Ιράκ: Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στην Πράσινη Ζώνη καθώς συνεδρίαζε το κοινοβούλιο

Ιράκ: Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στην Πράσινη Ζώνη καθώς συνεδρίαζε το κοινοβούλιο

Τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στην Πράσινη Ζώνη του Ιράκ την Τετάρτη, τραυματίζοντας επτά μέλη του προσωπικού των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ το κοινοβούλιο βρισκόταν σε συνεδρίαση, σύμφωνα με δήλωση των δυνάμεων ασφαλείας. «Ένας πύραυλος έπεσε μπροστά από το ιρακινό κοινοβούλιο», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι ένας αξιωματικός ήταν μεταξύ των τραυματιών. 

Το Ιράκ βιώνει μια πολύμηνη πολιτική παράλυση που έχει μετουσιωθεί σε βία μεταξύ των σιιτικών φραξιών. Το κοινοβούλιο συνεδρίασε την Τετάρτη για πρώτη φορά μετά τις θανατηφόρες ταραχές τον Αύγουστο για να ψηφίσει την παραίτηση του προέδρου του Μοχάμεντ αλ Χαλμπούσι. Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών, 222 από τους 235, καταψήφισαν την παραίτηση Χαλμπούσι, σε μια διαδικασία που είχε τον αέρα μιας ψήφου εμπιστοσύνης. Οι βαθιά διχασμένες πολιτικές φατρίες του Ιράκ απέτυχαν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση μετά τις ατελέσφορες εκλογές τον Οκτώβριο του 2021. 

 

Πολύμηνο πολιτικό αδιέξοδο

Ο ισχυρός σιίτης κληρικός του Ιράκ Μουκτάντα αλ-Σαντρ ήταν ο νικητής των εκλογών του Οκτωβρίου του 2021, ωστόσο, διέταξε τους βουλευτές του να αποσυρθούν αφού απέτυχαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μετά από μήνες αδιεξόδου. 

Στα τέλη Ιουλίου, ο Χαλμπούσι ανέστειλε τις νομοθετικές συνεδριάσεις αφού ο Σαντρ διέταξε τους οπαδούς του να κάνουν έφοδο στο κοινοβούλιο για να εμποδίσουν τους αντιπάλους του, το Πλαίσιο Συντονισμού που υποστηρίζεται από το Ιράν, να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση. Οι Σαντριστές έχουν ζητήσει νέες εκλογές. Ο Χαλμπούσι είχε αρχικά υποστηρίξει τις προσπάθειες του Σαντρ, αλλά αργότερα πήρε αποστάσεις από εκείνον, υποστηρίζοντας ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν για το σχηματισμό κυβέρνησης με άλλες ομάδες.

Συγκρούσεις στη Βαγδάτη

Το βράδυ της Τρίτης, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έφραξαν τους κεντρικούς δρόμους και τις γέφυρες που οδηγούν στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, όπου στεγάζονται δυτικές πρεσβείες και κυβερνητικά ιδρύματα, και επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας σε λεωφορεία, μοτοσικλέτες και φορτηγά.

Εκατοντάδες οπαδοί του Σαντρ διαδήλωσαν στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης, η οποία βρίσκεται έξω από την Πράσινη Ζώνη, κατά της κοινοβουλευτικής συνόδου. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας καθώς προσπάθησαν και απέτυχαν να εισέλθουν στην Πράσινη Ζώνη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter