Ιράκ: Βρέθηκε ομαδικός τάφος εκατοντάδων θυμάτων του Ισλαμικού Κράτους

Ιράκ: Βρέθηκε ομαδικός τάφος εκατοντάδων θυμάτων του Ισλαμικού Κράτους

Ιρακινές παραστρατιωτικές δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανακάλυψαν στη φυλακή του Μπαντούς, κοντά στη Μοσούλη, έναν ομαδικό τάφο που περιέχει τις σορούς εκατοντάδων ανθρώπων που εκτελέστηκαν από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο ΟΗΕ είχε αναφέρει σε έκθεσή του το 2015 τον θάνατο περίπου 600 ανθρώπων, που είχαν εκτελεστεί από το ΙΚ όταν η τζιχαντιστική οργάνωση είχε καταλάβει τη φυλακή τον Ιούνιο του 2014.

Το ΙΚ είχε εξάλλου φυλακίσει στη φυλακή αυτή εκατοντάδες γυναίκες της κουρδόφωνης μειονότητας των Γεζίντι.

Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε πως μέλη της Χασντ αλ-Σαάμπι, μιας φιλοκυβερνητικής παραστρατιωτικής οργάνωσης στην οποία κυριαρχούν σιιτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, βρίσκονταν μεταξύ των μονάδων που κατέλαβαν τη φυλακή από την σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση.

Μέλη της Χασντ βρήκαν «μέσα στη φυλακή (του Μπαντούς) έναν μεγάλο ομαδικό τάφο με τις σορούς περίπου 500 κρατούμενων πολιτών οι οποίοι είχαν εκτελεσθεί» από το ΙΚ αφού η οργάνωση είχε καταλάβει τη φυλακή, σύμφωνα με ανακοίνωση της παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Η Χασντ δεν εξηγεί πώς κατέληξε σ’ αυτόν τον αριθμό, ο οποίος δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Στην έκθεσή του το 2015, ο ΟΗΕ είχε αναφέρει πως περίπου 600 κρατούμενοι της φυλακής του Μπαντους, κυρίως σιίτες, είχαν μεταφερθεί με φορτηγά σε μια χαράδρα, όπου είχαν εκτελεσθεί από τους μαχητές του ΙΚ. Επιζήσαντες είχαν αφηγηθεί στον ΟΗΕ πως σώθηκαν επειδή έπεσαν επάνω τους τα πτώματα άλλων ανθρώπων.

Η ιρακινή βουλευτής Βιάν Νταχίλ είχε εξάλλου αναφέρει την ίδια χρονιά πως στη φυλακή αυτή κρατούνταν περισσότερες από 500 γυναίκες Γεζίντι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter