Ινδονησία - Σοκ: Αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών - βομβιστών αυτοκτονίας

Ολοένα και περισσότερες Ινδονήσιες διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στον βίαιο εξτρεμισμό και κάποιες επιθυμούν να γίνουν βομβίστριες αυτοκτονίας για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους, προειδοποιεί ένα ινστιτούτο ερευνών για την ασφάλεια.

Ήδη τον Δεκέμβριο συνελήφθησαν δύο γυναίκες οι οποίες είχαν φύγει για να ενταχθούν στο ΙΚ, εξηγεί σε έκθεσή του το Ινστιτούτο Ανάλυσης Συγκρούσεων της Τζακάρτα (Ipac). Οι γυναίκες αυτές κατηγορούνται ότι προετοίμαζαν επιθέσεις αυτοκτονίας στην Ινδονησία, την πιο πολυπληθή μουσουλμανική χώρα του κόσμου.

Πολλοί Ινδονήσιοι έχουν ήδη φύγει για να ενταχθούν στις τάξεις του ΙΚ στη Μέση Ανατολή, ενώ εξτρεμιστικές ομάδες στη χώρα έχουν δηλώσει πίστη στην τζιχαντιστική οργάνωση.

Στο μεταξύ ολοένα και περισσότερες Ινδονήσιες είναι επίσης έτοιμες να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο σε ισλαμιστικές οργανώσεις, αντί απλώς να υποστηρίζουν τους συζύγους τους, κάτι που αποτελεί νέο κίνδυνο, τονίζει η έκθεση.

«Οι Ινδονήσιες μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων είναι έτοιμες πλέον να ακολουθήσουν τις φονικές πρακτικές των αδελφών τους σε άλλες χώρες του κόσμου», επισημαίνει.

Η τάση αυτή εξηγείται, μεταξύ άλλων, από το γεγονός ότι περισσότερες γυναίκες μπορούν να διαβάζουν την τζιχαντιστική προπαγάνδα μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και να συμμετέχουν σε σχετικές συζητήσεις.

Μεταξύ των πιο γνωστών περιπτώσεων είναι αυτές της Ντιάν Γιούλια Νόβι και της Ίκα Πουσπιτασάρι, πρώην οικιακές βοηθοί που συνελήφθησαν επειδή φέρονταν να σχεδιάζουν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στη Τζακάρτα και το Μπαλί.

Ο Μπάχρουν Νάιμ, ένας Ινδονήσιος μέλος του ΙΚ που βρισκόταν στη Συρία κατηγορείται ότι ήταν ο εγκέφαλος πολλών επιθέσεων, οι περισσότερες από τις οποίες απέτυχαν, δίνοντας οδηγίες και χρηματοδοτώντας τες, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η Νόβι και ο σύζυγός της συνελήφθησαν μία ημέρα πριν μια επίθεση που ήταν προγραμματισμένο να έχει στόχο το προεδρικό μέγαρο στη Τζακάρτα. Η Πουσπιτασάρι σχεδίαζε μια επίθεση στο τουριστικό νησί Μπαλί και συνελήφθη λίγο αργότερα.

Το Ipac ζητεί από την κυβέρνηση της Ινδονησίας να ερευνήσει αυτά τα γυναικεία δίκτυα και να αναμένει πολλές Ινδονήσιες που απελάθηκαν από την Τουρκία αφού προσπάθησαν να ενταχθούν στο ΙΚ στη Συρία.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.