Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Οι παλιοί λεηλατήθηκαν

Ιράκ: Νέος πετρελαιαγωγός προς τα τουρκικά λιμάνια

Το Ιράκ αποφάσισε να κατασκευάσει έναν νέο πετρελαιαγωγό ώστε να επιτραπεί η επανάληψη της εξαγωγής του πετρελαίου από το Κιρκούκ προς το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Πετρελαίου.

Αφού αρχικά εξέτασε το ενδεχόμενο να επισκευαστεί ο παλιός, κατασκευασμένος τη δεκαετία του 1980 αγωγός, ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι ανακοίνωσε στα μέσα Νοεμβρίου πως επέλεξε την κατασκευή ενός νέου πετρελαιαγωγού, καθώς ο άλλος είχε μεγάλες ζημιές κυρίως εξαιτίας της λεηλασίας του από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Ο υπουργός Πετρελαίου Τζαμπάλ αλ-Λουάιμπι έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις στους κόλπους του υπουργείου να ετοιμάσουν τα απαραίτητα έγγαφα για την κατασκευή αυτού του νέου πετρελαιαγωγού (...) για τη μεταφορά του αργού από τις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ προς το λιμάνι Τσεϊχάν», αναφέρει σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άσεμ Τζιχάντ.

«Ο παλιός στρατηγικός πετρελαιαγωγός έχει υπερβολικά πολλές ζημιές εξαιτίας των επιθέσεων τρομοκρατικών συμμοριών του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), πράγμα που εμποδίζει την επισκευή του», υπογράμμισε ο Τζιχάντ.

Πριν οι τζιχαντιστές καταλάβουν το 2014 σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας, το Ιράκ διοχέτευε καθημερινά προς την Τουρκία 250.000 έως 400.000 βαρέλια πετρελαίου μέσω αυτού του πετρελαιαγωγού.

Ο νέος πετρελαιαγωγός μήκους περίπου 250 χιλιομέτρων θα ξεκινά από το Μπαϊτζί, στην επαρχία Σαλαχεντίν, και θα ανεβαίνει μέχρι το πέρασμα του Φισκαμπούρ, στα σύνορα με την Τουρκία, στο βόρειο Ιράκ.

Το τμήμα των 90 χιλιομέτρων που συνδέει τις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ με το Μπαϊτζί και αυτό από το Φισκαμπούρ μέχρι το Τσεϊχάν δεν χρειάζονται επισκευή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.