Ινστιτούτο Daphne Galizia για δίωξη Βαξεβάνη: «Η δημοσιογραφία για το κοινό συμφέρον δεν είναι εγκλημα»

Ινστιτούτο Daphne Galizia για δίωξη Βαξεβάνη: «Η δημοσιογραφία για το κοινό συμφέρον δεν είναι εγκλημα»

Η δίωξη Βαξεβάνη και η μεθοδευμένη στοχοποίηση του Documento συνεχίζουν να απασχολούν την διεθνή επικαιρότητα και την εκτός συνόρων ερευνητική δημοσιογραφία, αφού θέση για το ζήτημα παίρνει με δημοσίευσή του και το  Ίδρυμα Daphne Caruana Galizia για την Αλήθεια και την Δικαιοσύνη.

Πρόκειται για τον οργανισμό που δημιουργήθηκε μετά τον φόνο της Μαλτέζας δημοσιογράφου και ακτιβίστριας που αποκάλυψε στοιχεία για τα Panama Papers, Δάφνης Καρουάνα Γκαζίλα, η οποία δραστηριοποιούταν στην έρευνα που αφορούσε πολιτικά σκάνδαλα.

Στόχος του ιδρύματος λοιπόν, είναι η προάπιση της ανεξάρτητης και αμερόληπτης δημοσιογραφίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς και στη τοποθέτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στηλιτεύει τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, υπενθυμίζοντας και το συμβόλαιο θανάτου που υπήρχε εναντίον του. Τονίζει μάλιστα ότι «η δημοσιογραφία για το κοινό συμφέρον δεν είναι εγκλημα» και με διαδοχικές αναρτήσεις επισημαίνει τα εξής:

«Νωρίτερα φέτος, ο Κώστας Βαξεβάνης δέχθηκε απειλές θανάτου από τον εγκληματικό υπόκοσμο και χρειάστηκε να τεθεί υπό αστυνομική προστασία».

«Οι ποινικές κατηγορίες σε βάρος δημοσιογράφου και εκδότη είναι ανησυχητικές. Η δημοσιογραφία δημοσίου συμφέροντος δεν είναι έγκλημα».

«Ο ερευνητής δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, αντιμετωπίζει κατηγορίες για συνωμοσία που θα μπορούσαν να τον βάλουν στη φυλακή για 20 χρόνια. Αυτός και η εφημερίδα του έχουν καταδικάσει τις κατηγορίες ως επίθεση με πολιτικά κίνητρα από την κυβέρνηση σε κορυφαίο επικριτικό».

«Στις 12 Ιανουαρίου 2022, ο Βαξεβάνης έλαβε επιστολή με κλήτευση από ειδικό ανακριτή του Ειδικού Δικαστηρίου σχετικά με τέσσερις κατηγορίες εναντίον του, όλες συνδέονται από το ρεπορτάζ του Documento για το σκάνδαλο #Novartis. Δεν του δόθηκε η δικογραφία, ούτε αναλυτικές πληροφορίες».

«Ο Βαξεβάνης πρόκειται να καταθέσει την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022 και θα ενημερωθεί επίσημα για τη φύση των τεσσάρων κατηγοριών. Το δικαστήριο θα του δώσει προθεσμία εντός της οποίας θα δώσει την πλήρη κατάθεση. Στη συνέχεια θα μπορούσε να διαταχθεί να εμφανιστεί στην κύρια δίκη του Ειδικού Ανώτατου Δικαστηρίου».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter