IPI: Καταγγελία για προσπάθειες φίμωσης από την «Ελληνικός Χρυσός» – Ανάγκη οδηγίας της ΕΕ για προστασία των δημοσιογράφων

IPI: Καταγγελία για προσπάθειες φίμωσης από την «Ελληνικός Χρυσός» – Ανάγκη οδηγίας της ΕΕ για προστασία των δημοσιογράφων

Για δεύτερη φορά η μεγαλύτερη δημοσιογραφική ένωση (IPI) του κόσμου στρέφει τα μάτια της στην Ελλάδα και ρίχνει φως στην προσπάθεια οικονομικού στραγγαλισμού και εκφοβισμού από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» σε ένα τοπικό ενημερωτικό site αλλά και μιας δημοσιογράφου, μετά από δημοσίευμα που αναφερόταν στην απόφαση καταδίκης δυο υψηλόβαθμων στελεχών της Ελληνικής Χρυσός για ρύπανση του νερού στη Β. Χαλκιδική.

Το IPI κάνει λόγο για ακόμα μια περίπτωση «slapping», όρος που αναφέρεται στην έμμεση προσπάθεια εταιρειών να λογοκρίνουν, να εκφοβίσουν και να φιμώσουν τους επικριτές τους, επιβαρύνοντάς τους με δυσβάσταχτα κόστη νομικής υπεράσπισης, έως ότου εγκαταλείψουν την κριτική που ασκούν.

Διαβάστε επίσης: IPI εναντίον Μητσοτάκη για τη στάση του απέναντι στην Ολλανδή δημοσιογράφο

Μάλιστα οι οργανώσεις της Media Freedom Rapid Response (MFRR), όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν,  [(ARTICLE 19, European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), International Press Institute (IPI), OBC Transeuropa (OBCT)] εκφράζουν την ανησυχία τους για το «slapping» που στοχεύει το μικρό ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης Alterthess και τη δημοσιογράφο.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζουν την ανάγκη για μία ταχεία οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης που ασχολούνται με θέματα που απασχολούν το δημόσιο συμφέρον από αυτού του είδους τις καταχρηστικές διαφορές.

Παράλληλα εκφράζουν την πλήρη υποστήριξή και την αλληλεγγύη στους δημοσιογράφους και αναφέρουν πως θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά αυτήν την υπόθεση, ενώ μάλιστα έχουν αναφέρει το περιστατικό στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την προστασία της δημοσιογραφίας και θα παράσχουν οικονομική υποστήριξη στη χρηματοδότηση της νομικής υπεράσπισης της Alterthess.gr.

Όπως αναφέρει το τοπικό ειδησεογραφικό site: «πριν λίγες μέρες λάβαμε αγωγή εναντίον του συνεταιρισμού Αlterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη από τον Ευστάθιο Λιάλιο, στέλεχος της «Ελληνικός Χρυσός». Σύμφωνα με την αγωγή ζητούνται 100.000€ ως αποζημίωση για δημοσίευμα του ειδησεογραφικού μας site στις 27 Οκτωβρίου του 2020, με την κατηγορία της παράνομης επεξεργασίας προσωπικών του δεδομένων που σχετίζονται με ποινικές καταδίκες. Μάλιστα απειλείται η δημοσιογράφος σε περίπτωση μη εκτέλεσης της όποιας αποζημίωσης με κράτηση ενός έτους.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, η σκοπιμότητα πίσω από την αγωγή αφορούσε στην απόκρυψη της είδησης που κατ’ ουσίαν αφορούσε ένα ζήτημα δημόσιας υγείας χιλιάδων πολιτών της ΒΑ Χαλκιδική.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι: «Είναι σίγουρο ότι η Ελληνικός Χρυσός δεν επιθυμούσε ούτε επιθυμεί να γίνεται γνωστή μια τέτοια καταδίκη, η οποία τελεσιδίκησε την 1η Σεπτεμβρίου του 2021 στο Εφετείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται εξάλλου για καταδίκη από ποινικό δικαστήριο στελεχών της εταιρείας για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία χιλιάδων πολιτών της ΒΑ Χαλκιδικής, ενώ εκκρεμεί δίκη άλλων δύο υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας σε κακουργηματικό βαθμό. Η καταδίκη αυτή καταρρίπτει και σε δικαστικό επίπεδο τους ισχυρισμούς της περί τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των πολιτών, των συλλογικοτήτων και της τότε διοίκησης του Δήμου.»

Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται ευθέως αγωγή σε δημοσιογραφικό μέσο και δημοσιογράφο με υπέρογκες οικονομικές απαιτήσεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter