Ιράκ: Νέο κύμα ταραχών – 19 νεκροί

Ιράκ: Νέο κύμα ταραχών – 19 νεκροί

Ο μεγάλος αγιατολάχ του Ιράκ Αλί αλ Σιστάνι προειδοποίησε χθες Παρασκευή ότι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας πρέπει να επιλεγεί χωρίς ξένη ανάμιξη, κάνοντας έναν υπαινιγμό για την επιρροή του Ιράν, την ημέρα που ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον 19 ανθρώπους, ανάμεσά τους τρεις αστυνομικούς, κοντά σε χώρο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη διαδήλωση στη Βαγδάτη.

Άλλοι 70 άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά και επιθέσεις με μαχαίρια κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, μια από τις εστίες των κινητοποιήσεων στην ιρακινή πρωτεύουσα, σύμφωνα με την αστυνομία και εργαζομένους στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Το χθεσινό ξέσπασμα της βίας ότι το χειρότερο των τελευταίων εβδομάδων. Καταγράφηκε μία εβδομάδα μετά την αναγγελία του πρωθυπουργού Άντελ Άμπντουλ Μάχντι ότι θα παραιτηθεί, έπειτα από δύο μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και αιματηρής καταστολής, με τουλάχιστον 440 νεκρούς και άλλους 22.000 τραυματίες.

Πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν χθες ότι δεν ήταν να αναγνωρίσουν ποιοι επιτέθηκαν στους διαδηλωτές.

Οι δηλώσεις του Σιστάνι, θρησκευτικού ηγέτη των ιρακινών σιιτών, καταγράφηκαν εν μέσω δημοσιευμάτων για την επίσκεψη ιρανού στρατιωτικού στη Βαγδάτη αυτή την εβδομάδα με σκοπό να προωθήσει την ανάδειξη νέας κυβέρνησης στο Ιράκ διατεθειμένης να συνεχίσει να ασκεί πολιτική που θα συνάδει με τα συμφέροντα του Ιράν.

Ο Σιστάνι έχει καταδικάσει επανειλημμένα τους σκοτωμούς άοπλων διαδηλωτών, ενώ έχει επίσης καλέσει τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις να διαμαρτύρονται ειρηνικά και να μην επιτρέπουν σε δολιοφθορείς, κατ’ αυτόν, να πυροδοτούν επεισόδια.

Η πυρπόληση του προξενείου του Ιράν στην ιερή πόλη Νατζάφ και οι ακόλουθοι θάνατοι διαδηλωτών σε πόλεις του νότου ώθησαν τον Σιστάνι να αποσύρει την υποστήριξή του στον Άμπντουλ Μάχντι, που η Τεχεράνη πάσχιζε να κρατήσει στον πρωθυπουργικό θώκο.

Εξάλλου χθες η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία καταγγέλλει πάγια την ιρανική «ανάμιξη» στο Ιράκ, επέβαλε κυρώσεις σε τρεις επικεφαλής παραστρατιωτικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη διότι ευθύνονται, κατά τις ΗΠΑ, για θανάτους διαδηλωτών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter