Ιορδανία: Μαζική διαδήλωση μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Ιορδανία: Μαζική διαδήλωση μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε πολλές αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους.

Κανένα βίαιο επεισόδιο δεν αναφέρθηκε στις διαδηλώσεις αυτές που οργανώθηκαν μετά την μεγάλη προσευχή της Παρασκευής. Οι κινητοποιήσεις πάντως φαίνεται ότι δεν ήταν τόσο ογκώδεις όσο αναμενόταν μετά την ανακοίνωση που προκάλεσε οργή και κατακραυγή στον αραβικό κόσμο.

Στην Ιορδανία, τη μοναδική αραβική χώρα, εκτός από την Αίγυπτο, που έχει υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, το 1994, περίπου 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Αμάν και σε άλλες πόλεις φωνάζοντας συνθήματα όπως “Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης”, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτ με ζωγραφισμένες τις σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, κάτω από τις οποίες είχαν γράψει τη φράση “Να πάτε στο διάβολο”. Ζήτησαν επίσης να κλείσει η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Αμάν και έκαψαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες.

Στο Κάιρο, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, περιστοιχισμένοι από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, διαδήλωσαν στο τέμενος Αλ Αζχάρ. “Θα θυσιάσουμε την ψυχή και το αίμα μας για σένα, Αλ Άκσα”, φώναζαν, αναφερόμενοι στο τέμενος που βρίσκεται στην Πλατεία των Τεμενών (Όρος του Ναού στα εβραϊκά) στην Ιερουσαλήμ. Και σε αυτή τη διαδήλωση, κάηκαν ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες.

“Η Ιερουσαλήμ είναι ισλαμική και αραβική”, δήλωσε ο Αμπάς Σούμαν, ο αναπληρωτής του μεγάλου ιμάμη του Αλ Άζχαρ, στο κήρυγμά του. Μολονότι καταδίκασε την ανακοίνωση των ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι “τώρα δεν είναι ώρα για διαμαρτυρίες αλλά για αποφάσεις”.

Στον Λίβανο, χιλιάδες μέλη ισλαμικών και αριστερών κομμάτων, αλλά και πολλοί Παλαιστίνιοι οργάνωσαν μια πορεία στη Βηρυτό. Ορισμένοι κρατούσαν φωτογραφίες του Τραμπ και αμερικανικές σημαίες, τις οποίες είχαν διαγράψει με ένα μεγάλο, κόκκινο Χ. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε τρεις από τους 12 παλαιστινιακούς καταυλισμούς του Λιβάνου.

Στη γειτονική Συρία, παρά τον πόλεμο, Σύροι και Παλαιστίνιοι οργάνωσαν μια διαδήλωση κατά της απόφασης του Τραμπ.

Στη Βαγδάτη, εκατοντάδες Ιρακινοί συγκεντρώθηκαν στη συνοικία Σαντρ, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως “Η Ιερουσαλήμ είναι δική μας, η Ιερουσαλήμ ανήκει στους Άραβες”. Και σε αυτή τη συγκέντρωση, οι διαδηλωτές έκαψαν σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter