Iράκ: Νέα εισβολή διαδηλωτών στο κοινοβούλιο

Iράκ: Νέα εισβολή διαδηλωτών στο κοινοβούλιο

Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από τέσσερις μέρες διαδηλωτές προσκείμενοι στην πλειοψηφία τους στον σιίτη κληρικό Μοκτάντα αλ Σαντρ εισέβαλαν την Κυριακή στο ιρακινό Κοινοβούλιο, αντιδρώντας στις προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης από φιλοϊρανικές κόμματα και παρατάξεις.

Όπως και την περασμένη Τετάρτη οι διαδηλωτές κατόρθωσαν να περάσουν στη λεγόμενη «πράσινη ζώνη» στη Βαγδάτη, την περιοχή που φυλάσσεται καλά και περιλαμβάνει κυβερνητικά και δημόσια κτίρια, αλλά και πρεσβείες ξένων χωρών.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και βόμβες ήχου για να απωθήσουν τους διαδηλωτές. Ως αποτέλεσμα της εισβολής η προγραμματισμένη συνεδρίαση του κοινοβουλίου δεν πραγματοποιήθηκε και οι βουλευτές εκκένωσαν εγκαίρως την αίθουσα.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουσταφά αλ-Καντίμι ζήτησε από τις δυνάμεις ασφαλείας να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους απέναντι στους διαδηλωτές, στους οποίους, σύμφωνα με ανακοίνωση, απηύθυνε έκκληση να διατηρήσουν ειρηνική τη διαμαρτυρία τους.

Υπενθυμίζεται πως κόμμα του Αλ-Σαντρ αποχώρησε από τις συνομιλίες σχηματισμού κυβέρνησης τον Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις ομοσπονδιακές εκλογές του Οκτωβρίου. Η προσπάθεια του να σχηματίσει κυβέρνηση απέτυχαν καθώς δεν μπόρεσε να βρει αρκετούς βουλευτές για να εκλέξει πρόεδρο της χώρας. Ο Μοχάμεντ Αλ-Σουντάνι επελέγη για τη θέση του πρωθυπουργού από τον επικεφαλής του Συμβουλίου Δικαίου του Κράτους και πρώην πρωθυπουργό, Νούρι Αλ-Μαλίκι, αλλά για να αναλάβει καθήκοντα πρέπει το κοινοβούλιο να εκλέξει προηγουμένως πρόεδρο της χώρας.

Την Τετάρτη, χιλιάδες διαδηλωτές κατέλαβαν για μικρό χρονικό διάστημα το κτίριο του Κοινοβουλίου διαδηλώνοντας ενάντια στον Μοχάμεντ Αλ Σουντάνι, υποψήφιο πρωθυπουργό που πρότειναν οι αντίπαλοι του Σαντρ.

Πηγή: Reuters, BBC
Διαβάστε επίσης:
https://www.documentonews.gr/article/irak-eisvoli-diadiloton-sto-koinovoylio/

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter