Integrity Initiative: Η αποτρίχωση του βρετανικού λέοντα

Integrity Initiative: Η αποτρίχωση του βρετανικού λέοντα

Θυμηδία προκαλεί η απόφαση της ψευτο-ανεξάρτητης Δεξαμενής Σκέψης «Integrity Initiative» («Διεθνής Ακεραιότητα») να αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία του επίσημου ιστοτότοπου (https://www.integrityinitiative.net) δια του οποίου ενημερώνει για τους σκοπούς και τη δράση της.

Οι σκοποί της είναι γνωστοί: ένα παραμάγαζο του υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου στήθηκε σαν δήθεν ανεξάρτητος φορέας για να αναχαιτίσει την – προσοχή: απολύτως υπαρκτή, καλά οργανωμένη και με συνεχή χτυπήματα κάτω από τη ζώνη-, προπαγάνδα των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας.

Η δράση της διαφάνηκε από τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις των ακτιβιστών του διαδικτύου Anonymous: οι βρετανικές πρεσβείες σε διάφορες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έστησαν πυρήνες «προθύμων» πανεπιστημιακών, δημοσιογράφων, στρατιωτικών, αναλυτών και δημοσιολογούντων με στόχο να γίνουν ο ιμάντας που θα μεταφέρει την βρετανική αντιπροπαγάνδα κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Με το αζημίωτο ; Και ναι, και όχι. Κονδύλια εγκρίθηκαν σίγουρα, όπως αποδεικνύεται από έγγραφα που χάκαραν οι Anonymous. Αποκαλύφθηκε μάλιστα ένας διόλου ευκαταφρόνητος προϋπολογισμός ύψους 1.961.000 λιρών (2,2 εκατ. ευρώ).για το τρέχον 12μηνο (1η Απριλίου 2018 – 31 Μαρτίου 2019). Αλλά σε αρκετές περιπτώσεις οι πρόθυμοι είτε απλώς δεν πρόλαβαν να πάρουν χρήματα είτε συμμετείχαν «αφιλοκερδώς».

Η Δεξαμενή Σκέψης – υποκατάστημα του Foreign Office υπέστη τόσο ισχυρό πλήγμα που προέβη σε αναδίπλωση. Στη σχετική ανακοίνωση για το «λουκέτο» στο σάιτ της, προαναγγέλλεται ότι σύντομα «θα δημοσιευθεί μία ανάλυση για την ψηφιακή υποκλοπή», εκφράζεται η βεβαιότητα ότι τα ίχνη όσων την διέπραξαν θα εντοπισθούν, όπως και η χρήση των υποκλαπέντων αρχείων «είτε αυτά ήταν αυθεντικά είτε πλαστά». Το τελευταίο αφήνει να αιωρείται η αίσθηση ότι «ό,τι διαβάσατε μπορεί και να ‘ναι ψέματα, μπορεί και όχι», τελευταίο καταφύγιο των δραστών ενός διπλωματικού, (αντι)κατασκοπευτικού και επικοινωνιακού φιάσκου.

Το φιάσκο «Integrity Initiative» είναι ένα ακόμη επεισόδιο στην ιστορική αποτρίχωση του άλλοτε πανίσχυρου και βρυχώμενου (μέχρι την μεταπολεμική χρεοκοπία του Ηνωμένου Βασιλείου, το μακρινό 1947) βρετανικού λέοντα. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter