«Ιnstar» για τη γυναίκα

«Ιnstar» για τη γυναίκα

Η Μαρία Κολιοπούλου δημιουργεί ένα ντουέτο για τη γυναικεία ταυτότητα που ερμηνεύουν οι Ιωάννα Αποστόλου και Χριστίνα Ράινχαρτ.

Η νέα χορογραφική δουλειά της ομάδας Πρόσχημα παρουσιάζεται τον Μάρτιο για οκτώ παραστάσεις στο βιομηχανικό πάρκο των παλιών Πλεκτηρίων – Υφαντηρίων στο Βοτανικό. Ο όρος «instar» αναφέρεται στα διαφορετικά στάδια του κύκλου ζωής στα αρθρόποδα μέχρι τη σεξουαλική τους ωρίμανση: κατά τη μεταμόρφωσή του κάθε έντομο περνάει από διαφορετικά στάδια «έκδυσης» όπου σε κάθε τέτοιο στάδιο «αλλάζει ρούχα».

«Η παράσταση αφορά τη γυναίκα και τη γυναικεία ταυτότητα, την πρόσληψη του θηλυκού σώματος, τη σύγχρονη αναπαράστασή του και τις κοινωνικές και πολιτισμικές αναφορές γύρω από αυτό. Σχετίζεται με το διαχρονικό σύμβολο της γυναίκας. Το χορογραφικό έργο ερευνά μια κινητική γλώσσα για να μπορέσει να μιλήσει με τους δικούς του κώδικες για τη γυναικεία φύση» αναφέρει η Μαρία Κολιοπούλου στο Documento.

Η γενική πρόβα της παράστασης συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και έτσι προέκυψε η συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία. Δύο γυναίκες ερευνούν τη δυαδικότητά τους ξεδιπλώνοντας πτυχές δύναμης, ιεραρχίας, συμπερίληψης και αποκλεισμού. «Οι μέρες είναι δύσκολες σε σχέση με το προσφυγικό. Υπάρχουν πολλές μητέρες και γυναίκες ανάμεσα στους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τον τόπο τους. Στη δική μας παράσταση η μία χορεύτρια είναι έγκυος και αποτέλεσε συνειδητή επιλογή μας να προχωρήσουμε με αυτό. Στις μέρες μας καταργούνται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και εμείς θέλουμε να μιλήσουμε με τον δικό μας τρόπο για τα πράγματα. Το έργο έχει αναφορές σε σύμβολα γυναικών από όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιούμε φωτογραφικό υλικό και έχουμε εμπνευστεί από γυναίκες που αγωνίζονται στη Χιλή, την Παλαιστίνη, τη Συρία και τη Σουηδία. Οι φωτογραφίες τους έχουν γίνει viral και έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο χωρίς να το γνωρίζουν. Η παράσταση έχει αναφορές σε πολλά γυναικεία κινήματα όπως αυτό των Pussy Riot, Femen και Guerilla Girls. Παράλληλα, προσπαθούμε να ερευνήσουμε πώς απεικονίζεται το γυναικείο σώμα από την Αφροδίτη του Πραξιτέλη μέχρι τους καλλιτέχνες της Αναγέννησης».

Το σώμα αποκαλύπτει τη γύμνια του και ακυρώνει προκαταλήψεις και κοινωνικούς διαχωρισμούς εφευρίσκοντας νέα γλώσσα. «Το έργο παίζει με την ένδυση και την έκδυση, όμως πηγαίνει και πέρα από αυτό. Τα τελευταία δέκα χρόνια οι παραστάσεις μου έχουν μια ταυτότητα που κινείται γύρω από τη γυναίκα. Οι περισσότερες ερμηνεύτριες των έργων μου είναι γυναίκες. Το γυναικείο σώμα φέρει μια κυκλικότητα, έναν μεγαλύτερο εναγκαλισμό της ζωής. Αυτό είναι το δικό μου μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας».

INFΟ

«Ιnstar», Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πρόσχημα, 12-15 και 19-22 Μαρτίου, 21.00, Κορυτσάς 39, Βοτανικός

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter