαδικασία «έκπλυσης ταμιευτήρα» για την απομάκρυνση ιζημάτων ξεκίνησε την Πέμπτη 1/4, η οποία πραγματοποιείται από τη μεγαλύτερη εταιρεία υδροηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας, την κρατική NHPC Ltd, και αρχές στην ομοσπονδιακή επικράτεια του Τζαμού και Κασμίρ, ανέφεραν οι τρεις πηγές.

Οι εργασίες, δεν ενδέχεται να απειλήσουν άμεσα την τροφοδοσία του Πακιστάν -το οποίο εξαρτάται από τα ποτάμια που διασχίζουν την Ινδία για μεγάλο μέρος της άρδευσης και της υδροηλεκτρικής του ενέργειας- αλλά θα μπορούσαν τελικά να επηρεαστούν εάν άλλα ξεκινήσουν παρόμοια έργα.

Η Ινδία δεν ενημέρωσε το Πακιστάν για τις εργασίες στα έργα Salal και Baglihar, οι οποίες πραγματοποιούνται για πρώτη φορά από την κατασκευή τους το 1987 και το 2008/09, αντίστοιχα, καθώς η συνθήκη είχε μπλοκάρει τέτοιες εργασίες, πρόσθεσαν οι πηγές.

Διαβάστε επίσης:

Αλκατράζ: Το φρούριο – εφιάλτης που θέλει ο Τραμπ να μετατρέψει και πάλι σε φυλακή 

Διεθνής αβεβαιότητα μετά την απόφαση Τραμπ να φορολογήσει 100% τις ξένες ταινίες

Ισπανία: Έρευνα αν υπήρχε κοινή στρατηγική του Φράνκο με τον Χίτλερ

Ετικέτες

Documento Newsletter