Ιράκ: Η Βαγδάτη δεν συντάσσεται με κάποια πλευρά στην κρίση του Κόλπου

Ιράκ: Η Βαγδάτη δεν συντάσσεται με κάποια πλευρά στην κρίση του Κόλπου

Η ιρακινή κυβέρνηση δεν συντάσσεται με κάποια πλευρά στην διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στις χώρες του Κόλπου και του εμιράτου Κατάρ, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι.

«Δεν είμαστε μέρος αυτών των διαφορών, εξακολουθούμε να διατηρούμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες», τόνισε ο ιρακινός πρωθυπουργός σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Βαγδάτη.

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Υεμένη, η Αίγυπτος και οι Μαλδίβες διέκοψαν κάθε διπλωματική κι εμπορική σχέση με το Κατάρ κατηγορώντας το εμιράτο ότι στηρίζει την τρομοκρατία και το Ιράν, σε μια πρωτόγνωρη διπλωματική κρίση στις σχέσεις των Αραβικών χωρών του Κόλπου.

Ο Αμπάντι δεν σχολίασε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ένα από τα στοιχεία της κρίσης αυτής ήταν τα χρήματα που πλήρωσε τον Απρίλιο το Κατάρ στις σιιτικές οργανώσεις του Ιράκ, που έχουν τη στήριξη του Ιράν, ώστε να απελευθερώσουν μέλη της βασιλικής οικογένειας που είχαν απαχθεί στο Ιράκ το 2015.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του στοχεύει στον έλεγχο της παραμεθόριας περιοχής με την Συρία σε συντονισμό με τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ, προέδρου της Συρίας, χώρα σύμμαχο του Ιράν.

«Έχουμε επικοινωνίες με την συριακή κυβέρνηση για να διασφαλίσουμε τα ανατολικά τμήματα της Συρίας και έχουμε έναν στόχο, που είναι η συντριβή του Νταές (Ισλαμικό Κράτος)», πρόσθεσε.

Το σχόλιο του φέρετε να απορρίπτει την συνεργασία με τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, που φέρουν την στήριξη των ΗΠΑ, και μάχονται επίσης τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Εντούτοις ο Αμπάντι σημείωσε ότι δεν θα επιτραπεί σε ένοπλες οργανώσεις να περνούν τα σύνορα από το Ιράκ στην Συρία, σε μια προφανής αναφορά σε σιιτικές πολιτοφυλακές που φέρουν την στήριξη του Ιράν και πολεμούν στο πλευρό του Άσαντ.

«Η είσοδος στην Συρία θα δημιουργήσει διεθνείς επιπλοκές που δεν χρειαζόμαστε», κατέληξε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter