Ιωάννινα: «Γαλάζια» υποψήφια «γέμισε» παράνομα προεκλογικές αφίσες – Θα πληρώσει το πρόστιμο; (Photos)

Την παράνομη αφισοκόλληση για την προώθηση της υποψηφιότητάς της ανάρτησε στο Facebook η πρώην βουλευτής και υποψήφια στα Ιωάννινα με τη ΝΔ, Μαρία Κεφάλα, όντας σε περιοδεία -όπως η ίδια σημειώνει- στο Δελβινάκι και την Κόνιτσα.

«Δελβινάκι, Κόνιτσα…μηνύματα νίκης από παντού!» σημειώνει, πλαισιώνοντας την ανάρτησή της με τα hashtag #σταθερά_τολμηρά_μπροστά και #κάθε_μέρα_μαζί. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τη φωτογραφία, η κ. Κεφάλα επέλεξε ως φόντο το μπαλκόνι του κτιρίου, στο οποίο τοποθετήθηκαν ούτε μία, ούτε δύο αλλά πέντε προεκλογικές αφίσες.

H ανάρτηση και η φωτογραφία:

20.000 ευρώ πρόστιμο

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 18 του Προεδρικού Διατάγματος 15/2022, το οποίο συνυπογράφεται από τον τέως υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, η αφισοκόλληση υλικού προβολής υποψηφίων σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους απαγορεύεται. Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

«Κατά την προεκλογική περίοδο απαγορεύεται στους υποψήφιους βουλευτές και τα υποψήφια μέλη του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου: Η ανάρτηση ή επικόλληση σε εξωτερικούς, δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, καθώς και σε κάθε μορφής αυτοκινούμενα μέσα, αεροπανό, πανό, γιγαντοαφισών, αφισών, φωτογραφιών και κάθε άλλου είδους υλικού προβολής, η εγκατάσταση πρόσκαιρων κατασκευών οποιασδήποτε μορφής για την προσωπική τους προβολή, καθώς και η χρήση χρωστικών ουσιών και η αναγραφή συνθημάτων σε οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο».

Αρμόδιοι για την αποκόλληση καθίστανται οι δήμαρχοι και οι πρόεδροι των κοινοτήτων, ενώ -σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 22 του ίδιου ΠΔ- σε περίπτωση παράβασης το πρόστιμο που επιβάλλεται σε υποψήφιο βουλευτή είναι έως 20.000 ευρώ. Μάλιστα, κυρώσεις προβλέπονται και για τους αυτοδιοικητικούς που είναι αρμόδιοι για την αποκόλληση εάν δεν επιληφθούν.

Ετικέτες