Ιράκ: Εισβολή διαδηλωτών στο κοινοβούλιο

Ιράκ: Εισβολή διαδηλωτών στο κοινοβούλιο

Eκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν την Τετάρτη στο κοινοβούλιο του Ιράκ στη διάρκεια διαδήλωσης, αντιδρώντας έτσι στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μοχάμεντ Αλ-Σουντάνι για τη θέση του πρωθυπουργού, προσώπου που στηρίζουν φιλοϊρανικά κόμματα.

Οι διαδηλωτές, αρχικά κατόρθωσαν να περάσουν στη λεγόμενη «πράσινη ζώνη» στη Βαγδάτη, την περιοχή που φυλάσσεται καλά και περιλαμβάνει κυβερνητικά και δημόσια κτίρια, αλλά και πρεσβείες ξένων χωρών.

Φώναζαν συνθήματα κατά του Ιράν και οι αστυνομικές δυνάμεις, παρά τη χρήση κανονιών νερού, δεν κατόρθωσαν να τους σταματήσουν από το να φτάσουν έξω από το κοινοβούλιο, στο κτίριο του οποίου βρίσκονταν μόνο οι φύλακες και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους οπαδοί του ισχυρού κληρικού Μοκτάντα Αλ-Σαντρ κρατούσαν σημαίες του Ιράκ και πορτρέτα του ίδιου ο οποίος αποσύρθηκε από την πολιτική διαδικασία, παρά το γεγονός ότι κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις ομοσπονδιακές εκλογές του Οκτωβρίου. Η προσπάθεια του να σχηματίσει κυβέρνηση απέτυχαν καθώς δεν μπόρεσε να βρει αρκετούς βουλευτές για να εκλέξει πρόεδρο της χώρας. Ο Μοχάμεντ Αλ-Σουντάνι επελέγη για τη θέση του πρωθυπουργού από τον επικεφαλής του Συμβουλίου Δικαίου του Κράτους και πρώην πρωθυπουργό, Νούρι Αλ-Μαλίκι, αλλά για να αναλάβει καθήκοντα πρέπει το κοινοβούλιο να εκλέξει προηγουμένως πρόεδρο της χώρας. Έτσι κυβέρνηση ανέλαβε να σχηματίσει ο Αλ-Σουντάνι.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός, Μουσταφά Αλ-Καντίμι, έκανε από πλευράς του έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση, ζητώντας από τους διαδηλωτές να «αποσυρθούν αμέσως» από την περιοχή, επίσης χωρίς αποτέλεσμα.

Το γεγονότα αυτά επιτείνουν την ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, καθώς εκφράζονται φόβοι για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από τους οπαδούς του Αλ-Σαντρ και περαιτέρω αποσταθεροποίηση στη χώρα.

Πηγή: The Associated Press, Reuters

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter