Στους τέσσερις δημιουργούς του ντοκιμαντέρ «No Other Land», δυο Παλαστίνιους και δυο Ισραηλινούς, θα δοθεί το Βραβείο Ειρήνης Πρεσπών για το 2025 από το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα για την Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Η απονομή θα γίνει στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Διάσκεψης του Ινστιτούτου Τσίπρα η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η βράβευση αφορά στον Μπαζέλ Αντρά, Παλαιστίνιο κινηματογραφιστή που ζει στη Δυτική Όχθη, στον Χαμντάν Μπαλάλ, Παλαιστίνιο φωτογράφο και ακτιβιστή, στον Γιουβάλ Αμπραχάμ, Ισραηλινό δημοσιογράφο και στην Ρέιτσελ Σζόρ Ισραηλινή σκηνοθέτιδα.
Στο πρόσωπό τους το Ινστιτούτο τιμά «όλους εκείνους που αγωνίζονται για την ελευθερία και την ειρήνη, όλους εκείνους, τους εκατοντάδες χιλιάδες, που θυσιάστηκαν και όλους εκείνους που κάθε λεπτό που περνά χάνουν τη ζωή τους σε πεδία συγκρούσεων». Το πολυβραβευμένο «No Other Land» που έχει στο επίκεντρό του κατεδαφίσεις παλαιστινιακών χωριών στη Δυτική Όχθη από τον ισραηλινό στρατό, «είναι ένα ντοκιμαντέρ – πράξη αντίστασης και ελπίδας τεσσάρων γενναίων νέων δημιουργών» όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται από το Ινστιτούτο και η βράβευση έρχεται σε μια στιγμή που «η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί με οργή, θλίψη και απόγνωση τη συνεχιζόμενη εξόντωση αμάχων στη Γάζα».
«Ο λαός μου μπορεί να είναι πραγματικά ασφαλής όταν ο λαός του Μπαζέλ Αντρά είναι πραγματικά ελεύθερος και ασφαλής. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος», είπε ο Ισραηλινός δημοσιογράφος, Yuval Abraham, στη συγκινητική ομιλία του κατά την απονομή του βραβείου Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ για το 2025 στο «No Other Land».
Το Ινστιτούτο Τσίπρα επισημαίνει ότι με την απονομή του Βραβείου Ειρήνης το οποίο θα παραλάβουν ο Γιουβάλ Αμπραχάμ και ο Μπαζέλ Αντρά, συμμετέχει στην ανάδειξη της σημασίας της αλήθειας, της ενσυναίσθησης, της αλληλεγγύης και της γενναιότητας. Γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ειρήνη».
Οι τέσσερις δημιουργοί αποτυπώνουν κινηματογραφικά το τι σημαίνει να ζεις υπό τη διαρκή απειλή του ξεριζωμού και της απώλειας, πώς είναι τα πρόσωπα εκείνων που μπαίνουν στο σιδερένιο κρεβάτι του Προκρούστη των γεωπολιτικών παιχνιδιών και συμφερόντων και ποια είναι η ιστορία τους , οι αναμνήσεις ξεριζωμένων, η «αιωρούμενη στο κενό ζωή τους».
Όπως υπογραμμίζεται από το Ινστιτούτο Τσίπρα οι τέσσερις δημιουργοί που υπέστησαν απειλές, σωματική βία και χαρακτηρίστηκαν “προδότες” γιατί αν και “αιώνιοι εχθροί” βρήκαν την “αόρατη” δίοδο που τους έφερε πρόσωπο με πρόσωπο με την αλήθεια, είναι η απτή απόδειξη ότι υπάρχει ελπίδα και ότι η ειρήνη και η αδελφοσύνη των λαών μπορεί να είναι εφικτή».
Διαβάστε επίσης