Ιράκ: Οκτώ νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε συγκρούσεις διαδηλωτών στην Βαγδάτη

Ιράκ: Οκτώ νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε συγκρούσεις διαδηλωτών στην Βαγδάτη

Οκτώ πολίτες νεκροί και τουλάχιστον 85 τραυματίες είναι σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου ο απολογισμός των διαδηλώσεων που έγιναν την Δευτέρα στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, εν μέσω του χάους που επικρατεί από τότε που ο σιίτης ιερωμένος Μοκτάντα Αλ-Σαντρ αποφάσισε να αποχωρήσει από την πολιτική.

Οπαδοί του επιδραστικού ιερωμένου κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του ηγέτη τους και συγκρούστηκαν με υποστηρικτές ομάδων που στηρίζονται από ιλοϊρανικά κόμματα, με τις δύο πλευρές να εκτοξεύουν η μια στην άλλη πέτρες έξω από την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης.

Η ιρακινή στρατιωτική διοίκηση κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, ενώ η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση σε μια χώρα όπου το πολιτικό αδιέξοδο το οποίο προκλήθηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2021 δείχνει να παίρνει νέα τροπή.

Σημειώνεται ότι στο Ιράκ, εδώ και περίπου έναν χρόνο, βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες πρώτο κόμμα αναδείχτηκε εκείνο του Σαντρ (αλλά μόνο με 73 έδρες σε σύνολο 329),το Ιράκ δεν έχει ούτε νέα κυβέρνηση, ούτε νέο πρόεδρο, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να συμφωνούν μόνο ως προς την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών.

Το γεγονότα αυτά επιτείνουν την ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, καθώς εκφράζονται φόβοι για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από τους οπαδούς του Αλ-Σαντρ και περαιτέρω αποσταθεροποίηση στη χώρα.

Πηγή: Reuters, AFP

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter